O NEOPHODNOM JEDINSTVU U BORBI PREDSEDNIKA VUČIĆA U GS UN! Ljiljana Smajlović za Republiku: Ubedljivost srpskih argumenta jača bez podela

Autor:

Vesti

20.05.2024

14:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naša je nacija stvorena na kosovskom mitu. Suština je tog mita da je iz čeljusti poraza moguće izvući moralnu pobedu i na toj se pobedi ponovo dići, navodi novinarka za naš sajt

O NEOPHODNOM JEDINSTVU U BORBI PREDSEDNIKA VUČIĆA U GS UN! Ljiljana Smajlović za Republiku: Ubedljivost srpskih argumenta jača bez podela

Foto: Tanjug

Samo tri dana ostalo je do sednice Generalne Skupštine UN o rezoluciji o navodnom genocidu u Srebrenici.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otputovao je u Njujork da bi ponovo na licu mesta, u sedištu UN, vodio nimalo laku bitku za odbranu vitalnih nacionalnih interesa, časti i dostojanstva države i naroda iz Srbije i Republike Srpske. Uprkos tome ili baš zato što će taj 23. maj u modernoj istoriji ostati obeležen kao jedan od  najtežih političkih momenata za Srbiju i naš narod.

-  Nas čeka težak posao, i da budem sasvim ličan, za mene možda najtežih sedam dana od kada sam premijer ili predsednik Srbije. Biću potpuno posvećen našoj borbi, znajući koliko je moćna mašinerija kolektivnog Zapada i znajući koliko su bogati, silni, moćni i bahati. Ali nemamo izbora - kazao je on uz poruku da predaje nema i neće biti.

U toj borbi predsednik uživa sve snažniju podršku naših građana širom sveta koji pozivaju na slogu i jedinstvo.

Na tu temu je za Republiku govorila i novinarka Ljiljana Smjalović, čije navode prenosimo u celosti:

- Zašto se srpska opozicija drži po strani u bici protiv UN rezolucije o Srebrenici? Za mene je to nerešiva politička zagonetka. Srpski argumenti bi ostatku sveta bili ubedljiviji da u Generalnoj skupštini UN kažemo: Ovo je srpsko stanovište, oko ovoga nismo podeljeni, ovo vam ne kaže samo vlast u Beogradu, ovo je stav cele naše političke i državne zajednice.

Mogući odgovor je onaj koji nam je javno ponudio Vladeta Janković, svojevremeno kandidat opozicije za gradonačelnika Beograda koji je rezoluciju o Srebrenici, jednako kao i eventualni ulazak Kosova u Savet Evrope, u aprilu najavljivao kao povoljne obrte za opoziciju. Iz njegovog  ugla gledano, ono što nije dobro za Vučića, automatski je dobro za opoziciju.

Meni se ta računica čini riskantnom, ali uskoro će biti testirana na beogradskim izborima pa ćemo se svi uveriti osvaja li opozicija poen time što Vučiću u Generalnoj skupštini padne kruna sa glave.

Na kraju se sve svodi na to ima li smisla ulaziti u unapred izgubljene bitke. Znamo ko je najjači na svetu, i znamo da je na strani naših protivnika. No zar ne postoje bitke u kojim je bolje politički izginuti, nego kibicovati sa strane?

Mislim da se srpska opozicija ovde pogrešno opkladila. Naša je nacija stvorena na kosovskom mitu. Suština je tog mita da je iz čeljusti poraza moguće izvući moralnu pobedu i na toj se pobedi ponovo dići.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (15)

Loading
Sanja

20.05.2024 14:48

Nažalost uvek će biti onih kojima je lični interes važniji od interesa Srbije.

ivana

20.05.2024 15:01

Vucic im sve argumentovano rekao

hana

20.05.2024 15:02

Vučić je zastupao našu državu i sve nas u maniru pravog državnika i na ponos svakog građanina naše zemlje.

Maja

20.05.2024 15:03

Vazno je da vise nego ikada pokazemo I slogu I jedinstvo. Da budemo uz predsednika Vucica.