VELIKA VEST ZA DUŽNIKE! NBS omogućila reprogram kredita! Evo ko može da odloži svoje obaveze i do kada se podnose zahtevi!

Autor:

Vesti

24.01.2023

17:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pravo na reprogram mogu ostvariti dužnici koji 31. maja prošle godine nisu bili u docnji dužoj od 90 dana po bilo kojoj obavezi prema banci na koju se reprogram primenjuje.

VELIKA VEST ZA DUŽNIKE! NBS omogućila reprogram kredita! Evo ko može da odloži svoje obaveze i do kada se podnose zahtevi!

Foto: Profimedia

Izvršni odbor NBS usvojio je danas odluku kojom je omogućen reprogram poljoprivrednih kredita i onim dužnicima koji se bave otkupom i skladištenjem voća.

Iz Narodne banke Srbije navode da je ovaj reprogram omogućen pošto su u trenutnoj fazi poljoprivrednog ciklusa zbog otežanih okolnosti, a posebno smanjene tražnje i nepovoljnih kretanja cene malina na međunarodnom tržištu, uključeni u lanac proizvodnje i otkupa voća, odnosno malina, u posebno nepovoljnom položaju.

Reprogram obaveza podrazumeva mogućnost odlaganja izmirivanja obaveza dužnika prema banci po osnovu glavnice najmanje šest, a najviše 12 meseci. Rok otplate kredita se u slučaju reprograma produžava tako da iznos rate, odnosno periodične obaveze koja bi se plaćala po isteku grejs perioda, utvrđen u momentu odobravanja reprograma ne bude veći od iznosa pre primene reprograma, a u toku trajanja grejs perioda dužnici će plaćati isključivo ugovorenu kamatu.

Pravo na reprogram mogu ostvariti dužnici koji 31. maja prošle godine nisu bili u docnji dužoj od 90 dana po bilo kojoj obavezi prema banci na koju se reprogram primenjuje, koji nisu u statusu neizmirenja obaveza u toj banci i čija se potraživanja ne smatraju problematičnim kreditom.

Zahtev za reprogram dužnici mogu podneti banci u njenim poslovnim prostorijama, elektronskim putem ili poštom do 30. aprila 2023. godine, pri čemu banke reprogram dužniku odobravaju u roku od 30 dana od prijema zahteva.

Iz NBS navode da usvajanjem ovog propisa, u saradnji s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Narodna banka iskazuje puno razumevanje za otežane okolnosti u kojima su se, pored poljoprivrednih proizvođača koji se bave proizvodnjom voća, našli i oni koji obezbeđuju realizaciju proizvodnje otkupom i skladištenjem voća u hladnjači.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading