PUTINOV MUTANT RUŠI GRADOVE! Ruska mornarica dobila PRVI HIBRIDNI brod na svetu: Potapa krstarice i nosače aviona

Autor:

Vesti

04.12.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Straž može i da zaroni, a naoružan je hiperzvučnim raketama cirkon, koje lete brzinom od 11.000 kilometara na čas

PUTINOV MUTANT RUŠI GRADOVE! Ruska mornarica dobila PRVI HIBRIDNI brod na svetu: Potapa krstarice i nosače aviona

Foto: Tanjug AP Alexei Nikolsky

Vladimir Putin ima u rukama novo moćno oružje u sukobu s Ukrajinom i Zapadom. Centralni konstruktorski biro pomorske tehnike "Rubin" predstavio je projekat broda-podmornice straž, naoružanog hipersoničnim raketama cirkon i novim torpedima, a o ovim projektilima nema mnogo podataka u ruskoj i zapadnoj vojnoj literaturi budući da predstavljaju vrhunsku vojnu tajnu.


NEVIDLJIV ZA RADARE


Ovo je treća i konačna varijanta hibridnog plovila, čiji je projekat usavršavan poslednje dve godine da bi zadovoljio visoke zahteve ruske mornarice. Zna se da je straž projektovan za deplasman od 1.300 tona i dužinu od 72 metara, a opslužuje ga posada od 42 podmorničara i operatera. brzina mu je 21 čvor (39 kilometara na čas), što znači da može da pređe 936 kilometara dnevno, a autonomija mu je 4.000 kilometara.


Usavršeni model poseduje dva multifunkcionalna vodootporna kontejnera-hangara koji mogu primiti manje čamce i bespilotne helikoptere na baterije koji mogu da lete tri časa. Ovaj brod-podmornica ima četiri torpedne cevi, automatski top i dva lansera, a konstruisan je s pramčanim lukom za sečenje talasa i smanjena je mogućnost prevrtanja, tako da predstavlja stabilnu platformu za naoružanje.


Straž je dizajniran u stelt tehnologiji, odnosno radarska slika je toliko smanjena da je skoro nevidljiv za radare. A za pronalaženje ciljeva koristi i radar i sonar. Kao podvodno plovilo, predstavlja klasičnu podmornicu, ali i sredstvo za obaveštajne, nadzorne, izviđačke (ISR) i druge misije.


Doktor vojnih nauka mornarički kapetan Konstantin Sivkov ukazao je da ovakav hibrid može da reši mnogo više zadataka nego klasičan brod.


- Straž ima očevidne prednosti. On može da izroni i ispali projektil, pa da zaroni i skloni se od uzvratnog raketnog plotuna. Osim toga, ovaj hibrid je toliko tih da može samostalno da se bori s protivničkim podmornicama, posebno u priobalnom pojasu - rekao je Sivkov.


SVAKI PVO NEMOĆAN


Pritom, Rusi imaju širok izbor projektila za ovaj hibridni brod, za koje koriste univerzalni lanser. Oni krilatim raketama s brodova svakodnevno uništavaju ciljeve u Ukrajini, pa i čitave komplekse zgrada i industrijskih objekata. Međutim, svakako je najopasnija hiperzvučna raketa cirkon, koja leti brzinom od devet maha (oko 11.000 kilometara na čas), što svaki PVO čini nemoćnim, a domet joj je takav da iz Crnog mora može da se obračuna, na primer, s američkom flotom u Mediteranu, nadomak obala Gaze.
Cirkonom mogu da se gađaju i ciljevi na kopnu, ali mu je osnovna namena uništavanje neprijateljskih brodova težih klasa, od fregata do krstarica i nosača aviona.

BROJKA:
4.000 kilometara autonomija kretanja straža


STRAŽ IMA HERMETIČNE HANGARE ZA BESPILOTNE HELIKOPTERE


Beži od uragana pod vodu


Vojni ekspert Jurij Knutov objašnjava da je SSSR po naređenju Nikite Hruščova već pokušao da napravi ovakav brod i počelo se s projektom "1231 delfin".


- Međutim, tek sada su se pojavile tehnološke mogućnosti da se napravi brod koji jednako efikasno može da dejstvuje s vode i ispod površine. Straž predstavlja veliki inovacioni proboj u vojnoj tehnologiji pošto nijedna druga zemlja ne raspolaže hibridnim plovilom - rekao je Knutov.


On je dodao da ovakav brod može da se skloni u dubine u vreme uragana umesto da požuri u najbližu luku, kao što se nedavno povukla cela Crnomorska flota u Sevastopolj i Krim.


PAKET NK UNIŠTAVA I NEPRIJATELJSKA TORPEDA


Straž ima lansere za torpeda kalibra 324 milimetra, što znači da je predviđena upotreba kompleksa paket NK. Reč je je o još jednom hibridu, pošto ovaj kompleks nije namenjen samo da ispaljuje torpeda na neprijateljske podmornice. Naime, iz istog lansera uništavaju se i protivnička torpeda kojima bi protivnik pokušao da uništi straž.
Paket NK automatski otkriva, klasifikuje, prati i određuje parametre kretanja cilja na dubinama do 600 metara. Podmornice uništava na udaljenosti od 20 kilometara, a torpeda na 1.400 metara.


Torpedo paketa NK nosi bojevu glavu od 60 kilograma, a kreće se brzinom 93 kilometra na čas, zahvaljujući reaktivnom motoru.



RASULO U UKRAJINSKOM DRŽAVNOM I VOJNOM VRHU

 

Zelenski bez Zalužnog komanduje generalima

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zaobilazi načelnika generalštaba Valerija Zalužnog u komunikaciji s nekim generalima. Ovo komplikuje i dovodi u pitanje sposobnost Zalužnog da u potpunosti komanduje oružanim snagama, prenosi Ukrajinska pravda, pozivajući se na anonimne izvore iz generalštaba.


Ova informacija dolazi u vreme kada zapadni i ukrajinski mediji pišu o nesuglasicama između ukrajinskog državnog i vojnog vrha, koje su se našle u fokusu nakon autorskog teksta Zalužnog o ratu za američki Ekonomist. Sada Ukrajinska pravda navodi da Zelenski održava paralelne linije komunikacije s šefovima nekih vidova oružanih snaga, kao što su komandant kopnene vojske Aleksandr Sirski i komandant vazduhoplovnih snaga Nikolaj Olešćuk.


- Došlo je dotle da Zalužni neke informacije ne dobija od Zelenskog, već mu ih na sastancima generalštaba prenose potčinjeni koji su bili u kontaktu s predsednikom. Stiče se utisak da je Zelenski podelio oružane snage u dve grupe: dobru, kojom komanduju Sirski i drugi njegovi favoriti, i lošu koja je podređena Zalužnom. Ovo u velikoj meri demotiviše Zalužnog i sprečava ga da komanduje celom vojskom - rekao je za Ukrajinsku pravdu izvor iz generalštaba.


Izvori Ukrajinske pravde tvrde da Zelenski ponekad donosi odluke u vojnim stvarima rukovodeći se političkim razlozima. Oni kao primer navode odluku Zelenskog da otpusti načelnike oblasnih vojnih odseka, nakon izveštaja o velikoj korupciji. To je izazvalo trzavice sa Zalužnim, koji je priznao potrebu za borbom protiv korupcije, ali je ukazao i na probleme s mobilizacijom.


- Odluka Zelenskog s političke tačke gledišta izgledala je kao brz i odlučan potez, ali je imala negativne posledice u vojnoj sferi. Takođe, njegovo rešenje kojim je smenio komandanta snaga za specijalne operacije Viktora Gorenka, kao i komandanta sanitetske službe general-majora Tatjanu Ostrašćenko, takođe su imale loš efekat - prenosi Ukrajinska pravda.

ZALUŽNI JE U VELIKOJ MERI SPREČEN DA RUKOVODI VOJSKOM, NAVODI UKRAJINSKA PRAVDA

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
Biciklista

04.12.2023 23:54

U svakoj vojsci i u svakom ratnom sukobu je tako bilo od egipćana do svih borbenih sukoba hijerarhija (i uopšte struktura) komandovanja i upravljanja se prilagođava i nikad nigde nije definisana u potpunosti to može ovako da lupa neki autsader i propagandist , koji nije analizirao i nije upućen u viśe od dest hiljada gòdina dokumentovane istorije ratovanja .