KO BI NA MESTU AMERIČKOG PREDSEDNIKA VIŠE ODGOVARAO SRBIJI? O Trampu ne treba trošiti reči, ali KAMALA HARIS je enigma, evo i zašto

Autor:

Vesti

07.08.2024

09:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kamala Haris veliki znak pitanja, Donald Tramp već pokazao svoje namere

KO BI NA MESTU AMERIČKOG PREDSEDNIKA VIŠE ODGOVARAO SRBIJI? O Trampu ne treba trošiti reči, ali KAMALA HARIS je enigma, evo i zašto

Foto: Tanjug/AP Photo/John Bazemore, Tanjug/AP

Niko ne zna koja su spoljnopolitička uverenja ili stavovi Kamale Haris, jer ona ih nikad nije iskazivala, kaže za Kosovo onlajn novinarka Ljiljana Smajlović i ističe da bi za Srbiju verovatno bilo bolje da predsednik SAD bude neko poput Trampa, "čija lična karijera nije bila uključena u otimanje Kosova od Srbije, kao što je bio Bajdenov slučaj".

Smajlović podseća da postoji škola mišljenja koja kaže da će Amerika uvek da pokuša da održi dominaciju "i to važi i za Trampa i za Bajdena".

"Trampa više zanima da zadrži dominaciju, da ne dozvoli da Kina pregazi Ameriku, ali on je dokazao u te četiri godine, kad nije započeo nijedan novi rat i kad je pokušavao da se nagodi sa Rusijom, kako bi mogao da se usredsredi na taj veliki geopolitički sukob sa Kinom. On nema ambicija da uređuje druge zemlje i on otvoreno kaže, 'baš me briga kakav sistem imaju i šta će da rade, mi treba da se brinemo o svojim radnicima, o tome kako da sprečimo nekontrolisani ulazak migranata'", kaže sagovornica portala Kosovo onlajn.

Dodaje da ne može tačno da se zna kakav će biti odnos nove američke administracije prema tzv. Kosovu, ali da bi Tramp gledao da "što pre završava rat u Ukrajini".

"Ja o tome govorim zbog Srbije. Ako vam je važno da nam taj rat u Ukrajini ne visi nad glavom, ako biste voleli da nas neko ne pita stalno kad će sankcije Rusiji, ako bi voleli da se na nas ne vrši pritisak da isporučujemo oružje Ukrajini i ako vam se sviđa ideja da bude predsednik neko ko ne započinje nove intervencije, nove promene režima i nove ratove, onda bi bilo prirodno da verujete da će možda i za Kosovo biti bolje da bude taj neki neintervencionistički predsednik čija lična karijera nije bila uključena u to da otmemo Kosovo od Srbije, kao što je bio Bajdenov slučaj", navodi.

O tome šta bi Kamala Haris uradila po pitanju Kosova, Smajlović ističe da je teško naći bilo kakvu informaciju.

"Ja sam uradila tu pretragu arhiva mejnstrim američke štampe, ne možete da nađete članak o tome šta bi Kamala Haris radila u spoljnoj politici. O tome niko ne zna ništa, jer se ona o tome uopšte ne izjašnjava. Mislim da će njena politika u predizbornoj kampanji biti da se ni o čemu ne izjašnjava previše kako bi mogla da menja stavove i da drugačije govori zavisno od toga šta se dešava", poručuje.

Smajlović navodi da bi kao građanin Srbije, "instinktivno išla sa onim ko nije započinjao nove ratove".

"Ali to ne znači neku naročitu blagonaklonost prema nama ili Kosovu, to su ti reperi po kojima možes da sudiš - koliko novih zemalja su Amerikanci počeli da bombarduju za vreme mandata nekog predsednika", objašnjava.

Navodi i da po njenoj proceni, Kamala Haris "nema neku naročitu znatiželju za svet izvan američkih granica".

"Možemo s pravom da očekujemo da ona nastavi Bajdenovu politiku, zato što smo je čuli oko Izraela, čuli smo je oko Ukrajine. Ima kod nje nekih novih tonova, recimo kad je Izrael u pitanju, ona se vlada malo više u skladu sa novim trendovima u raspoloženju američke javnosti, posebno njene stranke, pa će ona iskaže nešto više saosećanja prema palestinskim žrtvama. Ali ne toliko da kaže, 'smanjićemo vam finansijsku, vojnu ili diplomatsku podršku'", ističe Smajlović.

Dodaje da je Kamala Haris predstavnik one škole američkog mišljenja po kojoj "Amerika stoji visoko iznad drugih nacija, vidi daleko dalje nego druge nacije".

"Uloga i zadatak Amerike je da popravlja svet prema sopstvenoj slici, ako treba, to znači i menjanje režima, objašnjavanje drugim državama kakve bi trebalo političke sisteme i kulturne modele da imaju. Znači to je jedna intervencionistička politika. Kod Bajdena je to bilo nešto iskreno, zato što je on vatreno verovao u te stvari. Kamala je više politički oportunista, bez nekog stvarnog razumevanja spoljašnjeg sveta ili nekih uverenja, ali ona će tu intervencionističku politiku Demokratske stranke sasvim sigurno da nastavi ukoliko postane predsednica", zaključuje Smajlović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading