BAJDEN SE POVLAČI IZ TRKE S TRAMPOM? Demokrate menjaju kandidata za predsednika!

Autor:

Vesti

22.06.2024

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za konačnu odluku čeka se ishod TV duela aktuelnog i bivšeg šefa Bela kuće, tvrdi čuveni novinar Herš

BAJDEN SE POVLAČI IZ TRKE S TRAMPOM? Demokrate menjaju kandidata za predsednika!

Foto: AP /Manuel Balce Ceneta/Gerald Herbert, Profimedia Tetra Images Tetra Images

Čuveni američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Sejmur Herš objavio je šokantnu informaciju o kojoj se, doduše, šuška duže vreme: demokrate bi mogle da zamene Džozefa Bajdena kao predsedničkog kandidata za novembarske izbore. Konačna odluka biće doneta posle TV duela aktuelnog predsednika Bajdena i bivšeg šefa Bele kuće Donalda Trampa, koji je neprikosnoven kao kandidat Republikanske partije.

- Jedan stari predsednikov prijatelj mi je priznao da se o tome razgovora unutar stranke - tvrdi američki novinar, koji je u više navrata pokazao da raspolaže proverenim informacijama.

Pominjala se i Mišel Obama, bivša prva dana to negirala

Još pre nekoliko meseci pronele su se glasine da bi Mišel Obama (60), supruga bivšeg američkog predsednika Baraka Obame, mogla da zameni Bajdena i bude kandidat demokrata na novembarskim izborima. Tada se, međutim, oglasila njena kancelarija i kategorički demantovala da Mišel o tome uopšte razmišlja.

- Bivša prva dama je nekoliko puta tokom godina izjavila da se neće kandidovati za predsednika - rekla je njena direktorka komunikacija Kristal Karson.
Ipak, nijednu opciju ne treba isključiti, s obzirom na to da će se demokrate, ukoliko Bajden bude morao da odustane, naći u velikim problemima.

SVE JE OTVORENO

Kako je naveo, Demokratska partija mogla bi da se predomisli oko svog kandidata na predsedničkim izborima ukoliko se Bajden obruka na prvoj debati s Trampom.

- Rečeno mi je da je jedna od opcija, ukoliko debata po Bajdena prođe veoma loše, da se postigne dogovor s njim i njegovim porodičnim savetnicima da prisustvuje demokratskoj konvenciji u Čikagu, na kojoj će mu čestitati kao pobedniku trke za nominaciju, a zatim će tu nominaciju odbiti, te ostaviti sve mogućnosti otvorenim - napisao je Herš u članku objavljenom na njegovom blogu.

Prema njegovim rečima, ukoliko dođe do ovakvog scenarija, kandidat demokrata mogao bi da bude guverner Kalifornije Gevin Njusom ili guverner Ilinoisa Džej Priker.
Prva debata Bajden-Tramp održaće se u Atlanti 27. juna. Američka televizija CNN objavila je pravila te debate. Oba predsednička kandidata pojaviće se na podijumima, koji će isto izgledati, a koji će im biti dodeljeni bacanjem novčića. Moderatori debate, koja će biti održana u gradu Atlanta u saveznoj državi Džordžija, biće voditelji CNN Džejk Taper i Dejna Beš, a Tramp i Bajden će pred sobom imati samo papir, olovku i flašicu vode.

- Mikrofoni kandidata biće isključeni tokom debate, osim kad je njihov red da govore - navodi CNN i dodaje da će moderatori koristiti sva sredstva na raspolaganju da obezbede poštovanje vremena i civilizovanu diskusiju.

GEVIN NJUSOM

Gevin Njusom (58), guverner Kalifornije, prvi put je privukao pažnju cele američke javnosti kada je, kao gradonačelnik San Franciska, 2004. izdao dozvole za istopolne brakove kršeći državni zakon. Ima razvijen biznis s vinom, preduzetnik, izabran je za guvernera Kalifornije 2018, a tokom pandemije KOVID-19 je u nekoliko navrata pohvaljivan zbog mera koje je donosio, ali je jedva izbegao smenu kada je snimljen kako krši sopstvena pravila.

Žestoki je kritičar Donalda Trampa, ali i pojedinih poteza svoje stranke.

"ZAMRZAVANJE"

Rojters navodi da je imao uvid u dopis Bajdenove kampanje, prema kojem su teme koje on preferira pravo na abortus, stanje demokratije i ekonomija, dok je Trampov tim pre debate kao ključne teme naveo imigracije, javnu bezbednost i inflaciju.
Informacije o zamenjivanju Bajdena pojavile su se, inače, u trenutku kada se na snimcima sa nekoliko događaja kojima je šef Bele kuće prisustvovao vidi kako se on "zamrzava" (stoji nekoliko sekundi ukočeno i gleda u prazno, iako svi pored njega gestikuliraju ili se, u dva slučaja, njišu u ritmu muzike). Na jednom od tih događaja čak ga je Barak Obama, bivši predsednik, uhvatio, naoko nonšalantno pod ruku, i izveo s podijuma sve vreme ga pridržavajući.

Hers dobio Pulicerovu nagradu za priču o masakru u Mi Laju

Ime Sejmora Herša je veoma dobro poznato u svetu istraživačkog novinarstva. Herš je rođen 1937, u porodici litvanskih Jevreja, koji su emigrirali iz Poljske. Diplomirao je istoriju na univerzitetu u Čikagu.

Pulicerovu nagradu, najčuveniju u svetu novinarstva, dobio je 1969, za razotkrivanje masakra u selu Mi Laj u Vijetnamu. Tokom sedamdesetih Herš je istraživao aferu „Votergejt" za Njujork tajms i razotkrio tajno bombardovanje Kambodže, kojim je rukovodio Henri Kisindžer, lično birajući ciljeve.

Godine 2004. Herš je izvestio o torturi koju sprovodi američka vojska prema zatvorenicima u zatvoru Abu Graib. Svojevremeno je optužio Obaminu administraciju da laže o smrti Osame bin Ladena i osporio tvrdnje da je Asadov režim koristio hemijsko oružje protiv civila u građanskom ratu u Siriji. Ove tvrdnje su u američkoj javnosti izazvale žestoke kontroverze i osporavanja.

Od početka rata u Ukrajini u nekoliko navrata je izazvao veliku pažnju svetske javnosti. Tako je prvi objavio da je eksplozija na gasovodu "Severni tok 2", kojim je do Nemačke stizao ruski gas, delo zajedničke akcije američkih i norveških specijalaca. Takođe, upravo je juče objavio informaciju da su od početka ruske agresije u nekoliko navrata vođeni tajni pregovori Moskve i Zapada o okončanju rata u Ukrajini.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading