PUČ U BOLIVIJI ZBOG LITIJUMA, A U SRBIJI STRANE SLUŽBE FINANSIRAJU PROTESTE: Borba velikih sila za svetske rezerve metala budućnosti!

Autor:

Vesti

27.06.2024

22:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Luis Arse jedva sprečio državni udar nakon što je potpisao ugovore o eksploataciji s ruskim i kineskim kompanijama

PUČ U BOLIVIJI ZBOG LITIJUMA, A U SRBIJI STRANE SLUŽBE FINANSIRAJU PROTESTE: Borba velikih sila za svetske rezerve metala budućnosti!

Foto: Tanjug/AP

Bolivija umalo nije postala žrtva borbe svetskih moćnika za kontrolu nad iskopavanjem i proizvodnjom litijuma. Ova zemlja ima najveće rezerve litijuma na svetu i ušla je u velike projekte s Kinom i Rusijom, a samo tri nedelje nakon najave proširenja saradnje s Moskvom, general Andres Zunjiga pokušao je državni udar.

PRITISAK IZ NEMAČKE I SAD

Podsetimo, i u Evropi je 10 država ušlo u projekte iskopavanja litijuma, koji su u različitim fazama, i velika je trka ko će prvi da zauzme mesto na tržištu, ali i čije će kompanije eksploatisati nalazišta u drugim zemljama. Srbija je svoj projekat zaustavila 2022, posle takozvanih ekoloških protesta. Tadašnja premijerka Ana Brnabić izjavila je da su se strane organizacije i fondacije sjatile u Srbiju da finansiraju ekološke organizacije i proteste, navodeći da su najveći finansijeri iz SAD Rokfeler fondacija i USAID, Fond za otvoreno društvo, Nacionalna zadužbina za demokratiju i drugi, a iz Velike Britanije Vestminsterska fondacija za demokratiju i Britanski savet. Takođe, da ih je bilo i iz Nemačke, koja ima velike rezerve, pa bi joj litijum iz Srbije bio opasna konkurencija, posebno ako bismo prvi krenuli u iskopavanje.

Najveće rezerve litijuma u svetu

1. Bolivija 21 milion tona
2. Argentina 17 miliona tona
3. Čile 9 miliona tona
4. SAD 6,8 miliona tona
5. Australija 6,3 miliona tona
6. Kina 4,5 miliona tona

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ove sedmice rekao je da će se za litijum voditi ratovi i da nismo slučajno zaustavljeni pre dve godine. 

- To je bila prava minijatura pojedinih zapadnih službi da zaustave ubrzani i mnogo brži razvoj Srbije nego drugih zemalja u regionu. Prava njihova šahovska minijatura u kojoj su nas porazili i oduzeli nam dve godine dok se nisu izborili za svoje interese. Ne smemo da gubimo vreme, a možda ćemo da izgubimo i narednih 10 godina ako argumenti budu takvi da to ne možemo da prihvatimo - kazao je Vučić.

Rezerve litijuma u Evropi

1. Nemačka 2,7 miliona tona
2. Češka 1,3 miliona tona
3. Srbija 1,2 miliona tona

Slična situacija sada je u Boliviji. Ova zemlja poseduje 24 odsto svetskih rezervi litijuma, ali je glavni proizvođač Australija, koja drži 55 procenata svetskog tržišta. Međutim, predsednik Bolivije Luis Arse to namerava da promeni, tako što će njegova zemlja, u saradnji s kineskim i ruskim kompanijama, proizvoditi 40 odsto litijuma na svetu do 2030.

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Bolivije Luis Arse

PAKT S PUTINOM

Pritom je Arse 5. juna posetio Vladimira Putina i izjavio da će Bolivija i Rusija razviti zajednički program iskopavanja litijuma. Potom je general Zunjiga, komandant kopnene vojske, zapretio da će uhapsiti bivšeg predsednika Eva Moralesa, koji je iz iste stranke kao i Arse. U utorak je Arse smenio generala Zunjigu, koji je sledećeg dana izveo neuspešni državni udar.

General napao s američkim najamnicima

Telegram kanali pod kontrolom ruskih obaveštajnih službi objavili su da su pobunjenog generala Andresa Zunjigu verovatno tokom pokušaja puča čuvali pripadnici američke privatne vojne kompanije "Silverkorp".

Najamnici "Silverkopa" 2020.  iskrcali su se na obale Venecuele u jeku protesta proaameričke opozicije, koja je silom pokušala da na vlast dovede Huana Gvajida, koji je izgubio izbore od Nikolasa Madura. Vojska Venecuele ubila je 10 najamnika i 110 zarobila, a među njima su bili i Luk Demjan i Ajran Beri, navodno bivši pripadnici ličnog obezbeđenja predsednika SAD. Vlasnik "Silverkopa" Džon Gudro kasnije se žalio da mu Gvajido nije platio za ovu akciju.

Predsednik smenio glavne komandante

General Zunjiga s dva tenka i nekoliko borbenih vozila provalio je kapiju predsedničke palate, gde im se suprotstavio predsednik Arse.

- Ja sam vaš vrhovni komandant. Naređujem vam da izvedete vojsku i ne dopuštam protivljenje - rekao je Arse.

Masa naroda krenula je da brani predsednika, a sindikati su objavili generalni štrajk i zahtev da se vojska povuče, kao i bivši predsednici Evo Morales, Horhe Kiroga i Đanin Anjez. Predsednik Arse smenio je komandante vojske i vazduhoplovstva, a za načelnika generalštaba postavio Hoze Vilsona Sančeza, koji je naredio svim jedinicama da se povuku u kasarne. U predsedničku palatu, praćen televizijskim ekipama, ušao je ministar unutrašnjih poslova Džoni Agilera i uhapsio pobunjenog generala Zunjigu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading