POSLE OVE VUČIĆEVE REČENICE KURTI JE IZGUBIO KOMPAS: Gde ste moje Srpkinje sa srpskog Kosova i Metohije - predsednik pogodio pravo u metu, nastao potpuni haos

Autor:

Vesti

02.05.2023

19:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koordinatorka Upravljačkog tima za ZSO Danijela Vujičić rekla je da prištinska strana dve nedelje unazad vrši pritiske na Upravljački tim.

POSLE OVE VUČIĆEVE REČENICE KURTI JE IZGUBIO KOMPAS: Gde ste moje Srpkinje sa srpskog Kosova i Metohije - predsednik pogodio pravo u metu, nastao potpuni haos

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ, Profimedia, Printscreen

Danijela Vujičić

Koordinatorka Upravljačkog tima za izradu statuta Zajednice srpskih opština Danijela Vujičić izjavila je da je srpska strana večeras u Briselu imala priliku da predstavi nacrt ZSO koji je završen još 2018. godine, ali da prištinska strana nije htela da sasluša predstavljanje nacrta statuta, kao i da je prezentaciju ispratila sa nipodaštavanjem i podsmehom.

Vujičić je novinarima posle sastanka rekla da je tokom predstavljanja nacrta statuta doživela neprijatnosti, kao i da bi, da nije bilo predsednika Aleksandra Vučića, nastao haos, jer su, kako je objasnila, Aljbin Kurti i Besnik Bisljimi sve vreme dobacivali.

Njih dvojica su se obraćali sa nipodaštavanjem, rekla je Vujičić i dodala  da je zbog toga Vučić burno reagovao.

"Stalno je to bio neki podsmeh, podrugljivo, sa nipodaštavanjem i omalovažavanjem, prvo nas kao žena na šta je predsednik reagovao, a prvi susret kada sam ušla u salu, koleginica Belović i ja, predsednik je rekao - gde ste moje Srpkinje sa srpskog Kosova i Metohije i tu je nastao haos, zašto se koristi taj izraz...", prenela je novinarima Vujičić.
 

Ona je istakla da prištinska strana dve nedelje unazad vrši pritiske na Upravljački tim.

"Imali su pet godina da se konsultuju sa nama oko svega. Mi smo bili otvoreni pre pet godina za saradnju, ali zadnje dve nedelje punimo naslovne strane svih albanskih medija, kako ne želimo saradnju i kako nas ministar za lokalnu samoupravu zove preko fejsbuk naloga", navela je ona.

Kako je rekla, ''toliko o njihovoj ozbiljnosti i odgovornosti da oni zaista žele da uspostave ZSO''.

Vujičić je kazala da je nacrt statuta rađen četiri meseca, od aprila do avgusta 2018. godine, te da je u tom periodu konsultovana akademska javnost, gradonačelnici svih opština, predsednici skupština, eksperti iz oblasti zdravstva, obrazovanja, ekonomije...

"To su bili okviri Upravljačkog tima i mi smo se toga držali sve vreme. Naši okviri su bili da u nacrt statuta uvrstimo četiri sporazuma dogovorena u dijalogu. Oni ni to nisu hteli danas da saslušaju smireno, a obe strane su se obavezale. Da bi ovaj statut dobio na značaju oni moraju da ispune prvi i osnovni sporazum, a to je prvi sporazum o principima normalizacije odnosa Beograda i Prištine i drugi sporazum - plan impelentacije", istakla je Vujičić.

Na pitanje koja je dalja procedura, Vujičić je kazala da je to plan implementacije.

"Oni (Priština) su to trebali da urade da bi mogli s obzirom da je ZSO sui generis i ona ima svoju posebnost...Statut je odličan i urađen je jasno", navela je Vujičić.

Vujičić je kazala da su danas imali priliku da predstave nacrt ZSO koji je završen još 2018. godine i da je za to imala 30 minuta što je bilo nedovoljno da se sve predstavi, međutim, uspela je, kaže, kroz prezentaciju da to iznese i sada je veliki posao na samoj delegaciji da član po član isčita, pa da strane daju određene primedbe.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (83)

Loading
Sara

02.05.2023 20:26

Neprimerno ponasanje Kurtija i Bisljimija je za svaku osudu.

Tanja

02.05.2023 20:29

Kukavice Kurti I Bisljimi nemaju stida i srama da članicama Srpskog tima dobacuju i provociraju. Dno dna.

Una

02.05.2023 20:31

Nista drugacije i nismo mogli da ocekujemo od albanaca.

Una

02.05.2023 20:33

Kurti je mislio da ce samo on provocirati a Vucic mu ostati duzan? Presao se!