PET KRUGOVA PAKLA ZA VUČIĆA I SRBIJU: Predsednikov istorijski govor u UN upozorava na sve teškoće koje su pred zemljom

Autor:

Vesti

22.09.2022

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemamo bombe na našoj teritoriji, ali će svi biti brutalno nemilosrdni prema nama jer bi svi da nas uguraju u svoj kalup, ukazao šef države.

PET KRUGOVA PAKLA ZA VUČIĆA I SRBIJU: Predsednikov istorijski govor u UN upozorava na sve teškoće koje su pred zemljom

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je istorijski govor u UN, gde je svetskim liderima bez formalnosti i ustručavanja sasuo u lice stav Srbije o brojnim gorućim pitanjima.

- Nažalost, tu niko nikoga ne sluša i ne teži stvarnim dogovorima i rešavanju problema - ukazao je srpski predsednik u govoru održanom na Ist Riveru.

Upozorio je da će se zbog sukoba u Ukrajini nastaviti teška situacija, a da će za Srbiju biti paklena:

- Srbiji se dogodilo sve najgore što je moglo da se dogodi na međunarodnom planu.

Republika

Foto: RTS/printscreen

Aleksandar Vučić

NIKAD GORE

Pozvao je građane u Srbiji da budu ujedinjeni i da razumeju da celom svetu predstoji najteži period posle Drugog svetskog rata, a posebno za Srbiju.

- Nemamo bombe na našoj teritoriji, ali će svi biti brutalno nemilosrdni prema nama jer niko ne želi da dozvoli našu poziciju nezavisne i suverene zemlje, nego moraš da ideš u naš kamp. Ako nisi tu, ti si protiv nas i zgazićemo te - rekao je predsednik za Tanjug.

Dodao je da nam predstoji teško vreme.

- Ako hoćemo da sačuvamo ekonomski standard i političke pozicije, moraćemo filigranski da vodimo politiku i donosimo teške i nepopularne odluke, ali je najvažnije da sačuvamo zemlju, interese naše zemlje i život u Srbiji, da, ne gazeći sopstveni ponos i junačku prošlost našeg naroda, ne ugrozimo budućnost naše dece - poručio je Vučić.

POVERENJE U DRŽAVU

On je napomenuo i da nema nijednu reč za političke protivnike koji su, kako je dodao, koristili sve vreme za napade na svoju državu, ali da obične ljude poziva na jedinstvo u ovim teškim vremenima:

- Zamolio bih građane da imaju poverenje u svoje državno rukovodstvo, čiji predstavnici nisu kukavice, već se bore da Srbija izgubi najmanje što mora, a izvuče najviše što može.

Koji su problemi i rešenja za pet gorućih tema za Srpski telegraf analizirali su analitičari, ministri i ekonomski stručnjaci. Svi oni ističu značaj Vučićevog izlaganja u UN, koje je precizno ukazalo na pet paklenih tema i problema koji su pred našom državom.

KOSOVSKO PITANJE

Problemi:

1. Traže nam priznanje

2. Prijem Kosova u svetske institucije

3. Negativna kampanja kosovskih Albanaca protiv Srbije

4. Stvaranje sukoba

5. Huškanje na sukobe spolja

Republika

Foto: Tanjug/Pixabay.com

Kosovo i Metohija - Srbija

Rešenja:

1. Kampanja Srbije za neulazak Kosova u međunarodne institucije

2. Kampanja za povlačenje priznanja

3. Prisustvo na svim mogućim forumima, samitima i međunarodnim događajima da bi se čuo glas Srbije

Što se tiče Srbije, i ne pomišljamo da se vraćamo na staze rata i krvoprolića. Balkan ne može podneti još jedan sukob. Srbija je bila i biće faktor stabilnosti u celom regionu. Na kraju bih ponovio da će Srbija ostati pouzdan partner u postizanju zajedničkih ciljeva definisanih u okviru UN, čvrsto verujući da je najbolji put za stvaranje boljeg sveta za nas i buduće generacije, rekao je Vučić u UN, govoreći o kosovskom problemu.

Naglasio je da Srbija nikada nije kročila na tuđu teritoriju niti je ugrozila teritorijalni integritet bilo koje suverene države. To, ipak, kako je rekao, nije sprečilo 19 najbogatijih zemalja NATO da napadnu suverenu zemlju bez odluke Saveta bezbednosti UN:

- Mnogi u ovoj sali imaju problem s poštovanjem teritorijalnog integriteta Srbije. Pitate se zašto. Zato što oni imaju moć u svojim rukama i u njihovim očima mi smo mali i slabi. Međutim, kao što ste mogli da čujete i vidite, imamo snagu da kažemo istinu, čak i ovde.

Naveo je i da je bolje pregovarati 100 godina nego ratovati jedan dan.

TRKA ZA ENERGENTIMA

Problemi

1. nestašica energenata

2. visoke cene

Rešenje

Održavanje bilateralnih odnosa s Rusijom, kao jedinim mogućim snabdevačem trenutno, i diverzifikacija izvora snabdevanja

Energetska bezbednost zemalja je neodvojivi deo nacionalne sigurnosti i ključni preduslov za nastavak ekonomskog razvoja, a brojne zemlje, čak i one vodeće, imaju probleme kako da se ugreju, ali i da im radi privreda. Predsednik Vučić je tokom govora naveo da je Srbija uspela da obezbedi kontinuitet snabdevanja, ali da deli zabrinutost za svetsku energetsku sigurnost.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Gas

Stručnjak za energetiku iz Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić ističe da se Srbija snašla po pitanju gasa, ali da će problem biti električna energija:

- To ćemo morati da uvozimo i tu ćemo morati da sprovedemo što je moguće veću štednju da bismo manje uvozili jer su cene na svetskom tržištu ogromne, a mi, kao građani, plaćamo veoma nisku cenu struje. I što se tiče nafte, tu takođe neće biti problema, dogovor je da se, pored ruske, nabavi i iračka nafta. Problem će imati Evropa, posebno Nemačka.

NEDOSTATAK HRANE

Problemi

1. Nestašica

2. Vrtoglavi rast cena

Rešenje:

Srbija zemlja poljoprivrednika i stabilne rezerve hrane s kojima se počelo još pre nekoliko godina

Prvi put od Drugog svetskog rata aktuelna međunarodna kriza ostavila je posledice na globalnu sigurnost snabdevanja i ugrozila potrebe ljudi za hranom.

- Razvoj situacije je izuzetno alarmantan, a realnost je da smo pogođeni svi, bez izuzetka. Rastuća cena hrane i njena dostupnost postale su dodatni problem - apelovao je Vučić.

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, podržava Vučićeve reči, ali navodi i da se naša država godinama bavi tim pitanjem, pa danas u ovoj situaciji nema tolike probleme s kojima se suočavaju druge zemlje.

- Srbija je zemlja hrane i poljoprivrednika. Državno rukovodstvo s predsednikom Vučićem na čelu je posvećeno pitanjima hrane godinama, što dokazuje i izvoz od pet milijardi dolara prošle godine. Planski delujemo i pomoći ćemo i našim komisijama u okviru "Otvorenog Balkana" - kaže Nedimović.

FINANSIJE I INVESTICIJE

Problemi

1. manjak investitora

2. zatvaranje firmi

3. briga za radna mesta

Rešenje

1. Što povoljniji ambijent za investitore

2. Razgovori na bilateralnom nivou

3. Povezivanje regiona, odnosno tržišta putem inicijative "Otvoreni Balkan"

- Srbiji predstoji i politički i ekonomski težak period. U narednih od sedam do deset dana moraće da se donose teške odluke za zemlju, ali građani treba da imaju poverenja u svoje državno rukovodstvo, čiji predstavnici nisu kukavice, već se bore da Srbija izgubi najmanje što mora, a izvuče najviše što može - rekao je Vučić i dodao da je dolazak kompanije "Rivijan", koja će proizvoditi električne automobile, strašno važna vest i veliki uspeh.

PRITISCI S ISTOKA I ZAPADA

Problemi

1. Eskalacija sukoba u Ukrajini najavom mobilizacije pojačaće pritiske na Srbiju da uvede sankcije Rusiji

2. S jačanjem tih pritisaka nesumnjivo će rasti i pritisci s ruske strane po pitanju energenata, a možda i Kosova

3. Smeta im (regionu, ali i zapadnim silama) što Srbija nabavlja oružje i jača svoju vojnu moć

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Evropska komisija

Rešenje:

Da se Srbija do kraja drži isključivo sopstvenih interesa i ne podleže pritiscima

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku ocenjuje da kako se međunarodne okolnosti dramatično pogoršavaju tako se situacija po Srbiju ubrzano usložnjava.

- Nakon najavljenih referenduma o pripajanju četiri ukrajinska regiona Rusiji, nadam se da je mnogima u Srbiji, a naročito onima koji bespogovorno podržavaju Rusiju, jasno da se time otvara slobodan prostor za prisajedinjenje KiM Albaniji. Istovremeno rastu pritisci na Srbiju da se definitivno reši kosovsko pitanje na način na koji Srbija ne može da pristane, da prihvati članstvo Kosova u UN, a kasnije i da prizna njegovu nezavisnost. S druge strane, ne nudi se ništa opipljivo, nikakve garancije članstva u EU, već samo mogućnost da se za 10 godina to ipak desi. U svemu tome Rusija isključivo gleda sopstveni interes i koristi kosovski presedan za ostvarenje sopstvenih ciljeva. Predsednik Vučić je rekao istinu - poštovanje teritorijalnog integriteta ili važi za sve ili ni za koga.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading