SUSRAMLJE, DUHOKLONUĆE ILI NEŠTO TREĆE? Opet se bira najbolja nova srpska reč!

Autor:

Zabava

13.05.2024

14:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zameni nepotrebnu tuđicu, ulepšaj srpski jezik - slogan je takmičenja, koje će trajati do 15. septembra.

SUSRAMLJE, DUHOKLONUĆE ILI NEŠTO TREĆE? Opet se bira najbolja nova srpska reč!

Foto: shutterstock

Duhoklonuće je trijumfovalo na prošlogodišnjem izboru za najlepšu novu srpsku reč, a sada se bira reč koja će zameniti na tronu ovaj domaći naziv za depresiju

Takmičenje "Najbolja nova srpska reč" izazvalo je prošle godine veliku pažnju javnosti. O predlozima se govorilo i raspravljalo na svakom koraku, pa je zbog toga odlučeno da takmičenje bude organizovano i ove godine. Na sajtu "Mala biblioteka", organizatoru ovog nadmetanja, ističe se da je cilj isti - podsticanje ljudi na razmišljanje i razgovor o srpskom jeziku.

- Svaku reč srpskog jezika koju danas govorimo je nekad neko prvi put izgovorio. Jezik se stvara i obnavlja svakodnevno. Cilj takmičenja ,,Najbolja nova srpska reč” je višeslojan. Ovakva takmičenja postoje i u drugim, malim i velikim jezicima, na koja smo se ugledali.  Takmičenjem za ”Najbolju novu srpsku reč” želimo da podstaknemo i javni razgovor o vrednostima reči koje govorimo - navodi se na sajtu "Mala biblioteka".

Republika

Foto: shutterstock

 

Prošle godine drugo mesto osvojila je reč prohujak, koja predstavlja zamenu za "flešbek", dok je trećeplasirana reč prikačica, sinonim za tuđicu "atačment". Ogromnu pažnju javnosti izazvale su reči susramlje, smućak, otkazniti, lasnolomna, uzrenje, premisliti i opazica. Koje reči će ovog puta "podići prašinu" u narodu saznaćemo posle 16. oktobra kada će stručni žiri objaviti rezultate takmičenja. 

Do tada svi zainteresovani mogu da pošalju svoje predloge do 15. septembra, najviše do pet reči, koje ne smeju biti prethodno zabeležene niti u jednom srpskom rečniku. Više informacija o pravilima takmičenja dostupno je na sajtu organizatora.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading