BORBA SA VATRENOM STIHIJOM NA VIDLIČU I DALJE TRAJE! Situacija kritična kod Pirota!

Autor:

Vesti

28.08.2024

07:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo područje obišao je i ministar Dačić.

BORBA SA VATRENOM STIHIJOM NA VIDLIČU I DALJE TRAJE! Situacija kritična kod Pirota!

Foto: MUP

Borba sa požarom na planini Vidlič još uvek traje, a vatrogasci se suočavaju s vatrenom stihijom, posebno u selu Basara kod Pirota, gde gori borova šuma. Ministra unutrašnjih poslova obišao je vatrogasce na Vidliću i kod Žagubice.

Pirot i Dimitrovgrad proglasili su vanrednu situaciju na delu svojih teritorija. Iako je situacija u selima oko Dimitrovgrada nešto bolja nego prethodnih dana, svi su i dalje na oprezu zbog jakog vetra koji bi mogao da razbukti plamen.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić obišao je Vidlič, oblast zahvaćenu požarom koji pripadnici Sektora za vanredne situacije uz sadejstvo pripadnika Helikoptereske jedinice MUP-a i drugih organa i jedinica gase.

- Nalazimo se na Staroj planini, tačnije na Vidliču, sela Basara i Krupac,  gde je  sada žarište velikog požara kojim je zahvaćeno više od 2.500 hektara.  Sve naše  jedinice su došle ovde da pomognu zajedno sa pripadnicima ostalih  specijalizovanih  državnih organa, Srbijašuma, specijalaizovane jedinice civilne zaštite - rekao je ministar Dačić.


On je naglasio da trenutno u Srbiji ima oko 200 požara, a da je juče, za 24 časa ugašeno 159 požara.

- Ovo je veoma težak posao. Mi ćemo odavde ići da obiđemo požar i u okolini Žagubice. Vatra se brzo širi, suvo je, uz pojavu vetra, koji ponekad ide gotovo neuhvatljivom brzinom. Želim da se zahvalim i podržim sve one koji učestvuju u ovome što se ovde radi, to je gašenje požara, posao koji zahteva masovno učešće i vatrogasaca-spasilaca, ali i policije obične, vojske u nekim slučajevima, različitih javnih preduzeća u ovom slučaju Srbijašuma, organa lokalne samouprave, jedinica civilne zaštite, javnih preduzeća na nivou lokala i tako dalje i želim svima da zahvalim i nadam se da ćemo uskoro i ovde ugasiti požar u potpunosti - poručio je ministar Dačić.

Kod Dimitrovgrada bolja situacija nego prethodnih dana

Situacija u selu Smilovci kod Dimitrovgrada je bolja nego juče, javlja reporter RTS-a.

Predsednik Opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov je rekao za RTS da je danas nešto mirnije, ali da ne može da kaže da je situacija pod kontrolom pošto duva vetar i može da raspali vatru.

"Tokom noći, opet su sela Gujanovci i Visočki Odorovci bila u opasnosti. Vatrogasci su gasili i lovci su im pomogli dosta, tako da je ugašen taj požar koji je bio nadomak sela. I sada vidimo da tu i tamo samo dim stoji. Ne vidimo čak ni vatru", rekao je Dimitrov.

Dodao je da je manastir Sv. Kirika i Julite bio juče ugrožen, da vatra sad samo tinja i da se ne očekuje da se plamen pojača.

"Videćemo kakva je situacija prema selima Visoka, Vraćevci i Slavinja prema Pirotu, pošto su tamo juče bili dim i vatra. Gori nisko rastinje, ali na nepristupačnom terenu, daleko je od sela, što je dobro. Pratimo situaciju", naveo je Dimitrov.

Istakao je kako se javilo dosta dobrovoljaca iz Dimitrovgrada i da JP "Komunalac" pravi bedeme i krči puteve da cisterne mogu da dođu do vrha Vidliča, kako bi mogli da reaguju u slučaju da se javi potreba za tim.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading