BLAŽIĆEV MASAKR KAO REPRIZA IZ 1944! - PROKLETI SPOMENIK PRIZVAO KRV! Obistinila se kletva žrtava bratoubilačkog rata u Šumadiji

Autor: MILAN JOVANOVIĆ

Vesti

16.10.2024

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Monstrum ubio šestoro mladih baš na mestu gde je dignuto obeležje poginulim partizanima, otkriva istoričar dr Nemanja Dević

BLAŽIĆEV MASAKR KAO REPRIZA IZ 1944! - PROKLETI SPOMENIK PRIZVAO KRV! Obistinila se kletva žrtava bratoubilačkog rata u Šumadiji

Foto: ST/Nemanja Pančić, MUP, Privatna arhiva

Masakr u Malom Orašju, gde je monstrum Uroš Blažić ubio šestoro mladih, a potom u Duboni još troje, desio se na istom mestu gde je 6. jula 1944. u bratoubilačkom okršaju stradalo gotovo stotinu pripadnika partizanskih i četničkih jedinica.

Spomenik u Malom Orašju, podignut samo žrtvama jedne strane, 79 godina kasnije je ponovo okupan krvlju nevinih.

RAFALI LUDAKA

Ovu šokantnu i široj javnosti nepoznatu činjenicu je na svom Fejsbuk nalogu objavio dr Nemanja Dević, poznati istoričar. Njegova istraživanja se, inače, uglavnom baziraju na krvavom građanskom ratu u Srbiji, posebno na području Šumadije, kojoj pripadaju i dva zlosrećna sela kod Mladenovca.

- U jednom selu u Šumadiji, 6. jula 1944, partizani su postavili zasedu svojim rivalima četnicima. Pobili su sve što im se primicalo, zarobljenike postreljali. Koliko njih - nikad se nije saznalo. Broj mrtvih mladića, delom mobilisanih, oni su hvaleći se procenjivali na 86. I sami su izgubili petnaestak ljudi u toj borbi na tom mestu. Sve u svemu, u jednom danu na jednom mestu ostalo je možda i do 100 poginulih Srba - napisao je dr Dević.

Republika

Foto: Printscreen/Youtube/K1

dr Nemanja Dević

Ivana Milovanović: Mom Lazaru je razorio srce

Ivana Milovanović, majka ubijenog Lazara, ispričala je da je tog 4. maja svog sina poslednji put videla kada ju je oko 13 časova dovezao na autobusko stajalište kako bi otišla na posao. Oko 22.31 sin joj je poslao poruku da će je čekati kod tog autobuskog stajališta, međutim, kada se autobusom približila mestu, videla je policiju i mnogo ljudi.

- Čim sam izašla iz autobusa, pogledala u tom pravcu, prepoznala sam ga, imao je belu duksericu. On je već bio bez svesti i u krvi - rekla je ona i dodala da je pored njega i dalje živ bio Nemanja Stevanović, kom je rekla da se drži i da stiže pomoć.

Milovanovićeva je rekla da njen sin nije ni poznavao Blažića, a da je jedan od sedam metaka razorio srce njenom sinu.

On tvrdi da ovaj događaj nosi veliko prokletstvo, koje su u najkrvavijem obliku obistinilo 4. maja prošle godine, samo dan posle stravičnog zločina u "Ribnikaru".

Foto: ST/Nemanja Pančić

 

- Nijedan srpski medij nije povezao dve situacije niti nedajbože preneo da naše žrtve bratoubilaštva vapiju za pokajanjem, i dok se svi bezimeni ne popišu i sve nepravde ne isprave, krv će nam, nesvesni da nas nose duhovi prošlosti, titrati pred očima.

 

Ljiljana Mitrović: Petar se borio 50 dana za život

Ljiljana Mitrović, majka Petra Mitrovića, koji je preminuo 50 dana od ranjavanja u masakru u Malom Orašju, detaljno je opisala šta su tog dana radili i da je njen sin izašao sa društvom napolje, dok ga je ona čekala kod kuće.

- U jednom trenutku je moj suprug vikao da ga je Peca zvao i rekao mu: "Pobi nas čovek na Ravnom gaju, brže dolazi" - navela je nesrećna majka.

Ona je stigla na lice mesta i njenog sina su već, kako je ispričala, stavljali u automobil, dok su druga deca zapomagala i ležala na zemlji.

- Vozili smo 180 kilometara na čas do bolnice, a moj Petar je rekao da ga izbacimo iz automobila jer ne može više da izdrži - rekla je majka i dodala da se njen sin 50 dana borio u bolnici, nakon čega je preminuo od sepse.

NEMILOSRDNO UBIJAO

Podsetimo, pomahnitali ubica Uroš Blažić iz čista mira je počinio masakr. Prvo je u Malom Orašju iz automatske puške i pištolja ubio Nikolu Milića (14), Aleksandra Milovanovića (17), Marka Mitrovića (18), Lazara Milovanović (19), Nemanju Stevanovića (21) i Petra Mitrovića (25), koji je preminuo u bolnici skoro dva meseca nakon zločina. U Duboni su ubijeni rođeni brat i sestra Milan (22) i Kristina Panić (19) i Dalibor Todorović (24).

Obeležja jedno uz drugo
Tik uz spomenik koji podseća na događaj iz 1944. podignuto je spomen-obeležje žrtvama Uroša Blažića. Na tom obeležju uklesana je potresna pesma:
Đurđevdan sveti,
Cvetalo cveće, pletu se venci
Al' mladost je naša otišla tada,
Četvrtog maja, tuga zavlada.
Ostale su slike i sećanja samo,
Na jedno društvo, veselo, mlado.
Na jednog Petra, Nemanju, Marka,
Na jednog Lazara, Nikolu i Aleksandra.
Bog uzima najbolje za carstvo,
Zemaljsko je njima bilo malo.
Znali su šta znači drugarstvo
I srce im nikada nije stalo.
Jer kucaće zauvek u nama
Odzvanjaće njihov glas za nama.
Malo Orašje, Ravni Gaj,
Postao je sada naš mali raj.

Dragan Mitrović Blažiću: Sećaš li se kad si mom sinu prosuo mozak?

Dragan Mitrović, otac ubijenog Marka, istakao je da Uroš Blažić tada nije ubio samo njihovog sina, već celu porodicu, lozu i unuke.

On se na suđenju obratio Blažiću rečima:

- Da li se sećaš, kada si mom sinu prosuo mozak, ja sam mu se zakleo dok sam ga držao da ništa sveto nećete imati na ovom svetu.

Njegova supruga Olivera za smrt sina je saznala kada joj je ćerka ušla uplakana u kuću i rekla da je ubijen:

- Toliko se radovao bebi, a samo četiri dana je bio ujak, video je bebu samo 30 minuta...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading