SRBIJA PRONAŠLA NOVO RUDNO BOGATSTVO: Ono što je nafta za Saudijsku Arabiju za nas će biti kalcit

Autor:

Vesti

18.12.2022

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na Suvoj planini u opštini Gadžin Han pronađeno nalazište minerala čistoće 99,99 odsto.

SRBIJA PRONAŠLA NOVO RUDNO BOGATSTVO: Ono što je nafta za Saudijsku Arabiju za nas će biti kalcit

Foto: Tanjug/AP

Srbija će, ipak, proizvoditi baterije. Ne litijumske, već kalcijumske.

Budući da će zbog ograničenih sirovina litijum-jonske baterije biti deficitarne, u svetu se godinama traže alternativna rešenja, a jedno od njih jeste kalcit, vrsta kalcijum-karbonata, velike čistoće, čime se može pohvaliti svega šest država u svetu, među njima i naša, kako je nedavno otkriveno.

NAJČISTIJI U SVETU

Kako objašnjava Vaso Antić, jedan od vlasnika firme "Belkal Han", koja je došla do ovog otkrića, na Suvoj planini u opštini Gadžin Han pronađeno je nalazište kalcita, kalcijum-karbonata, kao mineralne sirovine čistoće i do 99,99 odsto, što je najveći procenat čistoće ovog minerala pronađen u svetu.

- Ovog minerala, inače, ima veoma mnogo u prirodi, ali nema u ovako velikoj žici, ovako čistog i bez primesa kadmijuma, olova, žive, magnezijuma. Mi imamo čistoću i do 99,99 odsto, a prosečna je 99,63. U svetu postoji svega pet rudnika s približnom čistoćom kao ovaj naš, a ova žica je jedna od najvećih u svetu. Takođe, svi rudnici ovog minerala u Srbiji su površinski i nemaju tu čistoću, a ovaj je podzemni - kaže Antić.

Kako pojašnjava, jedino od kalcita tako velike čistoće se može napraviti kalcijum, metal koji se koristi za baterije, za nuklearne elektrane, i jedino kalcit ove čistoće može da se primeni u medicini, kozmetologiji, prehrambenoj industriji. Za sve ove potrebe Srbija uvozi.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

EKOLOŠKA RUDA

- Kod nas se eksploatiše mermerisani kalcijum-karbonat. On se koristi za prljave industrije, proizvodnju boja i lakova, proizvodnju plastike, hemije, ne može da ide u farmaciju, kozmetiku, hranu, za to smo, kao i većina drugih zemalja, uvozili čist mineral - ističe Antić.

Kada pokrenemo proizvodnju baterija, to bi Srbiju, prema Antićevim rečima, moglo da pretvori u jednu od vodećih zemlja u svetu, kao što je nafta Saudijsku Arabiju.

- Litijum je deficitaran, drugo, proces prerade je ekološki štetan i nije samo vađenje problem, koliko tehnologija izdvajanja litijuma. Ovo je, za razliku od litijuma, ekološka ruda, nema ničeg štetnog ni po okolinu ni po rudare. Problem je bio kako da ta baterija bude održiva, da traje koliko i litijumska, i to je rešeno. Morali smo da čekamo tu tehnologiju, da je dovedemo do savršenstva da bi pokrenuli proizvodnju i zato se to čekalo. Naglasio bih i da bez podrške države, predsednika i premijerke ovo ne bi moglo da zaživi. Oni su prepoznali važnost ovog projekta jer ovo nije lična stvar, ovo je za celu državu iskorak i ovo je budućnost - zaključuje naš sagovornik.

 

Đedovićeva: Mineralna bogatstva će biti ključna u budućnosti

Republika

Foto: Tanjug

 

 

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović navela je da će nam naša mineralna bogatstva mnogo značiti u godinama koje dolaze, imajući u vidu da su mineralni resursi ključni i za proces energetske tranzicije, za razvoj novih, ekološki prihvatljivih tehnologija, bez kojih nema razvoja obnovljivih izvora energije, skladištenja električne energije i novih pametnih tehnologija.

- Vrednost kalcijum-karbonata je srazmerno velika njegovoj čistoći, tačnije kada nema primese olova, žive, kadmijuma, magnezijuma u velikim količinama, baš kao onaj koji je nađen u Srbiji. Uspešno se vrše istraživanja mogućnosti primene kalcijum-karbonata za proizvodnju baterija budućnosti, koje bi mogle da zamene litijumske baterije. Bitno je napomenuti i da se trenutno za industrije farmacije, kozmetike i prehrambene reagense, sirovina kalcijum-karbonata uvozi u Srbiju i region u potpunosti, što otvara prostor za pozicioniranje Srbije kao vodećeg regionalnog izvoznika u budućnosti - poručila je ministarka Đedović.

ZA ŠTA SE SVE KORISTI?

- za boje i lakove

- u proizvodnji plastike i papira

- u farmaciji

- kozmetologiji

- prehrambenoj industriji

- hemijskoj industriji

- za odsumporavanje u filterima u elektranama na ugalj i fabrikama

- u filterima za vodu

- za poboljšanje pH vrednosti zemljišta, vode u bazenima

- kao reagens u laboratorijama

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (8)

Loading
Miloš

19.12.2022 00:17

Šansa da budemo među prvima u svetu sa ovim baterijama. Pre desetak godina sam slušao o kalcijumskim baterijama da tako nesto postoji da ljudi rade na tome. Imamo strucne kadrove ovakvi projekti zadrzace sve one mlade strucnjake da rade kod nas a ne po stranim zemljama na istim projektima. Samo da bude mira, da se radi i da budemo kao što treba najaci u regionu.Jakom ekonomijom možemo da zadržimo i mlade da ostanu i one koji su otišli da imaju želju da se vrate.

Mile

19.12.2022 09:17

Kaze bez podrske precednika i premijerke nist od ovoga ne bi bilo.

Stefan

19.12.2022 15:34

Moze samo napravite da vecina ide drzavi odnosno narodu para a ostalo investitorima. A ne kao u africi drzava dobije 1%, vlast 40% a investitor 59%

Djordje

19.12.2022 15:38

Valda necemo i to prodati kao sto smo prodali sve sto vredi u nasoj zemlji?!