JOŠ 7 KM DO SLOMA UKRAJINSKE VOJSKE! PUTIN TRLJA RUKE: Rusi u naletu da iseku Put života (ROAD OF LIFE)

Autor:

Vesti

16.06.2024

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemački Bild tvrdi da bi se snage pod kontrolom Kijeva mogle naći u katastrofalnoj poziciji jer bi im bilo ugroženo snabdevanje u celom Donbasu

JOŠ 7 KM DO SLOMA UKRAJINSKE VOJSKE! PUTIN TRLJA RUKE: Rusi u naletu da iseku Put života (ROAD OF LIFE)

Foto: AP, Printscreen

Ako ruske jedinice napreduju još samo sedam kilometara, vojska Ukrajine može da doživi propast. I ne, to ne tvrde ruski vojni kanali na Telegramu, koji često umeju da puste vesti koje i nisu baš do kraja tačne (ili to nisu uopšte), već najtiražniji nemački list Bild.

Ruskim oružanim snagama ostalo je još oko sedam kilometara da preseku glavni put snabdevanja ukrajinskih oružanih snaga u Donbasu, naveo je analitičar Bilda, a list je objavio i mapu na kojoj se vidi trenutno stanje na terenu.

Foto: Printscreen

Tekst u Bildu

GUBE KONTROLU

Ruske jedinice, kako se navodi u Bildu, kreću se ka auto-putu T0504, koji u Ukrajini nazivaju putem života (road of life). Ta ruta služi kao glavni put snabdevanja ukrajinskih oružanih snaga u oblasti Časov Jar, ali i dalje ka ključnim kotama u celom Donbasu (Donjecka i Luganska oblast).

- Posle eventualnog gubitka kontrole nad putem života, oružane snage Ukrajine imale bi alternativne puteve snabdevanja koji nisu ni deseti deo adekvatni kao T0504 - ističe Bild.
Ranije je saopšteno da se u okolini grada Časov Jar, ali i u samom mestu koje je donekle već pod kontrolom ruskih snaga, vode žestoke borbe za dominantne visove i utvrđenja. Ukrajinci brane strateški važan gradić čak i po cenu velikih gubitaka, dok Rusi, takođe, na njega jurišaju uz velike gubitke.

Kako piše Bild, posebno se primećuju intenzivna neprijateljstva u blizini mikrookruga kanal, kao i na teritoriji fabrike "Časovjarski", te severno i jugoistočno od grada.

Ukoliko snage pod kontrolom ruskog predsednika Vladimira Putina uspeju da probiju ili zaobiđu još jednu utvrđenu ukrajinsku liniju, biće bukvalno na putu života, a kada ga preseku na jednom mestu, ne postoji mogućnost da se snabdevanje ukrajinskih snaga nastavi bez velikih problema i uz rizike kakvima njihovi transportni konvoji do sada nisu bili izloženi.

U međuvremenu, bivši glavnokomandujući oružanih snaga Ukrajine general Valerij Zalužni lajkovao je objavu ukrajinskog blogera Miroslava Oleška, za kojim je u toj zemlji podignuta optužnica, a koji je oštro kritikovao predsednika Volodimira Zelenskog. Objava je naknadno obrisana, što su primetili ukrajinski mediji, ali je već podigla buru.

Oleško je na svom Fejsbuk profilu komentarisao nove mirovne predloge za rešavanje sukoba koje je izneo Vladimir Putin. Bloger je izjavio da su postavljeni uslovi rezultat politike Zelenskog, dodajući da će ispunjenje tih uslova garantovati kraj njegove vlasti.

- Postali smo taoci večnog rata - požalio se Oleško.

PONUDA MOSKVE

Prema pisanju ukrajinskog izdanja Fokus, Zalužni je lajkovao post, što je izazvalo negativne reakcije na internetu. Nakon toga, Oleško je obrisao post. Na pitanje jednog korisnika zašto je uklonio post s lajkom Zalužnog, bloger je odgovorio da je objava blokirana zbog žalbi.

U petak Putin je izneo ruske uslove za mirovne pregovore, koji uključuju priznanje statusa Krima, DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti kao delova Rusije, obezbeđivanje vanblokovskog i beznuklearnog statusa Ukrajine, te ukidanje antiruskih sankcija. Ukrajinska strana je, očekivano, odbacila inicijativu, nazvavši je pozivom da se kapitulira.

Njujork tajms objavio nacrt sporazuma iz 2022.

Ukrajina i Rusija su se u nacrtu mirovnog sporazuma iz 2022, koji nikada nije potpisan, saglasile da isključe Krim iz sporazuma, ostavljajući ga pod ruskom nadležnošću, kao i da Ukrajina ne priznaje ruski suverenitet nad poluostrvom, objavio je Njujork tajms.

Ugledni američki list konstatuje da su Kijev i Moskva održali neuspešne mirovne pregovore u Belorusiji i Turskoj u prvim mesecima rata 2022. i od tada nisu vođeni nikakvi direktni pregovori dve zaraćene strane. Nacrt koji je objavio Njujork tajms ima 17 stranica. Po tom nacrtu, Ukrajina je pristala da odustane od težnji da se pridruži NATO ili bilo kojem drugom vojnom savezu, ali je sporazum dozvoljavao Kijevu da uđe u EU.

Američki list je objavio nacrt u trenutku kada je Švajcarska domaćin globalnog mirovnog samita za Ukrajinu, koji okuplja oko 100 zemalja, bez učešća Rusije.

Ubijeni islamisti koji su oteli čuvare u Rostovu na Donu!

Otmičari koji su držali taoce u istražnom zatvoru u ruskom gradu Rostov na Donu su zaustavljeni, a taoci su oslobođeni, saopšteno je iz ruske federalne kazneno-popravne službe. Kako je saopšteno, dvojica otmičara su ubijena, a četvorica ranjena.

- Tokom specijalne operacije oslobađanja talaca u istražnom zatvoru broj 1 federalne kazneno-popravne službe Rusije u Rostovskoj oblasti, kriminalci su eliminisani, a zaposleni koji su držani kao taoci oslobođeni su i nisu povređeni - navedeno je u saopštenju.

Grupa zatvorenika, koja je uzela zatvorsko osoblje za taoce, zahtevala je ranije da im se obezbedi automobil i omogući da slobodno odu. Oni su tvrdili da su članovi terorističke organizacije Islamska država.

Foto: Printscreen

Ubijeni islamisti

Tri zaključka samita u Švajcarskoj

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je da su stavovi Kijeva uzeti u obzir u konačnom saopštenju sa samita o miru u Ukrajini, koji je tokom vikenda održan u Švajcarskoj. Prethodno je Rojters objavio da je imao uvid u nacrt saopštenja sa samita, u kojem se navode tri tačke zajedničke vizije učesnika: da je bilo kakva upotreba nuklearnog oružja u kontekstu tekućeg rata protiv Ukrajine nedopustiva, da bezbednost hrane ne sme da bude korišćena kao oružje i potpuna razmena ratnih zarobljenika.
Rusija nije bila pozvana na samit.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading