NAVALA NA SRPSKI EXPO: SVI BI DA BUDU VIĐENI U BEOGRADU! Međunarodna izložba u fokusu sveta

Autor:

Vesti

30.05.2024

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trenutno je više od 120 zainteresovanih država koje bi najbolje pozicije za svoje paviljone

NAVALA NA SRPSKI EXPO: SVI BI DA BUDU VIĐENI U BEOGRADU! Međunarodna izložba u fokusu sveta

Foto: Tanjug/AP, Promo foto

Srbija će, kao domaćin EXPO, tokom tri meseca trajanja te specijalizovane međunarodne izložbe, biti centar sveta od 15. maja do 15. avgusta 2027. Ali, već sad vlada nezapamćeno interesovanje država sa svih strana sveta za učešće, a trenutno ih je više od 120. Njihovi se predstavnici, kako saznajemo, uveliko raspituju kada mogu da krenu u proces pregovaranja sa Srbijom o svojim nastupima.

Naša država ulaže 17,8 milijardi evra kroz 323 projekta širom Srbije za pripremu ove svetske manifestacije, a radovi su u punom jeku, za sada i ispred rokova. I to je jedan od niza motiva navale na srpski EXPO jer zemlje učesnice žele da ispregovaraju najbolje pozicije za svoje paviljone u okviru izložbenog prostora, površine 25 hektara, gde je predviđeno da prezentuju programe i događaje.

- Prvi put se EXPO, koji se održava od 1871, organizuje u ovom delu sveta, što je prednost. Mnogi to vide kao priliku da ojačaju poslovne veze sa Srbijom, liderom regiona, koja je posle preporoda u proteklih 12 godina u vrhu najatraktivnijih političkih i investicionih lokacija na planeti. Takođe, naša EXPO tema "Igra(j) za čovečanstvo - sport i muzika za sve" svima je vrhunska jer svi imaju priliku da se dokažu, kreativno predstave pravce razvoja, što ne bi bio slučaj da je nešto u vezi s veštačkom inteligencijom. Otuda navala, a neke države najavljuju skori dolazak svojih, nazovimo ih predgrupa, čiji je zadatak da obave pripreme za izložbu i dolazak delegacija - priča upućeni sagovornik Srpskog telegrafa.

Brojke

250 hektara je površina sajamskog kompleksa
25 hektara površina glavnog izložbenog prostora
1.500 stanova rezidencijalnog kompleksa na 160.000 kvadrata
4.000 mesta u Akvatik centru
52.241 mesto za sedenje imaće novoizgrađeni Nacionalni stadion
10.000 parking-mesta na površini od 78.645 kvadrata
18 km železničke pruge u okviru putne infrastrukture koja će spojiti kompleks Aerodrom "Nikola Tesla" i centar grada

Na to je ukazao i generalni sekretar Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) Dimitrij Kerkentes posetivši Beograd prošle sedmice. On je premijeru Milošu Vučeviću preneo da vlada ogromno interesovanje zemalja članica tog biroa da doputuju u Srbiju:

- EXPO u Beogradu trebalo bi da bude nezaboravan u odnosu na sve prethodne jer je Srbija prva zemlja u regionu koja je domaćin ovakvog sajma. Željni su da vide nešto novo, ali i da, potencijalno, ostanu da žive ili rade u Srbiji. Stručnjaci iz više od 100 zemalja biće prisutni ovde više od godinu dana. Oko 40.000 ljudi dolazi da živi u Beogradu, da gradi svoje paviljone. 

I direktor EXPO d. o. o. Dušan Borovčanin za Srpski telegraf kaže da se zemlje interesuju za izgled izložbenog prostora, veličine paviljona i mogućnosti za njihovu promociju:

- Na Balkanu EXPO izložbe nije bilo, te su veoma zainteresovani da sklapaju nove poslove i istraže potencijale Srbije, koja godinama pokazuje, ne samo da prati moderne tokove i tehnološka dostignuća, već postavlja standarde. 

Svaki uloženi evro će se vratiti

EXPO pomaže ekonomskom razvoju države domaćina, brendiranju u svetu, te potvrđuje da je garant mira i stabilnosti, ali neće koristiti samo Srbiji, već i celom regionu, što ne može, kako je ocenio Kerkentes, da se kaže za svaku izložbu:

- Investicije će se isplatiti kad svi dođu i budu ovde, sve uloženo vratiće se tokom sajma u ta tri meseca, tako da je to nešto što je uvek izbalansirano.

Još kad dođe investicioni rejting...

Srbija bi do kraja godine mogla da dobije investicioni rejting, što bi značilo jeftinije izvore finansiranja za građane i preduzeća, samim tim, više investicija i novih radnih mesta, kao i veće plate i penzije. I to će svakako privući mnoge potencijalne investitore da dođu na EXPO.

Na to je ukazao i potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali nakon sastanka proteklog meseca u Vašingtonu sa predstavnicima rejting agencije S&P, koja daje ocenu da li je Srbija dovoljno snažna da ima investicioni rejting.
Ministar je tada kazao da očekujemo njihov naredni izveštaj u oktobru:

- Ukoliko Srbija dobije investicioni rejting, to će biti veliki - konstatovao je Mali.

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading