DETALJNA VREMENSKA PROGNOZA ZA NAREDNIH NEKOLIKO MESECI: Očekuje nas HAOS krajem godine, a evo i šta će biti početkom sledeće

Autor:

Vesti

27.09.2024

22:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zima koja je pred nama biće hladnija od prethodnih

DETALJNA VREMENSKA PROGNOZA ZA NAREDNIH NEKOLIKO MESECI: Očekuje nas HAOS krajem godine, a evo i šta će biti početkom sledeće

Foto: shutterstock

Sredinom septembra, nakon rekordno toplih letnjih meseci, usledilo je naglo zahlađenje i kiša, što je iznenadilo mnoge. Meteorolog amater Ivan Ristić i prof. dr Aleksandar Valjarević sa Geografskog fakulteta objasnili su da je do ove promene došlo zbog neočekivane promene cirkulacije na planeti Zemlji. Ova promena je započela nesvakidašnjim poplavama u Sahari, prestankom stvaranja uragana na Atlantiku, a istovremeno je nestao islandski ciklon koji je uticao na rekordne temperature na Balkanu.

Atmosferske cirkulacije kao pokretač dešavanja

Kako su istakli, atmosferske cirkulacije i njihove oscilacije igraju ključnu ulogu u određivanju vremenskih prilika i klime. Klimatski model koji su koristili za sezonsku prognozu zasnovan je na GIS telekonekcionoj metodi rasčlanjivanja atmosferskih oscilacija, kao i na Ristićevoj teoriji o klimatskim promenama koje uključuju veliki uticaj Pacifika i Indijskog okeana na cirkulaciju atmosfere.

Sezonska prognoza za jesen i zimu

Prema njihovoj sezonskoj prognozi, od oktobra do kraja februara očekuje se uticaj sprega Azorskog i Sibirskog anticiklona. Očekuje se povremeni prodor hladnog arktičkog vazduha direktno sa Severnog pola, što će rezultirati padom temperature i pojavom padavina, a kasnije i snega.

Prognoza za oktobar

Početak oktobra doneće svežije vreme sa temperaturama između 17 i 22 stepena, dok se prema kraju prve dekade očekuje stabilizacija vremena i porast temperature. Sredinom oktobra ulazimo u hladniji period sa jutarnjim temperaturama od 5 do 10 stepeni i maksimalnim temperaturama od 10 do 15 stepeni.

Prognoza za novembar

U drugoj polovini novembra očekuje se jači prodor hladnog arktičkog vazduha, praćen obilnim padavinama, a krajem meseca se očekuje pojava snega čak i u nižim predelima južnije od Save i Dunava.

Prognoza za decembar

Decembar će biti promenljiv sa očekivanim otopljenjima i padom temperature, uz mogućnost stvaranja snežnog pokrivača krajem meseca.

Prognoza za januar i februar

Januar i februar će biti pravi zimski meseci sa čestim snežnim padavinama, dok se očekuju minimalne temperature i do -10 stepeni Celzijusovih.

Iako su prognoze meteorologa i klimatologa podložne promenama, ova sezonska prognoza ukazuje na to da nas očekuje hladnija zima u poređenju sa prethodnim godinama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading