U SRBIJI 3 SVETSKA LIDERA ZA 5 MESECI - SI ĐINPING, ŠOLC, EVO I MAKRONA! Mnogima smo zadali domaći: Beograd obavezna stavka u agendi svetskih sila

Autor:

Vesti

28.07.2024

20:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Malo se koja država može pohvaliti da je pohode tako značajni geopolitički igrači

U SRBIJI 3 SVETSKA LIDERA ZA 5 MESECI - SI ĐINPING, ŠOLC, EVO I MAKRONA! Mnogima smo zadali domaći: Beograd obavezna stavka u agendi svetskih sila

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Francuske Emanuel Makron dolazi u posetu našoj zemlji 5. ili 6. septembra, najavio je prvi čovek Srbije Aleksandar Vučić. On je tako treći državnik u poslednjih pet meseci u čijoj se agendi našao i Beograd.

Početkom maja u poseti je bio prvi čovek Kine, jedne od najuticajnijih zemalja sveta, Si Đinping, koji je tokom evropske turneje pored Beograda posetio još samo Budimpeštu i Pariz, dok je nemački kancelar Olaf Šolc boravio u prestonici Srbije 18. i 19. jula.

- Do 5. ili 6. septembra može da se očekuje poseta Markona Srbiji - naveo je Vučić iz Pariza, gde je prisustvovao otvaranju Olimpijskih igara.

Predsednik Srbije je ocenio da je posle posete nemačkog kancelara Olaf Šolca i predsednika Kine Si Đinpinga malo svetskih zemalja imalo takve posete u kratkom roku kao što ih ima Srbija.

Predsednica Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije Marina Raguš podvlači da je ovo za Srbiju izuzetna prilika i čast jer je Srbija danas zemlja koja je poštovana i na koju se gleda s uvažavanjem.

- Iznad svega, zbog dosledne borbe na očuvanju međunarodnog poretka zasnovanog na međunarodnim pravnim normama. Ovaj, na dobro izmenjen status Srbije u današnjem svetu, direktan je rezultat predanog rada predsednika Vučića, koji je mnogobrojne geopolitičke izazove (od)branio ličnim integritetom i istrajnošću u borbi za svet ravnopravnih, samostalnih i nezavisnih politika članica Ujedinjenih nacija. I, doslednim podsećanjem na principe davno utvrđene Poveljom Ujedinjenih nacija - kaže šefica skupštinskog Odbora za spoljne poslove i dodaje:

- Zato je danas predsednik Vučić svetski lider čiji se glas sluša. To smo imali prilike da vidimo, samo jedan od primera, tokom zasedanja Generalne skupštine UN. Zahvaljujući njemu, Srbija je država na koju se računa. I, koja se, posle dužeg vremena, uvažava.

Francuski predsednik: Odnosi su čvrsti, iskreni i strukturalni

Predsednik Francuske Emanuel Makron dolazi uskoro u posetu Srbiji, a vest da će šef jedne od najuticajnijih evropskih država posetiti Beograd saopštio je Vučić posle njihovog sastanka u Londonu. Predsednik Srbije je tada rekao da očekuje Markonovu posetu u narednih 50 dana, kao i da veruje da tada možemo dogovoriti vojne sporazume.

- Vojna pitanja su deo naše agende. U narednim nedeljama ili mesecima ću posetiti Srbiju kako bismo finalizovali te diskusije koje su predmet tehničkih, finansijskih i političkih pregovora između naših zemalja - rekao je tada Makron, ocenivši odnose Pariza i Beograda kao "čvrste, iskrene i strukturalne za obe zemlje i ceo region".

Mnoštvo tema na stolu sa Šolcom

Nemački kancelar Olaf Šolc došao je u posetu Beogradu 18. jula uveče, da bi učestvovao na Samitu o održivim sirovinama dan kasnije. Predsednik Srbije je tada poručio da očekuje dogovore koji će predstavljati prekretnicu za Srbiju na njenom putu bržeg ekonomskog rasta.

Foto: Tanjug/AP

Mnoštvo tema na stolu sa Šolcom

Pored Šolca, pomenutom samitu je prisustvovao i potpredsednik Evropske komisije i evropski komesar za međuinstitucionalne odnose i strateško predvidanje Maroš Šefčovič.
Potpisani su Memorandum o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama i Pismo o nemerama da se u Srbiji formira ceo vrednosni lanac.
Šolc je nakon potpisivanja najavio da je projekat "Jadar" dobar za Srbiju i za ekonomsku perspektivu razvoja, ne samo naše zemlje već celog regiona, apostrofirajući da će se poštovati najviši standardi kada je reč o zaštiti životne sredine. Tokom posete Šolc je s Vučićem razgovarao i o evropskom putu Srbije, političkim odnosima i razvoju srpske ekonomije.

Mnogobrojni sporazumi sa Sijem

Prvi čovek Kine i jedan od najuticajnijih ljudi na svetu (neki će reći i najuticajniji) Si Đinping boravio je u dvodnevnoj poseti Srbiji 7. i 8. maja s mnogobrojnom delegacijom, a tom prilikom potpisan je veliki broj međudržavnih sporazuma.

Srpska i kineska delegacija su potpisale čak 30 sporazuma, a dvojica predsednika razgovarala su o nizu tema, od političkih, ekonomskih, tehnoloških, do saradnje u oblasti kulture. Vučić i Si Đinping potpisali su, takođe, zajedničku izjavu dve zemlje o produbljivanju i podizanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri.

Foto: Tanjug/AP

Srpska i kineska delegacija potpisale 30 sporazuma

Inače, Si je ove godine prvi put posetio Evropu posle čak pet godina, od izbijanja pandemije KOVID-19, a tokom evropske turneje posetio je samo tri grada: Pariz, Beograd i Budimpeštu, što dovoljno govori o značaju Srbije za ovu svetsku silu.

Predsednica Indije ukazala nam čast

Predsednica Indije Dorupadi Murmu posetila je Beograd prošle godine (2023) početkom juna, ali ono što je kuriozitet to je da je Beograd, zapravo, bio njena prva zvanična poseta otkako je imenovana na funkciju predsednice Indije. Na zvaničnom nalogu na mreži X navela je da je otišla u poseti Surinamu i Srbiji i da je to njena prva zvanična poseta od imenovanja na ovu dužnost. Murmu je 4. juna posetila Surinam i pravo odatle došla u Beograd u dvodnevnu posetu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (14)

Loading
Ena

28.07.2024 20:57

Zahvaljujući Vučiću najveći svetski lideri redovno dolaze u Beograd.

Milan

28.07.2024 20:57

Sve je to zahvaljujuci politici mira,stabilnosti koju vodi predsednik Vucic.

Zlatko

28.07.2024 21:01

Predesdnik Vucic imace seriju vaznih poseta koje jacaju poziciju Srbije

Nikola

28.07.2024 21:06

Dolazak najvećih svetskih lidera je dokaz koliko je položaj Srbije ojačan u svetu