Sve vreme pogrešno kuvate kafu! Ovo je pravilan postupak pripremanja omiljenog napitka!
Većina ljudi dan ne počinje bez prve jutarnje kafe, a skoro da se niko do sada nije zapitao da li ovaj napitak spremamo na pravi način.
Domaća, ili turska kafa je nematerijalna kulturna baština Turske potvrđena od strane Uneska, a predstavlja metodu pripreme nefiltrirane kafe.
U pojedinim zemljama u Evropi naziv "turska kafa" nikako ne smete izgovoriti. To je slučaj u Grčkoj. Kod njih je kafa spremljena na ovaj način isključivo "grčka kafa".
Način pripremanja domaće kafe znaju svi, ili se pak misli da je takav način ispravan.
Većina ljudi misli da voda koja se stavi mora da prokuva, pa tek onda da se sipa kafa. Ukoliko je vas odgovor na pitanje da li vam voda proključa pre nego što ubacite kafu potvrdan, onda grešite u načinu pripreme omiljenog napitka.
U džezvi voda treba da se zagreje tik do vrenja, pa tek onda treba ubaciti kafu. A onda, kada se džezva vrati na ringlu, potrebno je sačekati da voda provri.
Sklonite je sa šporeta čim počne da vri, sačekajte nekoliko sekundi i dodajte kašičicu hladne vode.
Vaš omiljeni napitak je spreman za konzumaciju.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (2)
Đorđe
27.02.2020 23:32
Nije ni to tačno, idite u Istanbul pa vidite pravi proces kako se kuva prava, turska kafa, na kvarcnom pesku i prvo stave kafu u dzezvu pa tek onda provri
Aleksej
02.03.2020 19:28
Kada stavis kafu u vodu onda vise ne mozes da vratis vodu na ringlu I da cekas da vida provri,onda cekas da kafa provri. Ali sve to nema veze,jer se prvo stavlja kafa pa se naliva vodom I ceka se da provri to je pravi nacin.