Glušac na završnici „Kucurske žetve 2024“:Raznolikost kultura i tradicija neprocenjivo bogatstvo opštine Vrbas! (FOTO)

Autor:

Vesti

20.07.2024

22:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vrbas je višenacionalna sredina u kojoj s međusobnim uvažavanjem živi 26 nacija

Glušac na završnici „Kucurske žetve 2024“:Raznolikost kultura i tradicija neprocenjivo bogatstvo opštine Vrbas! (FOTO)

Foto: Opština Vrbas

Centralnom proslavom i kulturno-umetničkim programom u Kucuri je završena kulturno-turistička manifestacija "Kucurska žetva 2024". Završnoj večeri manifestacijeprisustvovali su predsednik opštine Vrbas Milan Glušac, predsednik Nacionalnog saveta Rusina, Joakim Rac, direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina Saša Sabadoš. 

Predsednik opštine Vrbas Milan Glušac istakao je da je „Kucurska žetva“ izrasla u prestižnu kulturnu manifestacijukoja promoviše izvorno folklorno stvaralaštvo, tradiciju i običaje rusinske nacionalne manjine.

- Večeras je važno veče za Kucuru i ceo Vrbas. Kucurska žetva je događaj koji potvrđuje da je Vrbas grad kulture. I grad bogate kulturne tradicije. Negovanje kulture i umetničkog stvaralaštva Rusina ima dugu tradiciju u našoj sredini. Kulturno umetničko društvo „Žetva“ okuplja veliki broj posvećenih pojedinaca, sa ciljem negovanja i očuvanja kulture, jezika, običaja i kulturnog nasleđa Rusina – kazao je Glušac. 

 

On je istakao da žitelji opštine Vrbas s ponosom ističu da je Vrbas višenacionalna sredina u kojoj s međusobnim uvažavanjem živi 26 nacija i da svaka ima mnogo toga važnog i značajnog što može da predstavi i što ima obavezu da sačuva. Takođe je naglasio da opština Vrbas pruža punu podršku manifestacijama nacionalnih manjina, u cilju očuvanje i promocije raznovrsnog i bogatog kulturnog nasleđa. 

- To ćemo snažno i posvećeno činiti i u budućnosti. Raznolikost kultura i tradicija i međusobna povezanost predstavljaju naše najveće bogatstvo i neprocenjivu vrednost, koju sa posebnom pažnjom čuvamo i kojom se ponosimo. To su vrednosti koje krase život i stvaralaštvo naših građana. Pored toga, za sve građane Kucure i Vrbasa važna je podrška Vlade Srbije i Pokrajinske vlade, koje pored investicija u razvojne i infrastrukturne projekte, daju snažnu podršku očuvanju tradicije i promociji kulture. Zajedno ćemo nastaviti da razvijamo našu opštinu i u narednom periodu – kazao je Glušac. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading