PUTIN NAREDIO: SMRT ŠPIJUNIMA! Počeo lov na izdajnike, sabotere i diverzante

Autor:

Vesti

12.12.2023

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odmah je razbijena ukrajinska agenturna mreža pod kontrolom zapadnih službi na Krimu

PUTIN NAREDIO: SMRT ŠPIJUNIMA! Počeo lov na izdajnike, sabotere i diverzante

Foto: Profimedia/Not Supplied Willwest News, Tanjug/AP Gavriil Grigorov, Printscreen


Kremlj je rešio da se obračuna s izdajnicima i diverzantima koje šalje Služba bezbednosti Ukrajine (SBU), pa je na Krimu već pohvatano njih 18 koji su planirali atentate. General Andrej Guruljev, poslanik ruske Državne dume, saopštio je da je formirana uprava po ugledu na sovjetski Smerš (Smrt špijunima), Staljinovu kontraobaveštajnu službu koja je za vreme Drugog svetskog rata i kasnije likvidirala nemačke agente.


I PODMORNICE U OPASNOSTI


Guruljev je objasnio da se nadležnost nove uprave prostire na okupiranim teritorijama Ukrajine, ali da se vode razgovori da se u sledećoj fazi proširi na ruski daleki istok, gde su bazirane nuklearne podmornice Tihookeanske flote, koje su od ključnog značaja u slučaju rata s Amerikom.


On je podsetio na dve diverzije duboko u Sibiru u kojima su dignute u vazduh železničke kompozicije s gorivom na strateškoj pruzi prema Kini. Ispostavilo se da je eksploziv podmetnuo ruski državljanin kojeg je zavrbovala (SBU), a da su ga obučavali instruktori u članici NATO Litvaniji.


- Jasno je da zapadne službe vrbuju gradove u Rusiji da bi nam ugrozili duboku pozadinu. Međutim, jedna je stvar da štitimo objekte od njih, a druga da nađemo sve te špijune - rekao je general Guruljev.


On je dodao da je zato formirana uprava koja radi po načelima Smerša, a ova sovjetska služba imala je ogromna ovlašćenja, uključujući iznudu priznanja i streljanje na licu mesta u ekstremnim situacijama, koje nisu bile posebno definisane, nego se naknadno procenjivalo da li je postupak bio opravdan.


Ovaj potez Kremlj je povukao nakon serije atentata na viđenije ruske društvene radnike. Da podsetimo, eksplozivom je u Podmoskovlju razneta Darja Dugina, ćerka kremaljskog ideologa Aleksandra. Ista sudbina zadesila je ratnog dopisnika Vlaldena Tatarskog u Sankt Peterburgu, dok je pisac Zahar Prilepin preživeo eksploziju kod Nižnjeg Novgoroda. Međutim, na Krimu, u Donjecku i Lugansku ubijene su desetine predstavnika vlasti i viđenijih ljudi.


PLANIRALI ATENTATE


Samo nekoliko dana nakon što je general Guruljev saopštio da je obnovljen Smerš na Krimu je pohvatana 18-člana grupa ukrajinska agenturna mreža, za koju je navedeno da je bila pod kontrolom zapadnih službi. Saopšteno je da su oni planirali atentate na gubernatora, predsednika parlamenta Krima, gradonačelnika Sevastopolja i jednog blogera, ali i pripremali diverzije na energetskom i transportnom sistemu poluostrva. Podsetimo, Krimski most prvi put je oštećen upravo diverzijom, kada je na daljinu raznet kamion pun eksploziva.


SMERŠ JE SLUŽBA S OVLAŠĆENJEM DA HAPSI, ISLEĐUJE I STRELJA

 

Odavali vojne tajne i palili duž pruge


U Kalinjingradu, ruskoj enklavi na Baltiku, uhapšen je ukrajinski agent koji je za novac vrbovao diverzante za paljevinu objekata veze i trafostanica na prugama. Osim toga, on je slao u Kijev podatke o garnizonima u Kalinjingradskoj oblasti.
Pet diverzija je sprečeno, a uhapšeno je 10 diverzanata. Svima im preti po 25 godina stroge robije po optužnici za izdaju.

 

Prijava sumnjivih preko Telegrama


Ukrajinska državna agencija Unian registrovala je da su Rusi početkom ovog meseca obnovili Smerš. Ukrajinci navode da je na Krimu zavladala prava špijonomanija. Pritom se ukazuje da su u gradovima na Krimu otvorena dva telegram kanala, Smerš Sevastopolj i Smerš Kerč, koji pozivaju stanovništvo da prijavljuje simpatizere kijevskog režima. Kanal Smerš Sevastopolj objavljuje i snimke hapšenja.


- Dugo je ovaj nervirao žitelje Ulice kristala. Izlazio je na balkon, hvalio kijevski režim i pogrdno se izražavao o ruskoj vojsci. Sve je to trajalo dok mu drug major nije došao u goste - navodi Smerš Sevastopolj.


DRŽAVNA AGENCIJA OBJAVILA SPISAK META


Pet ljudi s ukrajinske liste za odstrel

1. Načelnik ukrajinskih vojnih obaveštajaca iz GUR Kiril Budanov, čiji su oficiri i žena Marijana nedavno otrovani arsenikom i živom u štabu službe, ranije je priznao da su oni organizovali atentate u Rusiji. Ukrajinska državna agencija Unian objavila je spisak mogućih budućih meta GUR u Rusiji i na prvom mestu je Viktor Janukovič, bivši predsednik Ukrajine, koji je svrgnut posle sukoba na kijevskom Majdanu 2014, posle čega je Rusija anektirala Krim i počeo rat na Donbasu.


2. Bivši ukrajinski poslanik Oleg Carev nedavno je ranjen, ali je preživeo atentat na Krimu. On je otišao iz Ukrajine još 2014. Prema nezvaničnim informacijama, početkom 2022, kada je ruska vojska bila oko Kijeva, Carev je vodio pregovore s bezbednosnim strukturama, frakcijama vlasti i tajkunima da bi ih nagovorio da smene Volodimira Zelenskog i prihvate uslove Moskve.


3. Nikolaj Azarov, bivši ukrajinski premijer, smenjen posle Majdana, redovno u medijima i na društvenim mrežama iznosi istinite podatke o stanju u ukrajinskoj ekonomiji, armiji i demografiji. I on je s Carevim učestvovao u tajnim pregovorima oko Kijeva 2022.


4. Aleksandar Zaharčenko, ministar policije u vladi Nikolaja Azarova. Pokušao je da uguši pobunu na Majdanu 2014, a njegov trenutni angažman je nepoznat.


5. Novinar i političar Anatolij Šarij posle prevrata na Majdanu zalagao se za mirno rešenje sukoba na Donbasu, ali je izbegao u Španiju, koja je odbila da ga izruči, posle čega je prešao u Holandiju. Kritikovao je zbog rata Zelenskog i Vladimira Putina, a iz izgnanstva je vodio svoju stranku, koja je početkom rata zabranjena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading