Teška sudbina Vlaste Velisavljevića! Preminuo je u 95. godini, a preživeo je golgotu, bio je na GOLOM OTOKU i ZABRANJEN U POZORIŠTU!

Autor:

Zabava

03.03.2022

17:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Legendarni glumac Vlasta Velisavljević prošao je pravu životnu golgotu.

Teška sudbina Vlaste Velisavljevića! Preminuo je u 95. godini, a preživeo je golgotu, bio je na GOLOM OTOKU i ZABRANJEN U POZORIŠTU!

Foto: e-stock/NENIŠKA

Glumac Vlasta Velisavljević preminuo je prošle godine u 95. godini života od posledica koronavirusa. Vlasta je iza sebe ostavio niz legendarnih uloga po kojima će biti upamćen, ali uz neverovatnu karijeru, imao je i veoma težak život.

Republika

Foto: youtube.com

Vlasta Velisavljević preminuo je u 95. godini

Naime, tokom Drugog svetskog rata, Vlasta je sa svojom porodicom živeo u Beogradu gde je vladala glad, te je bio primoran da krade jabuke koje su Nemci slali svojim vojnicima na Istočnom frontu i izlaže se konstantno opasnosti.

Sa samo 17 godina, poslat je u koncentracioni logor.

– Spaslo me je to što sam bio mlad i zdrav jer su me, umesto da me pošalju u gasnu komoru, nacisti koristili kao radnu snagu u fabrici granata i oružja u Dortmundu. Jedan od majstora u toj fabrici uzeo me je za svog pomoćnika. Dao mi je nemačku propusnicu, koja mi je, kad sam već pobegao iz logora, pomogla da se preko Minhena najpre dočepam Zagreba, a onda Zemuna i Beograda – ispričao je Vlasta u jednom intervjuu, a preneo je Pulsonline.

Republika

Foto: youtube.com

Vlasta Velisavljević bio je na Golom otoku

1948. godine upisao je Akademiju pozorišnih umetnosti, ali je na trećoj godini uhapšen i odveden u zatvor na Banjici, a kasnije na Goli otok gde je proveo tri godine.

– Neću zaboraviti tu čuvenu ćeliju 17a na Banjici iz koje su me poslali na Goli otok. Bio je to najperfidniji mogući zatvor sa svim sredstvima za mučenje ljudi, a jedna od njih je bila i ta ćelija. Mala, uska, ne možeš da se ispraviš. Delio sam je sa ocem Voje Brajovića, Vukotom, koji je bio vojno lice i izjasnio se za Sovjetski Savez – ispričao je glumac svojevremeno.

Republika

Foto: printscreen/telegraf.rs

Vlasta Velisavljević o teškom periodu

Tokom njegovog boravka na Golom otoku, na njegovu tadašnju suprugu su vršeni pritisci da ga se odrekne, što je ona i uradila, preudala se i preselila u Ameriku.

– Na moju su ženu tih godina vršili pritisak da me se odrekne. I odrekla me se. Ali me je i čekala, misleći da ću razumeti i da ćemo nastaviti tamo gde smo stali. Kako da nastavimo? To ne može. Nisam hteo da joj oprostim – dodao je on tada.

Vlasta se čak tri puta ženio, a kako je govorio treći brak mu je bio najlepši i najslađi, kao i da je žena ta koja ''drži brak''.

Republika

Foto: youtube.com

Vlasta Velisavljević razočaran je bio u suprugu koja ga je ostavila

Pre nekoliko godina glumcu je dijagnostikovana opaka bolest, zbog čega su mu predložena zračenja koja je on odbio.

– Odbio sam, nisam hteo da se zračim. Posle silnog ubeđivanja s tim mladim doktorom, na kraju sam ipak pristao da sutradan dođem na još jedan pregled. Sledećeg jutra, tu u hodniku, naleteo sam na njegovog starijeg kolegu, lekara koji me je prepoznao s televizije. Popričali smo, pregledao me je, pogledao nalaz skenera… Vidim, čudi se čovek. Pozvao je kolegu, onda i neku doktorku. “Pa, vi nemate ništa!”, rekao mi je” – ispričao je Vlasta u jednom intervjuu.

Vlasta je doživeo i neprijatnu situaciju što se tiče same karijere, kada mu je zbog boravka u zatvoru zabranjeno bilo da glumi u pozorištu.

Republika

Foto: Youtube printscreen

Vlasti Velisavljević bilo je zabranjeno da igra u pozorištu

Zbog toga što je bio u zatvoru svojevremeno mu je bilo zabranjeno i da glumi u pozorištu.

– Da. Nerado govorim o tome. Bio sam mlad, ali uvek sam imao šansu. I kada sam doživeo to što sam doživeo, opet sam mogao da počnem ponovo. U Beogradu nisam mogao da uđem u pozorišta, a ne da igram. Mogao sam uz pomoć dobrih ljudi, koji su mi otvorili mogućnost da odem u Mostar, da tamo budem u divnom pozorištu, koje je angažovalo najbolje reditelje u staroj Jugoslaviji. Tu sam doživeo nešto što ne bih mogao u Beogradu. Za sav taj doživljaj sam bio malo bogatiji. To je bila ozbiljna država, nema pardona. Ljudi su verovali u to što su radili i ja to razumem. Ja sam bio malo drugačiji. Bio sam malo protestant - ispričao je on pre dve godine za Pulsonline.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Vesna

03.03.2022 21:54

Vlasta je bio moj omiljeni glumac i jedna divna dusica

Dragana Danilovic

04.03.2022 08:42

U@rani "novinari", Vlasta nije umro od korona virusa, mnogo lazete kao psi...