OTKRIVENA VELIKA TAJNA BAJAGE I INSTRUKTORA! Ova priča se krije iza naziva benda!

Autor:

Zabava

17.04.2024

13:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Momčilo Bajagić Bajaga je istakao da je imenu grupe kumovao Peca Popović.

OTKRIVENA VELIKA TAJNA BAJAGE I INSTRUKTORA! Ova priča se krije iza naziva benda!

Foto: ATA Images

Reizdanje prvog albuma Momčila Bajagića Bajage, "Pozitivna geografija" na vinilu, originalno objavljenog 1984. za PGP RTB, ugledalo je svetlost dana. Na predstavljanju albuma kojim je Momčilo Bajagić Bajaga osvojio publiku i po izlasku iz Riblje čorbe sa svojim novim bendom nastupio u tadašnjem Domu sindikata u Beogradu, slavni muzičar je otkrio dugo skrivanu tajnu o tome kako je ovaj rok bend dobio ime.

Bajaga je evocirao uspomene na davnu 1984. godinu i prvi koncert sa Instruktorima u Domu sindikata, koji će 40 godina kasnije ponoviti u isto vreme na istom mestu - 21. aprila u današnjoj MTS dvorani.

Tom prilikom, čuveni roker je otkrio da prvobitni naziv benda nije bio ovaj kakav ima danas, te da mu je "kumovao" Peca Popović.

Republika

Foto: ATA Images

 

- Vežbali smo za beogradski koncert i onda smo dobili poziv da sviramo u jednoj maloj sali koja se zove Kulušić u Zagrebu, kao proba koncerta pred publikom. Tada smo promovisali nastup plakatima na kojima je pisalo: "Bajaga ex Riblja čorba plus bend". U salu je moglo da stane oko 400-500 ljudi, a mislim da nas je slušalo oko 200-300. Nije bila baš puna dvorana, ali je publika bila vrlo zadovoljna i kroz par meseci smo radili dva Kulušića. Međutim, prvi put smo nastupili kao Bajaga i Instruktori pozitivne geografije u Domu sindikata 21. aprila 1984. godine - ispričao je Momčilo, pa dodao:

Za ime grupe zaslužan je Peca Popović, koji je tada bio urednik lista Rok, a oni su nam štampali plakate za prvi koncert. Ja tad nisam znao kako ću da nazovem bend i onda mi je Peca rekao: "Vidi, nisam mogao da te čekam, pa sam napisao: "Bajaga i Instruktori pozitivne geografije" i tako smo se zvali te 1984. godine. Onda smo shvatili da je to previše dugačko za plakate i skratili na Bajaga i Instruktori - otkrio je muzičar.

Republika

Foto: ATA Images

 

Juče je u holu RTS otvorena izložba fotografija Bajage i Instruktora nastalih osamdesetih godina, koja će trajati do nedelje. Izloženi su, pored slika Goranke Matić, i plakati, novinski članci i ulaznice za koncerte iz tog perioda.

Bajaga i Instruktori će, kako je istaknuto, u nedelju 21. aprila u beogradskoj MTS dvorani napraviti skoro identičan "rimejk" nastupa od pre 40 godina. Koncert je u februaru rasprodat za, kako je navedeno, manje od dva sata.

Republika

Foto: ATA Images

 

Prethodno, bend će "reprizirati" i prvi zagrebački koncert od pre četiri decenije, pa će tako sutra nastupiti u Tvornici kulture jer Kulušić, gde su tada svirali, više ne postoji. 

Posle ovih, specifičnih koncerata, kreće turneja "Samo nam je ljubav potrebna" sa, kako je pomenuo Bajagić, "40 i malo više gradova", gde će biti obuhvaćen celokupan repertoar benda.

- Najveći koncert biće 31. avgusta na beogradskom Hipodromu. Tamo ćemo se odužiti publici koja u MTS dvorani neće čuti sve hitove - obećao je Bajaga.

Kako je najavljeno, Javni servis priprema i dokumentarni film o Bajagi.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading