PREMINULA SLAVNA KNJIŽEVNICA: Svet umetnosti zavijen u crno!

Autor:

Zabava

02.04.2024

15:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mariz Konde preminula u 91. godini!

PREMINULA SLAVNA KNJIŽEVNICA: Svet umetnosti zavijen u crno!

Foto: www.profimedia.rs

Francuska književnica, univerzitetska profesorka književnosti i aktivistkinja Mariz Konde preminula je u 91. godini, ostavljajući za sobom bogato nasleđe koje je obogatilo razumevanje afričke i karipske istorije. Rođena na ostrvu Gvadalupe, Konde je bila strastvena pisac i esejista, čiji su radovi istraživali teme kolonijalizma i seksualnosti.

Studirajući na Sorboni, Konde je stekla duboko razumevanje afričke istorije i njene veze sa kolonijalizmom. Nakon što je optužena za subverzivnu aktivnost u Gani, bila je deportovana u London, gde je radila kao producent BBC-ja pre nego što se vratila u Francusku i doktorirala uporednu književnost na Sorboni 1975. godine. Njeno iskustvo u afričkim zemljama oblikovalo je njeno shvatanje i aktivizam u vezi sa političkim pokretima.

Konde je predavala širom sveta, uključujući Njujork, Los Anđeles i Berkli, donoseći svoje jedinstveno znanje i perspektivu afričke književnosti i istorije. Njeno delo je doprinelo širenju svesti o bogatstvu i važnosti afričke i karipske kulture među čitaocima širom sveta.

Odlikovana francuskom Legijom časti 2004. godine, Konde je tokom karijere ostvarila značajan uticaj na književnu i akademsku zajednicu. Njena poslednja godina provedena na jugu Francuske bila je vreme kada je njeno nasleđe postalo još vidljivije, dok su se čitaoci i kolege sećali njenog doprinosa književnosti i aktivizmu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading