PET RAZLOGA ZA LOMLJENJE KIČME SRBIJI: Opozicija i strani centri moći na istom zadatku

Autor:

Vesti

28.12.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žele da eliminišu predsednika Aleksandra Vučića kao kreatora suverene državne politike, otpornog na pritiske.

PET RAZLOGA ZA LOMLJENJE KIČME SRBIJI: Opozicija i strani centri moći na istom zadatku

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Protiv srpske države s predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu vodi se dosad nikad opasnija i podmuklija kampanja, čiji je cilj da se Srbija po svaku cenu baci na kolena.
Smeta što državni vrh insistira na nezavisnoj i suverenoj politici, dok se grčevito bori za očuvanje nacionalnih interesa na KiM, dok paralelno jača vojne i bezbednosne resurse, vešto napreduje ka EU, a ne uvodi restriktivne mere Rusiji, dok neguje saradnju sa SAD, Kinom, Emiratima... Naročito bode oči što Beograd ima odlične veze sa Mađarskom i premijerom Viktorom Orbanom i intenzivno pomaže Srbima u regionu (pogledajte okvir).

Zbog tih pet najjačih razloga zadatak interesne grupe, u kojoj su se udružili delovi opozicione družine i regionalni igrači, a pod patronatom pojedinih stranih centara moći, jeste da se eliminiše Vučić i tako slomi kičma Srbiji.

Politički filozof Dragoljub Kojčić kaže za Srpski telegraf da je očigledno da se svet polarizuje na one koji slepo slušaju svoje gazde i na drugoj strani one koji čuvaju autonomiju nacionalne i državne politike:

- E oni su kost u grlu političkim centrima koji žele monopol nad politikama bilo gde u svetu. Srbija se poslednjih 10 godina uzdigla u svakom smislu, od ekonomije, bezbednosti, međunarodnog ugleda, a posebno što je pokazala da misli svojom glavom. U tom klubu je i prijateljski odnos sa Orbanom i njegovom dostojanstvenom i suverenom politikom.

To sveukupno, kako dodaje, iritira i komšije jer nisu navikle da je Srbija iznad njih po svim parametrima:

- Predsednik Vučić i njegova politika ničim nije ugrozila stabilnost u ovom delu sveta, ali žele da ga eliminišu jer je upravo on kreator suverene politike Srbije. Čini se to i preko opozicije, koja neće da prizna da 70 odsto građana podržava Vučića i tako se preporučuje za ulogu marionetske vlasti centrima van Srbije.

Pet razloga

1. Nepriznavanje lažne države Kosovo

Republika

Foto: Profimedia

Aljbin Kurti

Beograd uspešno odoleva pritiscima u vezi s rešavanjem kosovskog čvora. Ali u narednom periodu uslovljanje će, kako se već i preti iz pojedinih centara moći, inače mentora tzv. kosovskog premijera Aljbina Kurtija, intenzivirati. U tom paketu je i Republika Srpska.

2. Odbijanje uvođenja sankcija Rusiji

Republika

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

Nastaviće se insistiranje da zvanični Beograd olabavi veze s Moskvom, odnosno uvede restriktivne mere Rusiji, i na taj način pridruži se i podrži politiku Evropske unije. Uz "tihe" pretnje da je to uslov za nastavak evropskih integracija, ali i ekonomske saradnje sa članicama EU, kao najvećim trgovinskim partnerima.

3. Regionalna sila koja napreduje

Srbija je od države koja je bila u zapećku u ovom delu sveta, prema svim parametrima, postala najjači regionalni igrač. Otuda je komšijskim državama, a najvidljivije Hrvatskoj, trn u oku i ne prezaju ni od čega u nameri da zaustave razvoj naše države u ekonomiji, jačanju vojske, energetici, IT sektoru...

4. Prijatelji širom planete

Republika

Foto: Vlada Republike Srbije

Si Đinping

Proteklih godina Srbija je obnovila stare veze i razgranala diplomatsku mrežu širom sveta, od istoka do zapada. Ojačan je međunarodni ugled. Međutim, pojedinim centrima moći smeta čelično prijateljstvo s Kinom, ali i Ujedinjenim arapskim emiratima (UAE).

5. Bliski odnosi s Orbanom

Republika

Foto: Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Viktor Orban

Srbija je od svih država u regionu primetno ojačala veze s Mađarskom, članicom EU, čemu su doprineli i lični odnosi predsednika Vučića i mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je u više navrata nedvosmisleno poručio i dokazao da naša država može da računa na Budimpeštu. Nije nepoznato da Orban zbog suverene politike nije omiljen u Briselu, gde određene strukture strahuju da bi približavanjem, članstvom Srbije u EU, pakt dve države narušio centralizam evropske administracije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (54)

Loading
Bojan

28.12.2023 20:07

aj sad lepo da objasnite kakve veze ima Šerbedžijin koncert u Baču sa ovim

Ivan

28.12.2023 20:16

Srbija je sada samostalna i snažna država, to mnogima u svetu ne odgovara

Ivan

28.12.2023 20:18

Srbija nikada više neće postupati po nalozima stranih ambasadora i u skladu sa tuđim interesom

Ivan

28.12.2023 20:21

Narod je birao i izabrao Vučića i njegovu politiku snažne i samostalne Srbije