UMRO NAŠ ČUVENI FOTOGRAF!

Autor:

Zabava

23.07.2024

11:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fotograf Miroslav Predojević, autor brojnih izložbi i član Sekcije umetničke fotografije ULUPUDS-a, je preminuo.

UMRO NAŠ ČUVENI FOTOGRAF!

Foto: Pixabay

Sveća

Poznati srpski fotograf Miroslav Predojević preminuo je 21. jula, objavio je Foto-savez Srbije.

Rođen je 1955. godine u Čačaku. Njegova porodica se preselila u Užice, u kome je živela od 1962. do 1972. godine, a potom u Beograd  da bi 1978. završio Poljoprivredni fakultet (agroekonomski smer) u Zemunu, od kada se i posvećeno bavio fotografijom. U središtu njegovih fotografija je običan čovek sa prostora Srbije, Crne Gore i Like.

U svom autorskom tekstu od Miroslava Predojevića se oprostio i njegova kolega fotograf Rajko R. Karišć, koji prenosimo u celosti:

Foto: Printscreen/Youtube/Emisija Mi smo Potpisani

Miroslav Predojević

"Fotografija je moj svet, oblast u koju se nešto malo razumem, i nešto više volim, koja zahteva, traži izdržljivost, posvećenost, predanost, a pruža smisao postojanja“. (Miroslav Predojević)

"Živimo u vremenu kada nas skoro ništa ne može iznenaditi. Međutim, kada dobijete vest dan nas je napustio drugar, prijatelj, uvaženi i poštovani kolega sa kojim ste u fotografiji dugi niz godina, bolje reći decenijama – Miroslav Predojević, onda tu vest primite sa ne malim iznenađenjem i velikom nevericom...

Nedavno su nas napustile drage kolege kojih se sa velikim pijetetom sećamo: Željko Sinobad, Jan Valo, Dragiša Radulović, Tomislav Toma Peternek, Danilo Cvetanović... Njima se sada pridružio i Miroslav Predojević, fotograf - umetnik istančanog ukusa koji je svojim fotografijama i sa nekoliko do sada obajvljenih fotomonografija plenio pažnju svojih kolega i ljubitelja fotografije.

Kao veoma aktivan član u Foto-savezu Srbije, gde je dugi niz godina bio predsedik Umetničkog saveta i sekretar FSS, i kao član Foto sekcije ULUPUDS-a (Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije), Predojević je dao veliki doprinos u edukaciji mnogih fotografa na raznim seminarima i simpozijumima kao i na mnogobrojnim žiriranim izložbama u organizaciji FSS...

Poznavajući njegov rad i veliku želju da napravi jednu novu knjigu posvećenu upravo svojim kolegama – fotografima, koje je pažljivo snimao u proteklih nekoliko godina, njegovim preranim i iznenadnim odlaskom sa fotografske scene ostaje iskrena žal da ta knjiga neće ugledati svetlost dana...

Među nama, svojim kolegama, ostaće upamćen kao čovek koji se zalagao da fotografija dobije svoje pravo mesto, mesto koje joj zasigurno pripada u svetu umetnosti.

Počivaj u miru, dragi i uvaženi kolega Miroslave", navodi Rajko R. Karišić u svom autorskom tekstu o Miroslavu Predojeviću, prenosi "Telegraf".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading