ĐURIĆ ODGOVORIO NA BEĆIROVIĆEVE UVREDE NA RAČUN SRBIJE U UN: Pozivam međunarodnu zajednicu da reaguje!

Autor:

Vesti

26.09.2024

00:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Marko Đurić oštro osudio govor Denisa Bećirovića u Ujedinjenim nacijama, a koji je bio usmeren protiv Srbije.

ĐURIĆ ODGOVORIO NA BEĆIROVIĆEVE UVREDE NA RAČUN SRBIJE U UN: Pozivam međunarodnu zajednicu da reaguje!

Foto: ATA Images

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Marko Đurić odgovorio je predsedavajućem Predsedništva BiH Denisu Bećiroviću, koji je u Ujedinjenim nacijama izjavio "kako je Srbija pretnja 'suverinitetu i teritorijalnom integritetu' Bosne i Hercegovine".

Saopštenje Marka Đurića prenosimo u celosti:

- Zaista ništa pametnije od Denisa Bećirovića nismo ni očekivali, nego da bruka svoju zemlju pred svetom pokušavajući da lažno i maliciozno optuži susednu i prijateljsku Srbiju. I mogu da kažem da je svojim delovanjem pokazao da maligno pokušava da podrije Dejtonski poredak unutar Bosne i Hercegovine, da zemlju Srbiju koja godinama i duže od dve i po decenije dosledno i snažno podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, naravno integritet Republike Srpske i Federacije u okviru Bosne i Hercegovine, optuži pred međunarodnom javnošću, pokazujući time da mu nije stalo do regionalne saradnje, do dobrosusedskih odnosa i povrće.

Ja pozivam međunarodnu zajednicu da reaguje i osudi ovaj pokušaj da se naruši dobra saradnja u regionu, da se naruše dobri odnosi i prevazilaženje teškog nasledja 90. godina. Srbija, kao zemlja koja je snažno okrenuta budućnosti, snažno okrenuta izgradnju novih mostova, saradnje, iskrene saradnje, sa puno poštovanja prema svim narodima u regionu, mogu da kažem, u svoje ime, rastužena ovako neodgovornim nastupom jednog od članova predsedništva Bosne i Hercegovine. 

Uzgred budi rečeno koliko svojim brukanjem Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama Bećirović narušava Dejtonski poredak, govori činjenica da on za ovakav istup, za ovakav antisrpski istup u Ujedinjenim nacijama nije bio ovlašćen od strane predsedništva Bosne i Hercegovine i da je na samom predsedništvu sa jednim uzdržanim glasom, jednim glasom za i jednim glasom protiv odbijena ovakva platforma koja je u stvari ratno huškačka, nacionalistička i koja ima za cilj da vrati region u prošlost. 

Moram da razočaram, gospodina Bećirovića. Nećete zaustaviti poboljšanje odnosa Srba i Bošnjaka u regionu, ni Vi, ni bilo koji drugi sebičan političar. Nećete zaustaviti poboljšanje položaja Srbije u međunarodnoj zajednici, ni Vi, ni bilo koji drugi sebičan političar. Nećete zaustaviti budućnost regiona vašim izlivima mržnje, vašim pokušajem da ceo region vratite nazad u 90te. Mogu samo da kažem da ćemo nastaviti da insistiramo na tome da Dejtonski sporazum bude poštovan, ali kako u onome, delu koji se odnosi na teritorijalni integritet, tako i onom segmentu koji se odnosi i na prava Republike Srpske.

Naše je pravo po Dejtonskom sporozumu da u skladu sa Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama gajimo, negujemo i razvijamo odnose sa Republikom Srpskom i mi baš volimo to da radimo, kao što pružamo ruku saradnje i svima drugima sa puno poštovanja i uvažavanja. Ono što ne poštujem i ono što ne poštujemo, to su političari koji žele da, poput onih koji su ranih devedesetih iskopavali i u figurativnom i u prenesenom smislu stare jame i otvarali stare rane, pa je to rezultiralo tragedijom, dakle, neki i danas pokušavaju da se tako ponašaju. Srbija neće da se spušta na taj nivo, mi nećemo da se spuštamo na taj nivo.

Verujemo u to da samo kroz saradnju, samo kroz normalne odnose možemo da idemo napred, a nesrećni Bećirović samo je obrukao BiH i ljude koje tvrdi da predstavlja. A ja tvrdim da on ne predstavlja ni bošnjački narod, kao što ne predstavlja ni srpski, ni hrvatski narod u BiH. I žao mi je zbog njegovog ispada, ali idemo dalje i do potpuno nove slike sa odnosima u regionu - navep je Đurić u saopštenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (10)

Loading
Lajkon

26.09.2024 08:04

Bećiraga je izgubio razum, ali hoće tako kada nisi suveren već si kolonija kojom upravlja nemački turista.

Klaus

26.09.2024 08:05

Sarajevske narikače još jednom bacaju kletve na Srbiju. Neprocenjivo.

Stefan

26.09.2024 08:21

Da vidimo da li ce da reaguje ko iz medjunarodne zajednice

duki

26.09.2024 08:49

jedina glavna pretnja su ustase i nato balije miru u regionu