VREME SE NE SMIRUJE! STIŽU SUPERĆELIJSKE OLUJE: Direktor RHMZ otkrio sve o ovoj pojavi

Autor:

Vesti

23.05.2024

23:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Superćelijske oluje i njihov uticaj na Srbiju, prognoze i mere zaštite.

VREME SE NE SMIRUJE! STIŽU SUPERĆELIJSKE OLUJE: Direktor RHMZ otkrio sve o ovoj pojavi

Foto: shutterstock

Superoluja

Vremenske nepogode tutnje Srbijom, izazivajući gubitke života i vanredne situacije, kao što je slučaj u Novom Pazaru. Prošle godine se Srbija suočila sa superćelijskim olujama, koje su ponovno pretnja. Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), prof. dr Jugoslav Nikolić, ističe da globalni porast temperature može doprineti porastu ovakvih oluja. Superćelijske oluje, koje mogu proizvesti krupan grad i tornado, javljale su se i ranije u Srbiji.

Prof. Nikolić objašnjava da za nastanak superćelijske oluje treba vlažan, topao i nestabilan vazduh u atmosferi sa izraženim vertikalnim smicanjem vetra. Superćelijske oluje mogu se prognozirati 3 do 5 dana unapred za region, a upozorenja za konkretne lokacije izdaju se nekoliko časova unapred. Ekstremna oluja 1987. godine, koja je prošla kroz Srbiju, donela je štetu od 11% bruto nacionalnog dohotka Vojvodine. Takođe, 2014. i 2016. godine zabeležene su značajne superćelijske nepogode, a 2023. će ostati upamćena po velikom broju vremenskih nepogoda, prenosi Kurir.

Foto: Tanjug/AP

Ilustracija

Rotirajuća uzlazna struja vazduha razlikuje superćelijske oluje od drugih, omogućavajući im dug životni vek i sposobnost da proizvode krupan grad i tornada. Iako je teško unapred proceniti broj superćelijskih oluja u sezoni, globalni porast temperature može doprineti njihovom povećanju.

Prof. Nikolić navodi da grmljavinske nepogode ove godine prate kalendar, sa najčešćim pojavama u proleće i leto.

RHMZ je preduzeo sve mere za odbranu od grada, obezbeđujući 24.012 protivgradnih raketa za 2024. godinu. Cilj je umanjiti rizik od grada, jer se on ne može potpuno sprečiti. Efikasnost zaštite u Srbiji prelazi 70%.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading