TRAMPA ĆE PRE UBITI NEGO PUSTITI DA POBEDI! "Duboka država" sikće i ujeda: Vođa republikanaca skinut s glasačkog listića i u Mejnu

Autor:

Vesti

29.12.2023

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Državna sekretarka iz demokratske stranke proglasila ga buntovnikom i zabranila mu da se kandiduje.

TRAMPA ĆE PRE UBITI NEGO PUSTITI DA POBEDI! "Duboka država" sikće i ujeda: Vođa republikanaca skinut s glasačkog listića i u Mejnu

Foto: Tanjug/AP

Republikanci u Mejnu neće moći da glasaju za Donalda Trampa kao kandidata svoje stranke na predsedničkim izborima 2024. pošto je njegovo ime uklonjeno s glasačkog listića. Takvu odluku donela je državna sekretarka Mejna Šejna Belouz, inače iz redova demokrata.

PRVI PUT U ISTORIJI

Ona se pozvala na odeljak tri 14. amandmana američkog ustava, koji zabranjuje obavljanje državne funkcije onima koji su učestvovali u pobuni. U Trampovom slučaju reč je o upadu njegovih pristalica na Kapitol 6. januara 2021.

Podsetimo, na osnovu iste odredbe, Vrhovni sud Kolorada prošle sedmice je presudio da Tramp ne može da bude na glasačkom listiću republikanskih stranačkih izbora za predsedničkog kandidata u ovoj državi. Protiv Trampa su ovakve tužbe podignute u 16 država SAD. Međutim, u Mejnu se proces razlikuje. Tamošnji zakon dozvoljava svakom stanovniku da ospori nečiju podobnost za funkciju, a državni sekretar donosi odluku. Sad Tramp ima rok od samo pet dana da uloži žalbu Vrhovnom sudu Mejna. Ova država je jedan od dva izuzetka u SAD, gde države predaju sve elektorske glasove kandidatu koji je pobedio na njenoj teritoriji. U Mejnu se elektorski glasovi dele između kandidata, pa je tako prošli put Tramp dobio jedan glas. Ukupno u SAD ima 538 elektorskih glasova, pa je za pobedu neophodno 270.

Šejna Belouz je rekla da je svesna da nijedan državni sekretar dosad nije lišio predsedničkog kandidata da bude na glasačkom listiću na osnovu odeljka tri 14. amandmana ustava. Podsetimo, ovaj amandman je uveden 1868. da bi sprečio zvaničnike američkog juga, poraženog u građanskom ratu, da učestvuju na izborima u SAD. Oni su pomilovani 1872. i ovaj odeljak 14. amandmana od tada nije korišćen, sve dok na red nije došao Tramp, koji je objavio rat "dubokoj državi", odnosno sprezi političara, vojnog vrha, tajnih službi i krupnog kapitala.

VRHOVNI SUD KOLORADA POD OPSADOM: Sudijama prete vešalima, čuvaju ih policija i FBI

Republika

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

Policija i FBI pojačali su obezbeđenje sudija Vrhovnog suda u Koloradu, koji je Trampu zabranio kandidaturu preglasavanjem od četiri prema tri. Na internetu su objavljeni lični podaci i adrese sudija, kao i niz pretnji linčom.

U Denveru dodatne snage čuvaju zgradu Vrhovnog suda Kolorada. Prijavu je podneo Advens demokrasi, koji se predstavlja kao nezavisna istraživačka grupa koja prati trampovce na internetu.
- Objave na internetu uključuju adrese i brojeve telefona sudija na Tviteru, Trampovoj društvenoj mreži Tru sošl (Društvena istina) i Telegramu (ruskoj mreži). Ove poruke se objave i brzo izbrišu - navedeno je u prijavi.
Bilo je i poziva na mirne proteste protiv odluke Vrhovnog suda Kolorada, ali i otvorenih poziva na nasilje.
- Ako živite u Koloradu, uradite isto što su očevi osnivači (Amerike). Zgrabite svoje puške i komad konopca - jedan je od primera.
Pominjan je i novi građanski rat u SAD, ali i sumnja da je ovo zamka Trampovih propagandista, koji nastoje da podstaknu pristalice Trampa na nasilje ili da ih dodatno ozlojede na demokrate u predizbornoj godini.

RAT DO ISTREBLJENJA

Republika

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp

- Kad se vratim u ovalni kabinet, mi ćemo "duboku državu" zbrisati s lica zemlje. Uspostavićemo komisiju za istinu i pomirenje da bismo skinuli oznaku tajnosti i objavili sve dokumente o tome kako je "duboka država" špijunirala, sprovodila cenzuru i korupciju - poručio je Tramp u aprilu.

On je posle toga izložen pojačanom sudskom progonu koji mu je samo povećao rejting i sad vodi s dva odsto ispred Džoa Bajdena. Potom je pokrenut niz postupaka s ciljem da mu se zabrani kandidatura.

Poslednja nada Vrhovni sud SAD

Republika

Foto: shutterstock

Vrhovni sud SAD

Trampovi advokati najavili su žalbu Vrhovnom sudu SAD posle odluke da mu se zabrani da učestvuje u izborima u Koloradu. Ukoliko Vrhovni sud prihvati da razmotri tu žalbu, odluke u Koloradu i Mejnu i procesi u drugim državama biće zamrznuti do konačne odluke najviše sudske instance. U tom slučaju bi Tramp imao pravo da se nađe na glasačkim listićima republikanaca u svim državama. Među devet sudija Vrhovnog suda SAD nalazi se troje koje je postavio Tramp za vreme predsedničkog mandata.

ZAMERIO SE SVIMA: UKIDA NATO I ZAVRŠAVA RATOVE

Republika

Foto: Printskrin/youtube

Foto: Ilustracija

1. Tramp je zapretio ukidanjem NATO kad je rekao da neće da finansira zajedničku odbranu ukoliko sve članice Alijanse u to ne ulože dva odsto BDP.
2. Ekonomska politika Trampa je izolacionistička, što bi Ameriku odvojilo od EU, a posebno to što se zalaže za tarife na svu uvoznu robu.
3. Republikanci i Tramp se protive milionskim talasima ilegalnih migranata, koji su preplavili Ameriku i na crno rade najbednije plaćene poslove.
4. Tramp je često isticao da poštuje Vladimira Putina i da bi se s njim lako dogovorio o prekidu rata u Ukrajini, što ne odgovara industriji naoružanja.
5. Za vreme svog mandata Tramp je pokušao da održi mir na Bliskom istoku tako što je naveo Izrael i arapske zemlje da noramlizuju odnose.
6. Trampov nekadašnji predstavnik Ričard Grenel najavio je da će u drugom mandatu prioritet prema problemu Kosova biti mir i ekonomski rast.

Partijska pobuna: Izbora neće biti

Predsednik Republikanske partije u Koloradu Dejv Vilijams kaže da izbori za predsedničkog kandidata neće biti održani ako Tramp, kao vodeći, ne bude na glasačkom listiću.
- Vrhovni sud Kolorada nam nije ostavio drugi izbor. Mi ne možemo dozvoliti da nam sudije koje su postavile demokrate diktiraju koga možemo da imenujemo i za koga možemo da glasamo - rekao je Vilijams.
Kancelarija državnog sekretara Kolorada zapretila je da će u tom slučaju Vilijams završiti na sudu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading