PAKT ČETIRI SILE PROTIV ZAPADA! Pravi obračun velikih država počinje posle rata u Ukrajini!

Autor:

Vesti

21.06.2024

21:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pentagon najviše plaši brzina kojom rivali produbljuju vojnu i obaveštajnu saradnju

PAKT ČETIRI SILE PROTIV ZAPADA! Pravi obračun velikih država počinje posle rata u Ukrajini!

Foto: Tanjug/AP, Anjum Naveed/AP

Vladimir Putin potpisao je s Kim Džong Unom odbrambeni savez, a saradnju s ovom zemljom, kao i Kinom i Iranom, Rusija širi tako što će im predati najnaprednije vojne tehnologije sposobne da ugroze SAD i njegove saveznike posle rata u Ukrajini.

Ovu noćnu moru zapada zbog formiranja novog vojnog bloka otkrio je Volstrit džurnal, koji se pozvao na više funkcionere u američkoj vojsci i obaveštajnim službama. Oni su najviše zabrinuti zbog brzine kojom četiri zemlje protivnice SAD produbljuju svoju vojnu i obaveštajnu saradnju.

NUKLEARNI KOŠMAR

Severna Koreja poslala je u Rusiju najmanje pet miliona granata i nekoliko hiljada raketa, a zauzvrat je dobila tehnologiju za kosmičke rakete i satelite, kao i za podmornice, usled čega su njene probe odjednom postale uspešne. U međuvremenu su hipersonične rakete počele da proizvode Kina i Iran. Americi je bilo jasno da iza toga stoji Rusija, koja je prva usvojila ovu tehnologiju. Za to vreme Pentagon je izveo niz neuspešnih proba i nije izvesno kad će sustići rivale.

Međutim, Vašington mnogo više brine da li će Moskva pomoći Severnoj Koreji i Iranu da postanu nuklearne države, možda i tako što će im predati obogaćeni uranijum ili čak gotove bojeve glave. Pritom je Rusija u martu vetom u Savetu bezbednosti sprečila nastavak kontrole nad sprovođenjem sankcija protiv Severne Koreje.

Rusija i Kina su 2006. dale glas u Savetu bezbednosti UN, kad su nametnute sankcije Severnoj Koreji zbog opasnog programa razvoja nuklearnog i satelitskog oružja, ali je rat u Ukrajini sve promenio. Putin je počeo da širi saradnju s Kim Džong Unom, zatim, vrhovnim vođom Irana, ajatolahom Ali Hamneijem, i kineskim predsednikom Si Đinpingom, a Vašington je sad primetio daleko viši, saveznički nivo, njihovih zajedničkih akcija.

PROBA ZA BLISKI ISTOK

Ugovori o nabavci oružja prerasli su u zajedničku proizvodnju, predaju tehnologija i razmenu stručnjaka i radnika. Tako su Severnokorejci rešili nedostatak radne snage u ruskoj namenskoj, a Iran je pomogao gradnju fabrike za svoje dronove tipa šahid i planira slično s raketama kratkog dometa. Pentagon je svestan da će se tu proizvoditi i druge vrste projektila, koji će biti provereni na ratištu, poboljšani i potom upotrebljeni na Bliskom istoku, u interesu Teherana. Pritom je, barem zasad, glavna uloga Kine da jača trgovačke veze s ostale tri sile koje su pod sankcijama, pa i s Venecuelom. Širenje ove osovine naslućuje se i strateškim sporazumom Rusije i Vijetnama.

LAVROV: NATO JE PRETNJA, ALI JE NAŠ SAVEZ JAČI

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je da će NATO ometati formiranje nove evroazijske bezbednosne strukture i da alijansa želi da sama reši pitanja stabilnosti u tom delu sveta.

- Pretnju za evroazijsku bezbednost predstavlja agresivna linija NATO, koji želi da privatizuje i potčini sva pitanja koja se odnose na obezbeđivanje stabilnosti na našem prostoru, ali neće u tome uspeti - rekao je Lavrov na samitu ODKB, vojnog saveza pet republika bivšeg SSSR.

Foto: Tanjug/AP Photo/Boris Grdanosk

Sergej Lavrov

Vašington je na Pacifiku prvo formirao vojni savez s Australijom i Velikom Britanijom (AUKUS), usmeren protiv Kine. Zatim je intenzivirao vojnu saradnju s Japanom i Južnom Korejom, što je ugrozilo ne samo Kinu već i Severnu Koreju i Rusiju. Zatim su SAD počele da pripremaju teren da se NATO proširi i na vanevropske države. U aprilu je admiral Džejms Stavridis, bivši komandant Alijanse za Evropu, otkrio da se planira da NATO regrutuje i Filipine, Singapur i Tajvan.

Zajednički vežbaju invaziju na Tajvan

Direktorka Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns izjavila je u Kongresu da Kina i Rusija prvi put izvode vojne vežbe za koje se smatra da predstavljaju pripremu za invaziju na Tajvan.

Stejt department optužuje Kinu da isporučuje Rusiji čipove za vojnu industriju, optiku za tenkove i industrijsku opremu za namensku. Osim toga, pomaže Rusiji u jačanju svemirske tehnologije i predaje joj obaveštajne podatke sa svojih satelita iznad Ukrajine.

Kim zarađuje na američkim sankcijama

Sporazumom s Moskvom, Severna Koreja neočekivano je poseban status za Kinu i Rusiju. One će na njenoj teritoriji rešavati vojnotehnička i trgovinska pitanja, bez opasnosti od curenja informacija i američkih sankcija.

Republika

Foto: Tanjug/Korean Central News AgencyKorea News Service via AP

 

*Vladimir Putin i Kim Džong Un

- Severna Koreja ovim dobija veliku mogućnost za razvoj industrije, pristup novim odbrambenim tehnologijama, investicije i ogromno rusko tržište. Takođe, Kim će dobiti neprocenjive obaveštajne informacije s ruskih satelita, a sve zajedno predstavljaće potpuno probijanje političke i ekonomske blokade kojom su SAD nekoliko decenija pokušavale da zadave Severnu Koreju - navodi se u analizi ruskih eksperata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading