DA LI JE OVO DOBAR ILI LOŠ ZNAK ZA OJDANIĆA: Eri pukla sekira dok je sekao badnjak!
Godinama prolazim pored ove šume i dugo sam odmeravao jedan badnjak. Nišanim ga stalno i rekao sam sebi: "Bićeš moj za Badnje veče" i, evo, dođe i taj dan, priča folker.
Pevač Era Ojdanić najradosniji hrišćanski praznik Božić dočekao je u domu s najmilijima, pa je nakratko ugostio i našu ekipu, te smo zabeležili trenutke kada je sekao badnjak i pijuckao domaću rakiju. Folker kaže da bez starca nema pravog udarca, pa iako ima unuke, uvek najradije sam ide u Lipovačku šumu po badnjak, a usput obavi i ostale poslove.
- Ovo je odličan znak! Kad se desi da vam sekira pukne na držaču pri prvom udaru, to je najbolje, to je znak da je ovaj sedi, matori buljavi još u punoj snazi. Sad je badnjak u mojim rukama, a od stare držalice ću da pravim novu, znači da ću da živim još puno leta i da slavim Badnje veče i Božić s mojim narodom i porodicom, hvala bogu. Da malo nategne čiča, pa da se prekrstim ispred badnjaka: Nek da Gospod sreću, radost i berićet svima koji slave Badnje veče i Božić. U zdravlju i veselju da slavimo 1.000 godina!
Ojdanić nam je potom otkrio kako obično protiče obeležavanje Božića u njegovom domu, te je do detalja u opisao rituale koje ima s porodicom.
- Kad se iseče badnjak, nosi se kući, stavi se na drvljanik, gde stoje drva i ogrev. Kaže naš narod: "Tri puta bog pomaže", zato se badnjak seče na tri dela i puni se džak slamom. Onda se čeka da padne mrak, skuplja se porodica, sinovi ćerke, unuci. Tu je sito, pšenica, kukuruz, sve te žitarice s kojima hranimo pečenicu. Zatim sledi ono najslađe, kolje se pečenica na Tucindan, to je petog januara, peče se na Pecindan, a na Božić se jede. Badnje veče kod mene kući je po starim srpskim običajima. Unosi se badnjak u kuću, stavlja u šporet, onda dolazi na plohu šporeta lonac od 2,3 litra, pa ide ovako: "Ta rakija vruća lepo greje pluća, baš je pravi raj šumadijski čaj" - priča Era za Republiku i dodaje:
- Posle toga moja ćerka Milena na pod stavlja slamu, mi svi padnemo dole, unuci pijuču, Milena kakoće, ja, petlina matora, kukuričem. Posle toga stavlja se beli stolnjak na pod i ređa se posna hrana, sve što je posno ide na pod.
Era: Na Badnje veče pijemo
dok se ne ukokamo!
Folker tvrdi da je u njegovom domu na Božić uvek bogata trpeza, a da naročito voli da jede prebranac.
- Najviše volim prokleti prebranac, to mi je poslastica. Ima tu još i posna sarma, đuveč, razni specijaliteti, to je moja ćerka nasledila od pokojne majke Ljupke i nastavila tradiciju. Jedemo i pijemo dok se ne ukokamo! Kako se ko ukoka, samo legne pored sofre, malo se odmorimo, ko porani, pravi kafu.
Ljupka: Na Kosovu dočekujem praznik
Ljupka Stević kaže da vreme praznika najviše voli jer više vremena provodi s najmilijima, a ove godine Badnji dan dočekuje na Kosovu, gde je u Gračanici imala nastup pred najradosniji srpski praznik:
NAPOMENA: OKRENUTI SLIKU PRAVILNO!
- Presrećna sam jer sam upravo na Kosovu s našim narodom. Pevala sam u Gračanici i veselila se Badnjem danu i Božiću. Nema ništa lepše nego biti na ovakvom mestu na ovako važan dan. Želim vam svima puno zdravlja i mira.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
BONUS VIDEO:
Komentari (1)
Деда Сава
07.01.2023 11:51
Е Еро,Еро, на слици ти секиру,,,рђа,,, ухватила!!! Срећан ти Божић!