BAJDENOV NJU DIL ZA SRBIJU: Najjača američka privredna delegacija u Beogradu

Autor:

Vesti

31.10.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vučić: Istorijska poseta, razgovarali smo o jačanju saradnje i o novim partnerstvima.

BAJDENOV NJU DIL ZA SRBIJU: Najjača američka privredna delegacija u Beogradu

Foto: Tanjug/AP

Džozef Bajden

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je juče s privrednom delegacijom vlade SAD, koju su činili predstavnici 25 najvećih američkih globalnih korporacija. Teme su, u najkraćem, bile dalje jačanje i razvoj bilateralne ekonomske saradnje, nova strateška partnerstva, kao i potencijali za investicije u oblastima energetike, ICT i zelenih tehnologija.

Ovo je prva privredna misija američke vlade u regionu nakon više od dve decenije, ali poseta nije ekces, već, kako tvrde upućeni, posledica snažne promene Srbije, koja je po svim parametrima u Americi označena kao poželjna destinacija za investicije. Istovremeno je to vetar u leđa "Otvorenom Balkanu", koji podržava administracija predsednika Džozefa Bajdena, za razliku, recimo, od Nemačke.

Šta je "nju dil"

- Nju dil (na engleskom New Deal - na srpskom novi dogovor) poznat je i kao novo poslovanje ili dogovor o novom poslovanju

- američki nacionalni program predsednika Frenklina Ruzvelta sprovođen od 1933. do 1938.

- cilj je bio donošenje ekonomskog olakšanja zbog teških posledica Velike depresije

- program je podrazumevao izvođenje javnih radova o trošku države, davanje povoljnih kredita farmerima i bankarima, kao i državnu kontrolu privrede - naročito kontrolu cena

ODLIČNA DESTINACIJA

Republika

Foto: Tanjug/R. Prelić

Aleksandar Vučić

- U pitanju je Bajdenov nju dil (novi dogovor, prim. aut.) za Srbiju. Podrazumeva podršku američke ekonomije u svim oblastima, od vojne industrije preko energetike do IT sektora. Interesovanje, naročito u ovim kompleksnim geostrateškim okolnostima usled ukrajinske krize, značajno je. Snaga investicija ovom regionu meri se stotinama milijardi dolara - priča sagovornik Republike iz zapadnih diplomatskih krugova.

Predsednik Vučić ocenio je da je poseta istorijska, da se razgovaralo o jačanju saradnje i novim partnerstvima.

- Poslovanje svetski poznatih korporativnih imena u Srbiji predstavlja čvrstu i ozbiljnu poslovnu preporuku za našu zemlju i o uspehu dosadašnje saradnje svedoči i činjenica da u trgovini uslugama SAD pripada mesto jednog od najvažnijih partnera Srbije budući da iz godine u godinu u ovoj oblasti beležimo stalan i jak rast. Posebno je, kako je kazao, zahvalan Dejvidu de Falku, zameniku pomoćnika sekretara u ministarstvu trgovine SAD za Evropu i Evroaziju, koji je, kao čovek s izuzetnim poslovnim iskustvom, prepoznao Srbiju kao odličnu poslovnu i investicionu destinaciju, s ogromnim potencijalima za saradnju od obostranog interesa.

VREDNOST TRŽIŠTA

Darko Obradović, programski direktor Centra za stratešku analizu, kaže za Srpski telegraf da zvanični Vašington od 2019, kada je započeta inicijativa "Otvoreni Balkan", ukazuje na ogroman ekonomski potencijal Srbije i regiona zapadnog Balkana:

- Pominje se vrednost unutrašnjeg tržišta "Otvorenog Balkana" od 100 miliona dolara. Amerika je geografski daleko, ali svaka saradnja s njima znači transfer savremenih i čistih tehnologija. Tu treba imati u vidu mogućnosti zajedničkih poduhvata u IT tehnologijama, nuklearnoj energiji, litijumu...

Naš sagovornik smatra i da je zainteresovanost Amerikanaca u ovako visokom formatu usmerena i na alternativu kineskom prisustvu koje je poslednjih godina snažno u regionu.

Hil za Republiku: Srbija regionalni tehnološki centar

Republika

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojske Srbije

Kristofer Hil

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil rekao je za Republiku da su američke firme u poslednjih deset godina investirale 3,6 milijardi dolara u Srbiji i ovde zapošljavaju više od 24.000 radnika. Mnogo njih je, kako ističe, zainteresovano da povećaju svoja ulaganja u stabilno, predvidljivo poslovno okruženje kakvo je Srbija razvila:

- Kompanije koje čine ovu delegaciju su neke od najistaknutijih u svetu i ovim žele da podrže napore Srbije da se transformiše u regionalni tehnološki centar i dobije pouzdane i čiste izvore energije. Ove kompanije su posvećene dugoročnoj saradnji sa Srbijom i očekujem da će poseta ove trgovinske delegacije dovesti do poslova koji će otvoriti nova radna mesta u Srbiji. Zajedno možemo da gradimo ekonomiju budućnosti Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Ja

01.11.2022 06:09

.. ne procitah niti jedan svetski brend koji su doneli. A vi?

Изгубљено поверење

01.11.2022 08:23

Стижу лажови и лопови да нам покраду још ово мало што је преостало. Од почетка нац слажу и сад би требало да им верујемо, то ће мало теже да иде.