PUTIN POSLAO ČETIRI PORUKE: NATO spremio odgovor

Autor: Nemanja VLAČO

Vesti

21.09.2022

18:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef Kremlja posle serije neuspeha svojih trupa u Ukrajini potpisao ukaz o mobilizaciji 300.000 ljudi i zapretio Zapadu nuklearnim oružjem kakvo Alijansa nema

PUTIN POSLAO ČETIRI PORUKE: NATO spremio odgovor

Foto: Tanjug/AP

Punih 13 sati nakon najavljenog televizijskog termina, koji je preskočio iz još nepoznatih razloga, ruski predsednik Vladimir Putin juče ujutru se obratio naciji i saopštio da je potpisao ukaz o delimičnoj mobilizaciji, koji stupa odmah na snagu.

Ova njegova odluka usledila je nakon serije vojnih neuspeha u Ukrajini, gde su njegove trupe izgubile hiljade kilometara teritorija zaposednutih na samom početku agresije na susednu zemlju. Zapadni mediji su primetili da je iz teksta ukaza, koji sadrži devet paragrafa, u verziji objavljenoj na internetu izostavljen paragraf broj 7.

- Reč je o delimičnoj mobilizaciji samo onih građana koji su trenutno u rezervnom sastavu, a pre svega onih koji su služili u oružanim snagama i imaju određenu vojnu specijalnost i relevantno iskustvo - naveo je Putin.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Jens Stoltenberg

Uz najavu prve mobilizacije u Rusiji od Drugog svetskog rata i treće u njenoj istoriji, Putin je upozorio Zapad da će Moskva odgovoriti snagom svog ogromnog vojnog arsenala ako se nastavi s "nuklearnom ucenom".

- Oni koji pokušavaju da ucene Rusiju nuklearnim oružjem treba da znaju da ruža vetrova može da se okrene u njihovom pravcu - poručio je Putin u obraćanju naciji, verovatno misleći na vetrove koji su nakon havarije nuklearne elektrane u Černobilju 1986. radioktivnu prašinu preneli dalje ka Evropi.

Putin je poručio da Zapad želi da uništi Rusiju, ali da Rusija ima modernije oružje od onog koje poseduje NATO.

- Nećemo oklevati da ga upotrebimo ako naša teritorija bude ugrožena. Ne blefiram - rekao je Putin.

On je naveo da je "specijalna vojna operacija", kako Kremlj zove agresiju na Ukrajinu, bila neophodna zbog borbe protiv "nacista". Putin je podržao ranije najavljene referendume u četiri ukrajinske oblasti koje su potpuno ili delimično pod kontrolom Rusa.

- Podržaćemo odluku o budućnosti, koju će doneti većina građana Donjecke i Luganske narodne republike, Zaporoške i Hersonske oblasti - rekao je Putin o izjašnjavanju o ujedinjenju s Rusijom, planiranom od sutra do 27. septembra.

Nakon Putina Rusima se obratio ministar odbrane Sergej Šojgu, koji je rekao da se delimična mobilizacija odnosi na 300.000 rezervista.

- Mi smo zaista u ratu s kolektivnim Zapadom plus NATO - rekao je Šojgu koji tvrdi da je Ukrajina već izgubila pola vojske, a da gubici Rusije iznose 5.937 ljudi.

Kremlj je juče objavio da će ruske vlasti objaviti koje kategorije građana će biti izuzete od mobilizacije rezervista s vojnim iskustvom, a Putinov portparol Dmitrij Peskov nije želeo da u razgovoru s novinarima prokomentariše mogućnost zatvaranja granica da bi se sprečilo da građani izbegnu poziv na mobilizaciju.

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, juče je odmah reagovao na Putinovo obraćanje i izjavi za Rojters na pitanje šta bi Alijansa uradila ako Rusija upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini, poručio da će se Severnoatlantski savez "postarati da nema nesporazuma s Moskvom o tome kako će NATO reagovati".

- Najvažnija stvar je da se to ne dogodi i zato smo u komunikaciji s Moskvom oko činjenice da Rusija ne može da pobedi u nuklearnom ratu - kazao je Stoltenberg.

4 Putinove poruke

1. Mobilizacija rezervnog sastava

2. Rusija ima modernije oružje od NATO

3. Agresiju na Ukrajinu bila neophodna zbog borbe protiv "nacista"

4. Podrška referendumima u Donbasu, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti

Litvanija digla stepen borbene gotovosti

Arvidas Anušauskas, litvanski ministar odbrane, kazao je juče da je ta baltička članica NATO podigla stepen borbene gotovosti svojih jedinica za brzo reagovanje da bi sprečila svaku eventualnu provokaciju s ruske strane. On je to objavio nakon što je Moskva proglasila delimičnu mobilizaciju.

Nije delovao samouvereno kao 24. februara

Obraćanje Putina pomereno je s utorka uveče na sredu ujutro, ali i tada nešto nije bilo u redu s ruskim predsednikom. Prema pisanju zapadnih medija, koji se pozivaju na insajdera u Rusiji, Putin je imao napade kašlja i bolove u grudima zbog čega je govor morao da bude ponovo sniman više puta zbog njegovog lošeg zdravlja. U ovom obraćanju Putin je bio znatno manje samouveren u odnosu na govor koji je održao 24. februara uoči početka agresije na Ukrajinu.

Rusi u panici beže, cena leta za Beograd do 9.000 evra

Cene karata za letove Moskva-Beograd dramatično su skočile nakon Putinovog govora i početka delimične mobilizacije. Veliki broj letova koji vode van Rusije je rasprodat, a cene karata basnoslovno su porasle, pa bi oni koji bi želeli danas da napuste Moskvu da bi izbegli regrutaciju morali da izdvoje od 5.000 do 9.000 evra, koliko sada košta put do srpske prestonice. Kolike su razmere panike među Rusima svedoči i podatak da su i gotovo svi letovi "Er Srbije" za narednih nekoliko dana rasprodati. Dan uoči Putunove objave, kada je prvi put najavljeno da će se on obratiti naciji, izraz "Kako napustiti Rusiju" najviše je pretraživan na ruskom Guglu.

Ruski naučnik pao s visine i poginuo

Anatolij Geraščenko, bivši rektor Moskovskog instituta za vazduhoplovstvo (MAI), poginuo je juče nakon pada sa visine unutar kompleksa instituta koji sarađuje s ministarstvom odbrane Rusije.

Ovo je poslednja u nizu sumnjivih smrti visokih zvaničnika u toj zemlji.

Si: Armija da se priprema za stvarna ratna dejstva

Kineski predsednika Si Đinping poručio je juče da Narodnooslobodilačka armija treba da se fokusira na pripreme za stvarna ratna dejstva. Ministarstvo spoljnih poslova Kine prethodno je, nakon Putinovog obraćanja, pozvalo sve strane da se uključe u dijalog i konsultacije i pronađu način za rešavanje bezbednosnih problema.

Radulović: Svet na korak od nuklearnog sukoba

Vlade Radulović, predsednik Centra za geostrateška istraživanja i terorizam i vojnopolitički analitičar, izjavio je da rat u Ukrajini tek ulazi u fazu eskalacije i da je svet na korak od nuklearnog sukoba. U izjavi za Tanjug on je naveo da stvari u Ukrajini očigledno idu loše za Rusiju, kao i da je lestvica u Ukrajini podignuta, a jedina dobra vest je, prema njegovim rečima, da, zasad, nema pretnji opstanku Ruske Federacije, što bi bio neposredan povod za upotrebu nuklearnog oružja.

Porasle cene nafte i žita

Cena nafte skočila je više od dva odsto nakon što je Putin najavio delimičnu vojnu mobilizaciju. Njegovo obraćanje odrazilo se i na porast cena pšenice i kukuruza na čikaškoj berzi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading