OVAKO IZGLEDA RAZVIJENA SUPERĆELIJA U PRIŠTINI: RHMZ aktivirao narandžasti meteoalarm za celu Srbiju (VIDEO)

Autor:

Vesti

23.06.2024

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Očekuju se nepogode

OVAKO IZGLEDA RAZVIJENA SUPERĆELIJA U PRIŠTINI: RHMZ aktivirao narandžasti meteoalarm za celu Srbiju (VIDEO)

Foto: Meteo Kosova

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je hitno upozorenje za područje Zlatiborskog i Raškog okruga zbog očekivanih pljuskova sa grmljavinom, kratkotrajne pojave grada i jakog olujnog vetra u naredna dva sata.

Osim toga, RHMZ je aktivirao narandžasti meteoalarm za celu Srbiju, što ukazuje na mogućnost nepogoda i u Beogradu. Meteorolozi upozoravaju da se očekuju lokalno izraženi pljuskovi sa grmljavinom, a vremenska situacija može biti vrlo nestabilna.

- U naredna dva sata na području Zlatiborskog i Raškog okruga lokalno izraženi pljuskovi sa grmljavinom, uz kratkotrajnu pojavu grada i jak i olujni vetar - navodi se u objavi na sajtu RHMZ-a.

Prema informacijama sa norveškog sajta za vremensku prognozu Yr.no, kiša se očekuje u Beogradu danas oko 17 časova i trajanje pljuskova bi moglo potrajati do 21 sat.

Što se tiče prognoze za naredne dane, RHMZ najavljuje kraj toplotnog talasa ali i dalje nestabilno vreme, što podrazumeva mogućnost za lokalne pljuskove i grmljavinu.

U Prištini se formirala razvijena superćelija sa jasnom indikacijom jake rotacije u najnižem sloju oluje. Ovaj fenomen je karakterističan za vrlo intenzivne atmosferske procese koji mogu da donesu obilne padavine, grad, snažan vetar i čak tornade.

U isto vreme, atmosfera se aktivirala u regionu Niša, Prokuplja, Lebana i Blaca. Ovo područje je podložno sličnim atmosferskim promenama koje mogu dovesti do razvoja grmljavinskih oluja ili superćelija. Očekuju se lokalni pljuskovi sa grmljavinom, mogućim gradom i jakim vetrom.

Ovakvi meteorološki uslovi zahtevaju pažljivo praćenje i oprez, kako od strane stanovništva tako i od strane nadležnih službi, radi adekvatne pripreme i zaštite od potencijalnih šteta koje oluje mogu prouzrokovati.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading