POČEO SAMIT BRDO-BRIONI! Lideri Zapadnog Balkana okupljaju se u Crnoj Gori (VIDEO)

Autor:

Vesti

08.10.2024

07:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samit počeo održavanjem tradicionalnog kola Bokeljske mornarice na Trgu od oružja u Kotoru

POČEO SAMIT BRDO-BRIONI! Lideri Zapadnog Balkana okupljaju se u Crnoj Gori (VIDEO)

Foto: Instagram/jakov_milatovic

Samit Brdo-Brioni procesa započeo je u ponedeljak uveče održavanjem tradicionalnog kola Bokeljske mornarice na Trgu od oružja u Kotoru, koje je održano u čast lidera država učesnica, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Crne Gore i domaćin samita Jakov Milatović priredio je za šefove država svečanu večeru dobrodošlice i poručio da sutrašnji samit predstavlja priliku za unapređenje dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje, kao i intenziviranje strateškog dijaloga između Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana.

Tokom Samita, koji se održava u Porto Montenegru biće održana i plenarna sednica, na kojoj će se razgovarati o pitanjima unapređenja saradnje zemalja Zapadnog Balkana sa zemljama članicama EU, saopšteno je ranije iz Kabineta crnogorskog predsednika.

Nakon plenarne sednice, uslediće pres konferencija na kojoj će govoriti Milatović, predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar i predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

 

 

Proces Brdo-Brioni zajednička je slovenačko-hrvatska inicijativa pokrenuta 2010. godine radi jačanja uzajamnog poverenja i pomoći zemljama Zapadnog Balkana na putu ka Evropskoj uniji, a članovi inicijative su Crna Gora, Srbija, Albanija, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina.

Od 2013. godine sastanci u okviru Procesa Brdo-Brioni se održavaju svake godine, a skupovima lidera regiona pridruživali su se i specijalni gosti, poput nekadašnje nemačke kancelarke Angele Merkel, ranijeg predsednika Austrije Hajnca Fišera, predsednika Nemačke Frank-Valtera Štajnmajera, predsednika Poljske i Italije Andžeja Dude i Serđa Matarele, i drugih.

Prošle godine Samit je održan u Skoplju kada je predsednik Vučić izjavio nakon sastanka lidera, da su se na tom skupu trudili da pronađu zajednički imenitelj i razgovarali o evropskoj budućnosti, kao i da je dan protekao u konstruktivnoj raspravi, ali da nije bilo konkretnih odluka samita.

Godinu dana pre Skoplja, Samit je održan na Brdu kod Kranja, u Sloveniji, kada su lideri zemalja Zapadnog Balkana, umesto deklaracije, usvojili zaključke, u vidu dokumenta od šest tačaka, čija je glavna poruka da se da podrška ubrzanju evropskog puta Zapadnog Balkana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (31)

Loading
Minja

08.10.2024 08:09

Očekujemo da će se na samitu raspravljati o temama kao što su ekonomska saradnja, infrastruktura i regionalna bezbednost. I mnoge druge teme koje su bitne za nase zemlje.

nena

08.10.2024 08:10

Samit Brdo-Brioni je prilika za jačanje saradnje između zemalja zapadnog Balkana, što može doprineti stabilnosti regiona.

Anja

08.10.2024 08:10

Vučić zna kako sa kime da bi odbranio interese Srbije.

Iva

08.10.2024 08:10

Vučićevo prisustvo na samitu Brdo-Brioni je još jedan dokaz da je njegovu uloga vrlo bitna u promociji regionalne stabilnosti.