RAZGOVOR S POVODOM! DUŠAN BAJATOVIĆ, DIREKTOR "SRBIJAGASA" I NARODNI POSLANIK: Ostaće nam gasa i za narednu sezonu, a po pitanju Kosova svi da stanemo iza Vučića

Autor:

Vesti

30.01.2023

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pun je Banatski dvor, imamo 286 miliona metara kubnih, nećemo ga ni pipnuti do kraja ovog grejnog perioda. I u Mađarskoj imamo 274 miliona metara kubnih.

RAZGOVOR S POVODOM! DUŠAN BAJATOVIĆ, DIREKTOR "SRBIJAGASA" I NARODNI POSLANIK: Ostaće nam gasa i za narednu sezonu, a po pitanju Kosova svi da stanemo iza Vučića

Foto: ST/Nemanja Pančić

Dušan Bajatović, direktor "Srbijagasa" i narodni poslanik SPS, ističe da građani i privreda mogu da budu mirni jer Srbija ima dovoljno gasa. Ovu grejnu sezonu smo rešili, a ostaće nam i za sledeću.

U razgovoru za Srpski telegraf Bajatović govori o energetici, ali i pitanju Kosova, podršci predsedniku Aleksandru Vučiću...

Gas je poskupeo 11 odsto od 1. januara ove godine i to je, prema Bajatovićevim rečima, bazirano na ceni od 270 dolara za 1.000 metara kubnih, koja je bila utvrđena u novembru. Na pitanje da li možemo očekivati novo poskupljenje ove godine kaže:

- Vlada u kontinuitetu donosi uredbe kojima ograničava cenu gasa i subvencioniše razliku u ceni gasa između prodajne i kupovne, koja nije mala. Znatna je razlika u vrednosti po kojoj smo kupili gas i po kojoj ga prodajemo, čak i u odnosu na naftnu formulu. Očekujem, znam da to nije popularno, ali videćemo, MMF je odobrio maksimalno, tako je i u budžetu postavljeno da se za subvencionisanje cene gasa u toku godine može potrošiti do 800 miliona evra. Daj bože da potrošimo malo pošto su sada kretanja na berzi solidna.

Sa Dubravkom odlično, za Zoranu: O bivšima - najlepše

Republika

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/bs

Zorana Mihajlović

Prvi čovek "Srbijagasa" kaže da sa novom ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović sarađuje "odlično, ono što je najvažnije, profesionalno". O nekadašnjoj ministarki Zorani Mihajlović, s kojom je uvek bio na ratnoj nozi, nije želeo da govori.

- O bivšima sve najlepše - poručio je Bajatović.

DOBRO ZA PRIVREDU

Kada je reč o količinama gasa kojima raspolaže država, stanje je, kaže, dobro.

- Pun je Banatski dvor, imamo 286 miliona metara kubnih, nećemo ga ni pipnuti do kraja ove grejne sezone, ostaće nam i za sledeću. U Mađarskoj danas imamo 274 miliona metara kubnih, od 380 miliona. Naš pristup je bio sledeći: iz Mađarske ćemo da peglamo pikove, kako se to kaže, vršnu potrošnju, imamo šest miliona dnevno iz tog čuvenog ugovora po naftnoj formuli sa Rusima i možemo da vučemo na tih šest miliona još sedam miliona dnevno, po ceni koja je niža od cene na TTF. Mi smo ovu grejnu sezonu rešili, privreda može da računa i na povoljnu cenu gasa do maja sigurno, možda i u maju, mi ćemo videti kako se kreću te cene koje se budu dešavale na berzi, već sam vam objasnio da to zavisi od procene dešavanja na tržištu.

Sankcije Rusiji ne treba uvesti, ali, podvlači, to je njegovo lično mišljenje, ni partijsko ni državno.

- Ja mogu da iznesem svoje lično mišljenje jer nam još treba ona pomoć i politička snaga, oni su nas podržavali u Savetu bezbednosti UN i svima je jasno, s obzirom na to kako se kreću stvari, ukoliko bismo ostali bez te podrške, da bismo verovatno ostali i bez Kosova i Metohije i Republike Srpske.

Prošli smo, naglašava, kroz tri faze po pitanju KiM.

- Prva se završila nametnutnim krvavim raspadom Jugoslavije, odnosno potpisivanjem Kumanovskog sporazuma, donošenjem Rezolucije 1244 i potpisivanjem Dejtonskog sporazuma. Ali time smo dobili strane trupe i na KiM nekakav patronat UN, koji se ispostavilo da je patronat NATO, i dobili smo nešto slično u RS, neku vrstu prinudne uprave, to vidimo i po Kristijanu Šmitu, koji je sad tu legitimno ili nelegitimno, po pokušaju revizije Dejtonskog sporazuma... Druga faza nastupa od 2000, promenom vlasti u Srbiji i tu nije bilo preterano velikog interesa za bavljenje KiM jer smo imali demokratske promene, morala je da se uvede demokratija. Pustili smo preko 1.000 terorista bez odluke suda, uključujući i ekstremistu Aljbina Kurtija, pa progon Srba, 2008. dobili priznaje... Tu je i pitanje pred Međunarodnim sudom pravde i pokušaj nekog Briselskog dogovora, koji nije odmakao daleko, pa onaj nesrećni potez kada smo izašli s tim problemom iz UN i prepustili stvari nesposobnoj Evropi... To je bila volja tandema Tadić-Jeremić. Rusija je u tim razgovorima učestvovala do 2010, posle toga je više nema.

O francusko-nemačkom predlogu da se razgovara

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Dušan Bajatović

Na pitanje da li sve ovo što govori znači da je njegov stav da o francusko-nemačkom predlogu treba da se razgovora, a ne da se apriori odbije, kao što deo opozicije tvrdi, naš sagovornik kaže:

- Ne možete vi da ne razgovarate o francusko-nemačkom predlogu koji je podržala Amerika. Bio sam vrlo jasan, mi sad treba da se ujedinimo da odbranimo Srbiju, a to ne možete da uradite u uslovima političke nestabilnosti. To smo isto već jednom istorijski prošli i sad treba opet da destabilizujemo Srbiju, da destabilizujemo vlast, da promenimo Vučića tako što će da ga promene stranci. Ja sam protiv toga, mi smo to već jednom prošli.

TREĆA FAZA

Potom, podseća, dolazi do promene vlasti u Srbiji.

- Dobili smo novo vreme, nova otpriznanja, jeste da smo dobili vašingtonski pritisak, sve je to tačno... Ali u trećoj fazi mi smo se nekako vratili. Ovo za šta smo se izborili bilo je zbog odgovarajućih međunarodnih aktivnosti RS, priznajemo mi i Kini i Rusiji i Indiji i Iranu i svima koji nisu priznali Kosovo da nam to pomaže. Ali Srbija je ta koja je uporno gurala i pravac saradnje sa zemljama koje ne priznaju Kosovo i gurala put u EU, kao naše strateško opredeljenje, i tražila način, to je Vašingtonski sporazum, da nađe neku vrstu zajedničkog jezika sa SAD. Šta mi sad treba da uradimo? Treba da među predstavnicima međunarodne zajednice kažemo da postoje crvene linije, nećemo de fakto ni de jure priznanje KiM i ono, što se nas tiče, a imamo većinu zemalja u svetu, ne može da bude u UN. Mora da se nastavi dijalog, mora da se formira ZSO. Hoću da pitam, i kao narodni poslanik i kao građanin, sećamo li se mi kako je to izgledalo kada su pojedinci prizivali bombe da bi promenili vlast? Šta smo dobili? Treba definisati crvene linije, nesumnjivo da je glavni pregovarač, ali i najzaslužniji i za vreme koje smo dobili, Aleksandar Vučić. Ovo nije vreme za politikanstvo, zato svi treba da stanemo iza Vučića. Dva puta je pobedio u prvom krugu na predsednički izborima, šta hoćete? Referendum, izbore? A vi biste da vas neko drugi dovede na vlast? Nije vreme za to.

I kod privatnika bih imao ovoliku platu

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

 

Bajatović je poznat i kao čovek sa najvišim primanjima u državnom sektoru (plate i naknade u nekoliko firmi), čak 37.000 evra mesečno. Pitamo ga na početku kakav je život s tolikom platom.

- Nemam pojma. Nemam slobodno vreme, radim i subotom i nedeljom, na godišnje odmore ne idem - kaže on, a na opasku da ovo sad već zvuči kao početak neke tužne priče, dodaje:

- Ne, ja sam mnogo radosniji što mogu da pomognem i drugima. Meni samom, iako to deluje demagoški, najmanje treba, verujte.

Kolika su poskupljenja, zbog kojih se svi hvatamo za glavu, očekivano, ne zna:

- Ne znam, moja partnerka i deca idu u kupovinu, ja nikad ne idem u kupovinu. Mene sad da pitate, da budem iskren, pojma nemam koliko šta košta...

Na pitanje da li smatra ispravnim da državni činovnik u Srbiji ima 37.000 evra mesečno Bajatović kaže da on nije državni činovnik, ali i da smatra da bi i strani menadžer, da dođe, bio toliko plaćen, pa ne vidi razlog zašto onda ne bi bili i domaći. Da radi u privatnom sektoru i da vodi firmu koja posluje kao "Srbijagas", tvrdi, imao bi istu platu od 37.000 evra.

- Da, i bonuse!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading