I OVO JE PREDVIDEO PREDSEDNIK VUČIĆ! MRAČNE SLUTNJE SU SE PRETVORILE U REALNOST, PREDSEDNIK BOLIVIJE PRIZNAJE: Puč se desio zbog LITIJUMA!

Autor:

Vesti

28.06.2024

15:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predviđaja vezana za Ameriku, zatim i Ukrajinu su se obistinila, ali Vučić nije omanuo ni po pitanju litijuma. Ono što je rekao potvrdio je i sam bolivijski predsednik.

I OVO JE PREDVIDEO PREDSEDNIK VUČIĆ! MRAČNE SLUTNJE SU SE PRETVORILE U REALNOST, PREDSEDNIK BOLIVIJE PRIZNAJE: Puč se desio zbog LITIJUMA!

Foto: M.K./ATAImages

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre par dana najavio da će se zbog kontrole nad litijumom dešavati brojni potresi u svetu, a dan kasnije u Boliviji je pokušan državni udar.

Tom prilikom se oglasio i potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin i rekao:

- Predsednik Aleksandar Vučić je pre dva dana najavio da će se zbog kontrole nad litijumom dešavati brojni potresi u svetu. Dan kasnije u Boliviji je pokušan državni udar. Bolivija je zemlja sa jednim od najvećih dokazanih zaliha litijuma na svetu. Srbi, šta nije jasno, nemojte da bude da kao 5. oktobra nismo znali šta radimo -poručio je Vulin.

Danas je odjeknula vest koja je konačno i potvrdila sve slutnje predsednika Srbije.

Naime, bolivijski predsednik Luis Arse je u jednom intervjuu

S obzirom da se u Boliviji trenutno pregovara o dugoročnom ugovoru za dodelu litijumskog projekta, tamošnje vlasti nisu odbacile verziju da u državnom udaru postoje unutrašnji i spoljni interesi - istakao je Arse.

Podsetimo, Bolivija je sklopila dogovor sa Rusijom, koja bi trebalo da uloži određena sredstva za iskopavanje litijuma, kao i sa Kinom, koja namerava da uloži u izgradnju postrojenja za eksploataciju litijuma. SAD i Vašington ne mogu da oprosti Boliviji što je izabrala partnerstvo sa partnerima sa Istoka, a ne sa Amerikom.

Arse se tokom nedavnog boravka u Rusiji sastao sa direktorom ruske državne kompanije "Rosatom" Aleksejom Lihačevom, sa kojim je razgovarao o saradnji bolivijskih vlasti i te kompanije u istraživanju i eksploataciji litijuma.

Sa populacijom od nešto više od 12 miliona ljudi i BDP-om od 46 milijardi dolara, zemlja je dom za oko 23% svetskih rezervi litijuma, ključnog minerala za tehnološku industriju. Metal bi mogao da stoji iza namera da se destabilizuje zemlja.

Radilo se o Boliviji koju je tehnološki tajkun Elon Musk pomenuo u Tviter postu 2020. godine rekavši da ćemo „prevratićemo koga god želimo!“.

Danas zemlja ima malo kapaciteta za preradu metala, ali partnerstva potpisana sa Kinom 2023. godine mogu da promene ovu situaciju.

Marko Fernandes, koji je magistrirao istoriju, suosnivač Dongsheng i uređuje časopis Venhua Zongheng International, objašnjava da sporazumi „otvaraju novi horizont za bolivijsku ekonomiju“.

„U januaru je globalni lider za litijumske baterije, kineski CATL, najavio početnu investiciju od milijardu dolara u zajedničkom poduhvatu sa bolivijskom državnom kompanijom Iacimientos de Litio Boliviano (ILB, na španskom) za izgradnju dve fabrike za koje se očekuje da će proizvesti 50.000 tona litijum karbonata godišnje Ukupna investicija mogla bi da dostigne 9,9 milijardi dolara“, kaže Fernandes.

„U junu, ILB je potpisala još dva sporazuma, dostižući 1,4 milijarde američkih dolara: jedan sa kineskom Citic Guoan Group i drugi sa ruskom Uranium One Group (podružnica državnog nuklearnog giganta Rosatoma).

Postojaće još dve fabrike za proizvodnju litijum karbonata, koje može dostići 45.000 tona godišnje“, kaže on. Fernandes podseća da je Bolivija proizvela samo 635,5 tona litijum karbonata između januara i novembra 2022. „Sa ovim novim sporazumima, proizvodnja [litijum karbonata] bi mogla da dostigne skoro 100.000 tona do 2025. godine.“

Osim toga, Citig Guoan razmišlja o ulaganju u proizvodnju litijumskih baterija i električnih vozila u Boliviji. „Drugim rečima, Bolivija se kreće ka novoj fazi svoje nacionalne proizvodnje litijuma, ubrzavajući proces industrijalizacije, uzimajući veći deo mineralnog bogatstva (umesto da samo izvozi sirovi litijum), napredujući u obuci tehničkog osoblja i sve to u partnerstvu sa Kinom i Rusijom“.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
duki

28.06.2024 15:43

litijum je novo blago koje svaka zemlja treba da koristi i srbija ce koristiti svoje blago zato i svi ovi pokusaji da se ometaju iskopavanja i eksploatacija litijuma

Nina

28.06.2024 17:41

Sve što je dobro za Srbiju treba iskoristiti.