HITNO UPOZORENJE RHMZ: Očekuju nas velike količine padavina!

Autor:

Vesti

10.09.2024

08:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vodostaji na rekama i potoci se već približili minimalnim srednjim mesečnim vrednostima

HITNO UPOZORENJE RHMZ: Očekuju nas velike količine padavina!

Foto: Printscreen/SEVERE-WEATHER.EU,Shutterstock, freesvg.org

Hronika

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za područje Srbije na obilne padavine koje se očekuju u utorak i sredu. Posebno su pogođeni istočni i jugoistočni delovi zemlje, kao što su Zaječarski, Nišavski, Pirotski, Toplički, Jablanički i Pčinjski okrug, kao i područje Kosova i Metohije. Meteorolozi predviđaju obilne padavine tokom današnjeg dana, kao i sutra ujutro i pre podne, sa prosečnom količinom padavina od 30 do 60 l/m2 za 24 sata. Na jugoistoku se očekuju lokalno i veće količine, čak i preko 100 l/m2 za 24 do 36 sati.

Vodostaji na rekama i potoci se približili minimalnim srednjim mesečnim vrednostima

Narednih dana, vodostaji na Dunavu nizvodno od Novog Sada i na Savi kretaće se oko i nešto ispod niskih plovidbenih nivoa. Takođe, na rekama poput Brzave, Moravice, Jadra, Kolubare, Jablanice, Vlasine, Toplice, Bjelice, Skrapeža, Lugomira, Resave, Jasenice i Kubršnice, proticaji su se približili minimalnim srednjim mesečnim vrednostima sa 95%-nom obezbeđenošću, odnosno biološkom minimumu.

Ovo upozorenje iz RHMZ-a naglašava potrebu za oprezom i praćenjem meteoroloških informacija, posebno za stanovnike pomenutih područja. Uz to, preporučuje se preduzimanje preventivnih mera kako bi se smanjile potencijalne štete usled obilnih padavina i mogućih poplava.

Zbog najavljenih vremenskih nepogoda, važno je da građani ostanu informisani putem zvaničnih izvora i da preduzmu neophodne korake kako bi zaštitili svoju imovinu i obezbedili svoju bezbednost.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading