MIHA STAO PRED ARKANOV PIŠTOLJ! Ovako je izgledao prvi susret na Marakani

Autor:

Vesti

17.12.2022

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Incident izbio kada je Mihajlović zaštitio jednog od vođa navijača kog je komandant garde hteo da protera sa severa.

MIHA STAO PRED ARKANOV PIŠTOLJ! Ovako je izgledao prvi susret na Marakani

Foto: E-stock

Proslavljeni fudbaler i trener Siniša Mihajlović, koji je u petak izgubio tešku bitku s leukemijom, nikada nije krio da je bio veoma blizak sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, ali javnost ne zna da je jedan od njihovih prvih susreta bio sve, samo ne prijateljski.

Naime, kako za Srpski telegraf otkriva jedan od vođa navijača iz tog vremena, koji je i sam imao problema sa Ražnatovićem, Miha je tada pokazao da je čovek lavljeg srca, koji je spreman da, ako treba, za prijatelje i pogine. Njegovo svedočenje objašnjava zbog čega su u oproštajima svi isticali Sinišin gvozdeni i dosledni karakter.

- Kada je Miha došao u Crvenu zvezdu iz Vojvodine, komandant Srpske dobrovoljačke garde je već bio sve i svja na Marakani. Preuzeo je tribinu i uterivao u red neposlušne vođe navijača koji su odbijali da mu se povinuju, a ispostavilo se da je jedan od njih bio V. Đ. (svi podaci poznati redakciji), kog je Miha voleo i poštovao. On mu se i požalio da ga Željko maltretira - priča naš sagovornik.

NI KORAK NAZAD

On dodaje da se sve desilo posle jednog treninga. Na stadionu je trebalo da se održi sastanak s navijačima, a Miha je naišao baš u trenutku kada je Arkan "postrojavao" njegovog druga i govorio mu da više neće da ga vidi na tribinama.

- Siniša je stao ispred svemoćnog Ražnatovića i drsko mu odbrusio: "Ne diraj ovog momka, on je moj drug, odakle ti pravo da određuješ ko ne sme da dođe na utakmicu? Znam ga godinama, garantujem da je mnogo veći zvezdaš od tebe!" Svi smo se sledili - priseća se naš sagovornik.

Republika

Foto: Emil Conkic

 

 

Arkan je tada, kaže, potegao pištolj, ali Miha nije ustuknuo ni za pedalj. Nastavio je da ga bombarduje rečima: "Ne diraj mog druga!"

- Na naše iznenađenje, Željko je vratio pištolj u futrolu, osmehnuo se i rekao: "Momak, svaka ti čast, volim kad neko ima mu*a! Šta god da ti treba, za tebe sam tu, a za drugara ne brini" - priča izvor našeg lista.

TELEFON SPASAO UJAKA

Mihajlović je svojevremeno, u velikom intervjuu za Gazeto delo sport, ispričao i anegdotu iz vremena rata, vezanu za Arkana, kada je njegov ujak, inače Hrvat, pukom srećom spasao živu glavu.

- Svi ratovi su odvratni, ali bratoubilaštvo, koje smo mi proživeli u bivšoj Jugoslaviji, najgore je što se može dogoditi. Prijatelji koji su pucali jedni na druge, slomljene porodice. Video sam kako moj narod pada, gradovi su uništeni, svi pobijeni. Moj najbolji prijatelj je uništio moj dom. Moj ujak, Hrvat i brat moje majke, pretio je da će da ubije mog oca Srbina: "Zaklaću te kao svinju" - otkrio je italijanskom novinaru.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Dodao je da je ujaka kasnije našao Arkan i da je trebalo da ga ubiju.

- Međutim, onda su mu pronašli broj mog telefona u mobilnom i to mu je spaslo život. Od čitulje za Arkana, koga sam poznavao pre rata, o mojoj osudi njegovih zločina i onoga što je predstavljao za Srbe u tom momentu, pričao sam mnogo puta. Moraju da prođu dve generacije pre nego što možemo da procenimo šta se dogodilo. To je bilo razarajuće za sve. Ono što ja kažem mogu da kažu i Hrvat i Bosanac takođe. Iskusili smo ludilo istorije - bio je iskren legendarni bombarder.

 

Mnogo kritika zbog čitulje

Siniša je svojevremeno u autobiografiji otkrio da je u sukob sa Ražnatovićem prvi put ušao još dok je igrao za Vojvodinu. Naime, vređao ga je posle jedne utakmice, ne znajući ko je, ali je i to kasnije ispeglano.

Kada se prijateljstvo učvrstilo, Arkan je Mihu često pozivao u svoju vilu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

- U tim vremenima godišnje sam ga posećivao barem 200 puta. Postali smo veliki prijatelji. Nikada neću deliti neke stavove koje je on delio, ali neću ni poricati prijateljstvo s njim. I to je deo mog života. Kada je umro, objavio sam veliku čitulju za mog prijatelja Željka. Ne za Arkana, komandanta "Tigrova". Ta čitulja je privukla veliki broj kritika - prisetio se Mihajlović.

Cenio ljude s petljom

Arkan je na sever Marakane došao posle obračuna navijača Dinama i Zvezde 13. maja 1990, s ciljem da se pristalice crveno-belih disciplinuju.

Republika

Foto: E-stock

 

 

Kako svedoče dobri poznavaoci tih vremena, njega je poslao lično Slobodan Milošević s ciljem da spreči da se pevaju četničke pesme i da na tribinama instalira svoju ekipu, čemu se protivila stara garda koja je brzo počišćena jer Arkan nije birao sredstva da sprovede zacrtano. Nije bio čovek koji je trpeo drugačije mišljenje i ponašao se bahato, ali je cenio one koji su imali petlju da mu kažu u lice šta misle.

- Zbog toga je zgotivio i Mihu. Sviđalo mu se što je imao herca da mu stane na crtu - kaže naš sagovornik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading