ZDRAVLJE NIJE SAMO PUKO ODSUSTVO SIMPTOMA BOLESTI! Lončar: To je pun osećaj blagostanja i subjektivnog zadovoljstva

Autor:

Vesti

10.10.2024

08:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas se obeležava Svetski dan mentalnog zdravlja

ZDRAVLJE NIJE SAMO PUKO ODSUSTVO SIMPTOMA BOLESTI! Lončar: To je pun osećaj blagostanja i subjektivnog zadovoljstva

Foto: pixabay.com

Promocija mentalnog zdravlja, prevencija, rano i pravovremeno lečenje mentalnih smetnji, bez straha i osude danas je živa poruka iz Ministarstva zdravlja, uz obećanje još veće dostupnosti lekara i psihologa u svakom delu naše zemlje, rekao je danas ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja, prenosi Tanjug.

Država gradi bolnice, zapošljava lekare i medicinske sestre, kupuje skupu opremu, ali ne zaboravlja pojedinca kojem treba podrška, istakao je dr Lončar.

Republika

Foto: Printskrin/zzzzsns

Danas je Svetski dan mentalnog zdravlja

Ministar je naveo da danas, na Svetski dan mentalnog zdravlja koji se simbolično obeležava u celom svetu, želi da podseti javnost na to koliko zdravlje nije samo puko odsustvo simptoma bolesti, već da je "zdravlje pun osećaj blagostanja i subjektivnog zadovoljstva". 

- Dakle, nema zdravlja bez mentalnog zdravlja - rekao je Lončar i dodao da je politika Vlade Republike Srbije - zdravlje za sve, temelj svakodnevne posvećenosti Ministarstva zdravlja razvoju i unapređenju zdravstvenog sistema koji pripada svim građanima ove zemlje

On je dodao da će portal pacijenata e-zdravlje omogućiti savetovanje, podršku i druge intervencije koje doprinose zaštiti mentalnog zdravlja i tako obogatiti mrežu zdravstvenih službi.

- Zabrinuti roditelji, mladi kojima treba pomoć u školi i burnim vršnjačkim relacijama, ljudi opterećeni zahtevima na poslu i u porodici, naši stariji sugrađani koji su gradili ovu zemlju - svi su nam jednako važni u nastojanju da gradimo zdravu Srbiju i jednako ih shvatamo kao partnere, jer javno zdravlje zavisi od svakog od nas pojedinačno - naveo je ministar zdravlja.

Republika

Foto: Ministarstvo zdravlja

Nikako ne smemo etiketirati ljude zbog njihovog stanja

Lončar je istakao da bolest i patnja nisu etikete, ne čine čoveka manje vrednim, već svako zrelo društvo obavezuje na empatiju. 

- Nekada samo pitanje 'kako si', može spasiti jedan život. Solidarnost, briga i međusobna povezanost koju jedni drugima dugujemo preduslov su za bolje zdravlje ali i tekovina na kojoj gradimo bolji i snažniji zdravstveni sistem. Budite zdravi, jer samo zdrava Srbija je jaka Srbija - poručio je ministar Lončar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading