"PUCANJ KO PUCANJ!": Ljubomir Bandović se prisetio dana kada je ubijen Đinđić, bio je ispod LINIJE VATRE!

Autor:

Zabava

15.04.2024

13:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U iskrenoj ispovesti za Republiku poznati glumac ispričao je šta je radio u trenutku kada je izvršen atentat na srpskog premijera.

"PUCANJ KO PUCANJ!": Ljubomir Bandović se prisetio dana kada je ubijen Đinđić, bio je ispod LINIJE VATRE!

Foto: ST/Nemanja Pančić

Ljubomir Bandović

Serija "Sablja", koja se bavi događajima pre i nakon 12. marta 2003. kada je ubijen srpski premijer Zoran Đinđić, nagrađena je u Kanskom festivalu serija za "najbolju glumačku interpretaciju celog ansambla". Među nagrađenima za ulogu policajca Borisa Rakića, koji sklapa mozaik o ubistvu premijera, našao se Ljubomir Bandović.

Popularni glumac je u iskrenoj ispovesti za Republiku otkrio sve o kobnom danu kada je tadašnji predsednik Vlade Srbije upucan iz snajpera pravo u srce, nakon čega je preminuo.

Ako je sve tačno, ja sam bio ispod linije vatre. Šetao sam psa i kad sam čuo pucnjavu zgrabio sam ga i otišao u drugi park. Nisam znao o čemu se radi. Pošto sam blizu Vlade Srbije nisam hteo da dođem u situaciju da me neko nešto pita, samo sam pomislio 'ajmo mi, ovde se nešto dešava. Tek sam posle saznao šta se zapravo desilo. Ali posle bombardovanja, ratova, svih pucnjava - pucanj ko pucanj - kaže Bandović.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

 

*"Sablja" je politička priča. Da li biste učestvovali u nekom projektu koji nije u skladu sa vašim političkim uverenjima?

Što se planeta više vrti, ja sve manje imam politička uverenja. Ipak, postojale su neke ponude sa kojima se ideološki ili na bilo koj drugi način nisam slagao. Generalno, ne volim isključivost, prikazivanje svega pojednostavljeno kao crno-belo. To ne volim ni u životu, a ne bi trebalo da postoji ni na filmu. Da, postojale su i postojaće stvari koje zbog toga neću želeti da radim. Imam crvenu liniju.

*Šta je crvena linija u vašem slučaju?

- Prikazivanje bilo koga u samo negativnom ili samo pozitivnom svetlu je totalna glupost. To je trebalo da se napusti još pre 20 godina.

*Da li je upravo to izostavljanje podele na dobre i loše momke glavni kvalitet "Sablje"?

- Da, ova serija nije crno-bela u ideološkom smislu. Nije ovo priča o dobrim i lošim momcima, mnogo je kompleksnija i zato je "Sablja" samim tim dragocena. Njen kvalitet je što je tako kompleksno predstavljena. 

Republika

Foto: printskrin

 

*Možete li da je uporedite s "Porodicom", serijom koja prikazuje poslednjih 48 sati Slobodana Miloševića na slobodi do izručenja Haškom tribunalu, a gde ste takođe bili deo ekipe?

Ne mogu da upredim "Sablju" i "Porodicu", zato što je ovo u stvari politički triler, a ono je bila porodična tragedija. Mogu da uporedim ideološki kontekst toga, ali je i to rađeno oprezno da se ne radi samo o tome da je jedan čovek, političar, predsednik države zatvoren u svojoj sobi i treba da mu se sudi već se bukvalno radi o porodici, kako su i ljudi iz establišmenta na visokim funkcijama u stvari samo ljudi. Tu bih mogao da ih uporedim, ali su žanrovski dve potpuno različite stvari.

*Niste bili u Kanu na dodeli priznanja, ali su vam kolege ubrzo javile da ste nagrađeni za ulogu u "Sablji". Kako ste se osećali u tom trenutku?

- Osećao sam se lepo, iznenađeno, počastvovano i postiđeno.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

 

*Zašto postiđeno?

- Postiđeno u smislu veliki je to festival i uspeh za sve nas. Generalno, nije moj posao nešto što može da se radi ambiciozno i sa idejom gde treba da se stigne, nego se uspesi kod nas ispostavljaju, a mi se samo trudimo da što bolje uradimo svoj deo posla. U tom smislu sam bio iznenađen. Drago mi je bilo, prvenstveno zbog reditelja Vladimira Tagića i Gorana Stankovića, pa onda i zbog svih ovih mladih ljudi. Meni lepo!

*Nagrađen je ceo glumački ansambl, a ko je po vašem mišljenju najveća zvezda serije ako izuzmemo Dragana Mićanovića, koji igra Zorana Đinđića?

- Nagrada kaže da smo svi zvezde ovog projekta, a što se mene tiče, to su Milica Gojković, Lazar Tasić, Duda Kovjanić koja ima fantastičnu ulogu. To su i svi ovi momci što igraju kriminalce - Miša Timotijević, Bojan Navojec... "Sablja" nema lošeg mesta, rupe ni slabe karike!

Zabranjeno je kopiranje, reprodukovanje, preuzimanje, prenošenje, objavljivanje i distribuiranje bilo kog dela ili celog teksta bez prethodnog linkovanja izvora, a to je Republika.rs.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading