KRTICA POSLALA TRAMPA NA NIŠAN UBICI! Otkrivamo detalje drugog atentata na bivšeg lidera SAD

Autor: BILJANA BOJIĆ

Vesti

16.09.2024

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rajan Vesli Raut (58) znao da će predsednički kandidat biti na golf terenu, što je bilo poznato samo najbližem okruženju

KRTICA POSLALA TRAMPA NA NIŠAN UBICI! Otkrivamo detalje drugog atentata na bivšeg lidera SAD

Foto: Tanjug/AP, Profimedia, Public Promo

Bivšeg predsednika SAD i republikanca Donalda Trampa žele izgleda po svaku cenu da osujete u nameri da pobedi na novembarskim predsedničkim izborima pošto je u nedelju opet, drugi put u roku od dva meseca, izbegao atentat na svom golf igralištu u Vest Palm Biču u Floridi. Na bezbednom je i nepovređen, za razliku od prethodnog puta, kad je na predizbornom skupu u Pensilvaniji hicem pogođen u uvo.

Ipak, ovo je pokrenulo pitanje kvaliteta njegove bezbednosti i sumnji da Tramp u najbližem okruženju ima krticu koja odaje njegov, inače, strogo čuvan raspored dnevnih aktivnosti i kretanja. Posebno što Tramp, prema pisanju pojedinih američkih medija, nije planirao da to nedeljno jutro provede igrajući golf u svom klubu, što mu je neretko praksa, ali se naprečac predomislio. Otuda je pojačana sumnja da neko iz njegovog najbližeg okruženja, ko je upoznat s njegovom rutinom i zna svaki njegov korak, cinkari.

To je sad jedna od najvećih enigmi ovog bezbednosnog incidenta koji FBI istražuje kao pokušaj ubistva. Pod lupom su i nabliskiji saradnici.

Kris Sveker, penzionisani pomoćnik direktora FBI, rekao je da će federalci i druge službe sada istraživati kako je uhapšeni i osumnjičeni atentator Rajan Vesli Raut (58) navodno znao da će Tramp u nedelju biti u svom golf klubu:

- Najveće pitanje je: "Kako je potencijalni atentator znao da bude na toj lokaciji u to vreme? Postoje samo tri moguća odgovora: ili je pogodio i imao mnogo sreće, ili je sproveo nadzor nad Trampom i pratio ga do terena za golf, ili je imao insajderske informacije o Trampovom rasporedu. Poslednji odgovor je zastrašujuć i ima implikacije da je još neko bio umešan.

Foto: Facebook

Rajan Vesli Raut

Tramp je u vreme incidenta, koji se dogodio u nedelju oko 14 sati po tamošnjem vremenu, igrao golf s prijateljima na terenu u Vest Palm Biču, koji je, inače, oko osam kilometara od njegove rezidencije Mar-a-Lago. Bio je na petoj rupi svog golf kluba kada je agent tajne službe nekoliko rupa ispred uočio poluautomatsku puščanu cev kako viri iz ograde.

Reagovalo je obezbeđenje, jedan od agenata zapucao je nekoliko puta, nakon čega je napadač pobegao. Ali je atentator Raut, koji je kod sebe imao pušku ak-47 s nišanom, dva ranca i GoPro kameru, ubrzo i bez otpora uhapšen (pogledajte okvir). 

Republika

Foto: AP/Andrew Harnik

Donald Tramp

Ilija Životić, profesor bezbednosti, kaže za Srpski telegraf da je očigledno, ako je tačna informacija da je bivši predsednik Tramp nenajavljeno otišao da igra golf i da je atentator došao do te informacije, da se propusti u njegovom obezbeđenju nastavljaju, ovoga puta kao curenje poverljivih informacija:

- Očigledno, moraće dosta toga da se promeni u rukovodećem kadru, ali i procedurama. Takođe, i štićene ličnosti će morati da se odreknu dela komfora u kome žive i da smanje kretanje u zonama koje se teško obezbeđuju, što je, narodski rečeno, cena slave, a profesionalno imanje bezbednosne kulture.

Foto: printscreen

Ilija Životić

Inače, ova pucnjava dogodila se oko dva meseca nakon što je Tomas Metju Kruks izveo atentat na Trampa na skupu u Batleru, u Pensilvaniji, 13. jula. Tad je direktorka američke tajne službe Kimberli Čitl podnela ostavku nakon priznanja da "nisu uspeli da ispune misiju zaštite Trampa". Agenciju u međuvremenu vodi vršitelj dužnosti Ronald Rov.

Tramp: Dobro sam

Tramp je, nakon atentata, svojim pristalicama poslao mejl navodeći da su se čuli pucnji u njegovoj blizini.

- Pre nego što se glasine otrgnu kontroli, želim da čujete ovo prvo: bezbedan sam i dobro - prenela je agencija Rojters, navodeći da je imala uvid u imejl.

Orban: Trampov život u opasnosti sve do njegove pobede

Mađarski premijer Viktor Orban dao je juče podršku Trampu.

- Jasno je da je život predsednika Trampa u opasnosti, sve do njegove pobede. Molimo se za vas, gospodine predsedniče - napisao je Orban na mreži X.
Ove godine on je dva puta posetio Trampa u Floridi, nakon što je podržao njegovu predsedničku kandidaturu.

Foto: Tanjug/AP Markus Schreiber

Viktor Orban

Smajlovićeva: Može se očekivati novi pokušaj

I kolumnistkinja Nedeljnika Ljiljana Smajlović izjavila je da se u slučaju prethodnog atentata danima znalo unapred gde će skup biti održan i kada, ali da je sad teško shvatiti kako je napadač mogao da zna da će Tramp baš tog dana da se probudi i kaže: "A sad bih voleo da malo igram golf." Napominje da se može očekivati novi pokušaj ubistva.

- To se govori na svim američkim televizijama. Ovakve stvari izazivaju pojavu imitatora. Mi smo to videli s našom nesrećom, s našom tragedijom u "Ribnikaru". Dakle, 48 sati nakon nekog ovakvog događaja obično neko pokuša nešto drugo, a čak i ako ne pokuša, razmišlja o tome - izjavila je ona za RTS.

Foto: tanjug

Ljiljana Smajlović

Činjenice

15. maj 2024. - slovački premijer Robert Fic ranjen kada je na njega pucano ispred zgrade vlade u Handlovi
13. jul 2024. - Tomas Metju Kruks (20) ispalio više hitaca u pravcu Trampa na predizbornom skupu u Pensilvaniji, ranivši njega i još dve osobe, dok je jedan posetilac mitinga preminuo ubrzo nakon ranjavanja
15. septembar 2024. - drugi pokušaj ubistva Trampa

Atentator hteo da ratuje u Ukrajini

Rajan Vesli Rut, koji je s puškom vrebao Trampa iz žbunja oko golf terena na njegovom imanju u Floridi, udaljen ne više od 450 metara, ima bogatu kriminalnu prošlost i od 2019. podržava isključivo demokratske kandidate, kojima je od tada 19 puta donirao novac. Vatreno podržava Ukrajinu u ratu s Rusijom i Tajvan u napetim odnosima s Pekingom. Objavio je knjigu "Rat koji se ne može dobiti", u kojoj poziva na atentat na ruskog predsednika Vladimira Putina i nuklearni rat protiv Rusije. Čak je želeo da se bori na frontu s ukrajinskim snagama, promovisao je ideju o mobilisanju bivših avganistanskih boraca za rat na strani Ukrajinaca i pokušavao da prikupi plaćenike.

- Spreman sam da odletim u Krakov i da odem na granicu s Ukrajinom kao dobrovoljac, da se tamo borim i poginem - napisao je on na mreži X nekoliko nedelja nakon što je 2022. izbio sukob između Ukrajine i Rusije, prenosi Njujork tajms.

O Trampu je govorio kao "debilnom, retardiranom bezumniku", te da ga je kao predsednik razočarao, i da "Amerikance želi da učini robovima".

- Ne možemo priuštiti poraz. Svet računa na nas da mu pokažemo put - jedna je od Rautovih poruka.

A u jednoj od objava vlasniku mreže X Ilon Masku poručio je da od njega želi da kupi raketu da bi je opremio bojevom glavom i uperio je u zaštićenu vilu ruskog predsednika Vladimira Putina na Crnom moru.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading