Ispravka: Istaknuta crna zastava u Iranu ne znači poziv na rat

Autor:

Vesti

18.10.2023

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portal Republika je datuma 18.10.2023. godine objavio članak sa naslovom "POZIV NA RAT I OSVETU! IRAN PODIGAO CRNU ZASTAVU: Svet na ivici katastrofe nakon ubistva 500 Palestinaca u Gazi", koji je Raskrinkavanje.ba ocenilo kao prenošenje lažnih vesti.

Ispravka: Istaknuta crna zastava u Iranu ne znači poziv na rat

Foto: Tanjug/AP

Celu analizu portala Raskrinkavanje.ba možete da pogledate OVDE.


Istaknuta crna zastava u kompleksu mauzoleja imama Reze u iranskom gradu Mašhadu nije znak poziva na rat, kako su tvrdili neki članci i objave na društvenim mrežama. Netačne tvrdnje koje su kružile sugerisale su da podizanje crne zastave u ovom religijskom kompleksu označava pokretanje rata unutar islama.

Jedan od tih članaka, objavljen na portalu "Istinom protiv laži" 17. oktobra 2023. godine, naslovljen je kao "Islam ide u sveopći rat. Crna zastava podignuta na svetištu Razavi!" i tvrdi da je crna zastava istaknuta na mestu gde se nalazi svetište imama Reze i džamija u Mašhadu, čime se insinuira poziv "cijelom islamu na rat". Ovaj članak bio je praćen i citatom iz "al-Mahdi al-Muntazar" koji tvrdi da crna zastava predstavlja poziv na rat.

Nekoliko dana kasnije, 18. oktobra 2023. godine, portal "Republika" objavljuje članak sličnih tvrdnji u vezi s crnom zastavom. Tvrdi se da je podizanje ove zastave rezultiralo eksplozijom demonstracija u muslimanskom svetu sa zahtevima za osvetu protiv Izraela, sugerirajući da zastava označava poziv na rat i osvetu.

Isto su tvrdili i na portalu "Raport" istog dana u članku naslovljenom "Crna zastava podignuta na džamiji u Khorasanu. To može značiti samo jednu od ove dvije stvari." U ovom članku se navodi da su mišljenja o zastavi podeljena, s jedne strane sugerira se da je podignuta u znak solidarnosti i tuge zbog ubijenih, dok se s druge strane tvrdi da je poziv muslimanima na osvetu protiv Izraela.

Ove tvrdnje prenosili su i korisnici društvenih mreža, što je izazvalo zabrinutost i nesporazume u vezi sa značenjem crne zastave.

Mauzolej imama Reze je poznato religijsko mesto šiitskog islama, jednog od dva glavna pravca islama u Iranu. Nalazi se u Mašhadu, drugom najvećem iranskom gradu, i predstavlja značajno mesto hodočašća.

Vredno je pomenuti da je 17. oktobra 2023. godine došlo do napada na bolnicu u Gazi, u kojem je stradalo mnogo ljudi. Izrael i Palestina međusobno su se optuživali za ovaj napad, što je dovelo do serije protesta u različitim delovima Srednjeg istoka i Severne Afrike.

Iranska novinska agencija Tasnim objavila je vest 18. oktobra 2023. godine o podizanju crne zastave u kompleksu mauzoleja imama Reze. Međutim, u njihovoj objavi nije navedeno da crna zastava označava poziv na rat. Umesto toga, istaknuto je da je reč o gestu žalosti u znak solidarnosti sa žrtvama napada na bolnicu Ahli Arab u Gazi.

Na zvaničnoj Facebook stranici mauzoleja imama Reze takođe je objavljeno 18. oktobra 2023. godine da je crna zastava podignuta u znak žalosti.

Ovaj gest podizanja crne zastave nije neuobičajen u kompleksu mauzoleja imama Reze. Stručnjaci za Iran objasnili su da crna zastava obično označava period žalosti i solidarnosti, a ne poziv na rat. Obično se podiže tokom posebnih verskih praznika i događaja, uključujući i period Muharama, meseca žalosti i važnog trenutka u šiitskom islamu.

U zaključku, tvrdnje koje su sugerisale da podignuta crna zastava u kompleksu mauzoleja imama Reze u Iranu označava poziv na rat nisu tačne. Umesto toga, radi se o tradicionalnom gestu žalosti i solidarnosti sa žrtvama, što je u skladu s običajima i verskim praksama šiitskog islama. Izveštaji da je ova zastava podignuta prvi put nakon više od 300 godina nisu tačni, budući da se crna zastava na tom mestu podizala nekoliko puta tokom 2022. godine. Sve u svemu, tvrdnje da ovo predstavlja poziv na rat su netačne, i potrebno je razumeti kontekst i praksu ovog religijskog mesta.

Portal Republika izvinjava se svojim čitaocima što ih je doveo u zabludu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading