KURTI ZLO: Hoće da SATRE Srbe na Kosovu i Metohiji

Autor: B. Bojić - K. Blagović

Vesti

04.11.2022

18:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prištinski lider provokacijama pokušava da slomi naš narod, situaciju u pokrajini doveo na ivicu rata.

KURTI ZLO: Hoće da SATRE Srbe na Kosovu i Metohiji

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

Aljbin Kurti, premijer lažne države Kosovo, u cilju da slomi naš narod i protera državu Srbiju iz južne pokrajine, na ivici je da izazove rat na KiM.

U Berlinu je prekjuče, naočigled nemačkog kancelara Olafa Šolca, brutalno pogazio Briselski sporazum porukom da mu na pamet ne pada da oformi ZSO, a onda, po povratku u Prištinu, u istom danu, krenuo u otvoren obračun sa srpskim pripadnicima kosovske policije, koji ne žele da sprovode odluke Prištine o registarskim tablicama. Nezakonito i van svojih ingerencija smenio je Nenada Đurića, komandira Regionalnog policijskog direktorata Sever.

Zbog namerne i opasne radikalizacije situacije na Kosovu, koja će, kako je ocenjeno, od juče i narednih 48 sati biti najteža u poslednjih 10 godina, predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je razgovore s kosovskim Srbima, koji su potrajali od četvrtka celu noć do juče u zoru. Zbog terora kojim Priština preti Srbima, šef države otkazao je sve ostale obaveze i odlazak na samit u Egiptu. Umesto toga, prisustvovaće sednici Vlade, koja je za danas zakazana, razgovaraće s patrijarhom Porfirijem, ambasadorima Kine, Rusije, zvaničnicima EU, SAD...

Orlić: Teror nad Srbima

Republika

Foto: printscreen

Vladimir Orlić

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić, u razgovoru s ambasadorom Bugarske u Srbiji Petkom Dojkovim, ukazao je da nad Srbima na KiM Priština sprovodi teror, ali je istakao da će Beograd s predsednikom Vučićem na čelu, uprkos nemogućim uslovima, nastaviti da vodi odgovornu politiku mira i dijaloga.

- Predstavnici Srba sa KiM su veoma zabrinuti jer ono što Kurti radi postaje sve gore iz dana u dan. Predsednik Srbije se stara da sačuva dijalog i nađe rešenje, dok, s druge strane, nailazimo na očigledan pokušaj da se situacija dovede do eskalacije. Potpuno je jasno kakva je čija uloga u ovom trenutku i ko je generator problema, a ko se trudi da sačuva mir. Srbija će biti uz svoj narod.

SATERANI U ĆOŠAK

Kurtijeva rešenost da zgazi Srbe prošla je bez reakcije međunarodne zajednice. Srbi, koje Kurti već mesecima pritiska i sateruje u ćošak, danas će doneti odluku o eventualnom napuštanju institucija u Prištini i odlučiti o daljim potezima.

Osokoljen nastupom u Berlinu, Kurti se dao u akciju, smenio je Đurića zbog navodne sumnje da je počinio krivična dela sabotaža i poziv na otpor. A zapravo je pravi razlog to što je stao u odbranu i zaštitu kolega - starešina Srba, koji su s gradonačelnicima četiri opštine na severu KiM i Srpskom listom doneli odluku da ne izdaju nikakve pisane ukore vozačima KM registarskih tablica. Kurti već planira da na to mesto postavi drugog Srbina - Milorada Ćorca, od koga svi Srbi sa KiM traže da tu kukavičju ponudu Kurtija ne prihvati.

Republika

Foto: printscreen

Petar Petković

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kazao je da je Kurti zadao smrtonosni udarac Briselskom sporazumu i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine:

- Kurti je usred Berlina rekao da ga ne zanima formiranje ZSO i da takav papir ne postoji u Prištini. Takođe, izjavio je da smenjuje direktora policije za Sever Nenada Đurića, koji je stao u zaštitu svog naroda. Time je zadao smrtonosni udarac Briselskom sporazumu i smrtonosni udarac svakoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Kurti: Nek Srbija pravi ZSO na svojoj teritoriji

Republika

Foto: Tanjug/AP

Aljbin Kurti

Zakuvavanje je počelo kad je Kurti prekjuče na marginama Samita Berlinskog procesa, pred Šolcem, zgazio Briselski sporazum tvrdnjom da Beograd ne može da traži od Prištine nešto što, kako reče, nije spreman da uspostavi na teritoriji centralne Srbije. Na konstataciju novinara da je ZSO predviđen Briselskim sporazumom uzvratio je da takav dokument "možda postoji u Beogradu, ali ne i u Prištini":

- Da li je Srbija spremna da ima zajednice opština s većinskim mađarskim, rumunskim, bošnjačkim ili albanskim stanovništvom - podrugljivo je rekao Kurti.

Podrška mu je stigla i od nemačkog ambasadora na Kosovu Jerna Rodea, koji je kazao da se neki dogovori moraju sprovesti - što se odnosi na registarske tablice, dok formiranje ZSO nije neophodno, ali jeste moguće, doduše, samo u okvirima kosovskog ustava.

OTPOR NOVOJ "OLUJI"

Iako je Kurti, kako je istakao, time ponizio EU usred Berlina, Zapad se ne oglašava.

- Direktno krši tačku devet sporazuma koja govori da direktor policije na severu KiM mora biti Srbin, kog bira srpski narod - kazao je Petković.

Srbi s KiM, kako je kazao, na miran i demokratski način pokazaće otpor Kurtiju:

- Nije vrhovni komandant Vljosa Osmani ili Aljbin Kurti nego Aleksandar Vučić i tako će i ostati. Naš narod je odlučan da brani svoje pravo za ostanak i opstanak na svojim ognjištima i slobodu kretanja. Poručili su predsedniku da će se, ako ih neko napadne, boriti i svim drugim sredstvima. Predsednik je rekao da ih razume i ukazao na posledice ako dođe do razgradnje Briselskog sporazuma. Narod je rekao da to razume, ali je takođe rekao da nijedan Srbin ne želi da napušta vekovna ognjišta i stavi decu na traktore kao tokom "Oluje".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading