UDARILI EKSER U SANDUK MEĐUNARODNOG PORETKA: Sramota Saveta Evrope!

Autor:

Vesti

17.04.2024

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odlukom da preporuče da nepriznata država Kosovo, gde se vrši sistemski teror nad Srbima, postane član SE, čiji je zadatak zaštita ljudskih prava i sloboda, pogaženi svi principi prava i pravde.

UDARILI EKSER U SANDUK MEĐUNARODNOG PORETKA: Sramota Saveta Evrope!

Foto: Profimedia Julien Mattia, Shutterstock

Odluka Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) da preporuči prijem tzv. Kosova u jednu od najstarijih evropskih institucija sa 75 godina dugom tradicijom, čiji je zadatak zaštita vladavine prava, ušla je u istoriju kao još jedan ekser u sanduk međunarodnom poretku.

Tako će 16. april ostati zabeležen kao dan srama jer je napravljen skandalozan presedan u SE - dali su zeleno svetlo za članstvo nečega što nije država niti ispunjava minimum uslova u sferi ljudskih prava i sloboda, imajući u vidu teror Prištine nad Srbima.

Naročito što su prethodno odbacili amandmane srpske delegacije, kojima je traženo da odluka o prijemu bude odložena, kao i da formiranje ZSO bude uslov za članstvo Prištine.

Od 171 prisutnih, njih 131 je glasalo za, 11 uzdržanih i 29 je bilo protiv (pogledajte okvir).
Miloš Vučević, mandatar za sastav nove vlade, ocenio je da je na glasanju u PS SE viđen nastavak festivala licemerja.

- Ono što smo videli u Strazburu je još jedan ekser u mrtvački sanduk međunarodnog javnog prava. To nije samo pitanje da li je Kosovo država, jer nije, već nisu ispoštovani ni osnovni principi koje su sami postavili pred Prištinu, od kojih je najvažniji formiranje ZSO.

To nije pitanje naše percepcije Kosova i Metohije kao kolevke identiteta, već su oni sami pogazili ono što su postavili jer im je to neko tražio telefonom ili mejlom.

Ocenio je da nema mnogo manevarskog prostora, ali ni povlačenja i predaje, te da će se Srbija boriti argumentima, činjenicama, pravom, moralom i verom u sebe.

- To što gaze osnovne norme na kraju će biti njihova bruka, ali ne može trajno da bude zakonito ono što je nezakonito.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je to bio dan srama u PS SE i da su odlukom, nametnutom silom međunarodnih moćnika, potkopali temelje samog SE i međunarodnog pravnog poretka.

- O kakvom principu zaštite teritorijalnog integriteta će dalje pričati, kada su narušili teritorijalni integritet Srbije? Ovo je nezabeležen slučaj da se ovakvom brzinom neko gura u članstvo SE. Na primer, Srbija je čekala tri godine, Hrvatska šest. Znači, sad tzv. Kosovo ispada kao neki raj na zemlji koji, eto, treba svi da budu zahvalni što su oni ipak odlučili da postanu članovi SE - rekao je Dačić.

A Priština zapravo već 11 godina odbija da formira ZSO, što je njihova međunarodna obaveza, sprovodi politiku terora nad srpskim narodom i etničko čišćenje:

- Mi ćemo nastaviti našu borbu svim snagama da ta odluka ne bude usvojena na Komitetu ministara. A videćemo i koliko vredi reč međunarodne zajednice koju su dali predsedniku Vučiću da Kosovo neće biti primljeno u SE dok ne formira ZSO. Ili će to opet biti laž.

Inače, tzv. Kosovo je kandidaturu za članstvo podnelo pre dve godine, a prihvaćena je na sednici u aprilu prošle godine. Nakon preksinoćnjeg usvajanja sramnog predloga Teodore Dore Bakojani, šefa kluba grčkih poslanika, za članstvo tzv. Kosova PS SE uputiće preporuku za prijem Komitetu ministara spoljnih poslova, koji donosi konačnu odluku i to dvotrećinskom većinom ministara ili ambasadora koji ih predstavljaju i koji su prisutni u trenutku glasanja. Sastanak Komiteta ministara trebalo bi da bude održan od 16. do 17. maja u Strazburu.

Cipras: Priština da formira ZSO

Tokom rasprave u PS SE čula su se različita mišljenja, a bilo je argumentovanih izlaganja u korist Srbije. Među njima je i obraćanje bivšeg grčkog premijera Aleksisa Ciprasa i predstavnika Ujedinjene evropske levice, koji je poručio da sprovođenje odluke tzv. ustavnog suda u Prištini o Manastiru Visoki Dečani ne može biti dovljno za pristupanje tzv. Kosova SE, već da je potrebno ispuniti i obaveze koje se tiču eksproprijacije i formiranja ZSO.

- Zamrznuti sukobi ne ostaju zauvek zamrznuti. Ako se pitanja ne rešavaju na osnovu međunarodnog prava, stabilnost se podriva iz dana u dan i nacionalizam raste, sve dok sukob ponovo ne postane nasilan. Mir se ne može graditi na apstraktnim obavezama i jednostranim ili lošim rešenjima.

Kurti ponovo odbacuje ZSO

Ni dan nije prošao od odluke PS SE, a Aljbin Kurti, tzv. kosovski premijer, ponovio je da odbacuje formiranje ZSO. On je kazao da njegova vlada ne želi da osnovni sporazum sa Srbijom pretvori u alat za ZSO i da je pitanje ZSO u okviru ovog sporazuma, a ne obrnuto.

Poručio je i da Srbi na KiM imaju mnoga prava kao manjina i dodao "kako da traže više prava, kada bojkotuju ovo što sada imaju". Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kazao je da su oni koji Kurtiju dozvoljavaju da se otvoreno diči ovakvim poretkom saučesnici u tom projektu:

- Kurti je otišao toliko daleko da još jednom otvoreno poručuje da ga ne zanima ZSO. Srbi na svom Kosovu i Metohiji neće biti manjina i saučesnici u realizaciji velikoalbanskog projekta.

REAKCIJE

Biljana Pantić Pilja, šef srpske delegacije u PS SE

- Sramotnom odlukom pogažene su sve norme međunarodnog prava. Nagrađivanje Prištine za jednostrane akcije predstavlja presedan koji će otvoriti Pandorinu kutiju. KiM će uvek biti u sastavu Srbije. Mi smo možda mala zemlja, ali za razliku od vas imamo integritet i nikada se nećemo predati i potčiniti. Srbija će razmotriti da li želi da bude član organizacije koja flagrantno krši međunarodno pravo

Maja Popović, ministarka pravde

- Ovo je je krah međunarodnog prava. Ovakav stav PS SE obesmišljava sve principe i standarde na kojima je zasnovan rad SE pred naletom političkih odluka. Tokom briselskog dijaloga samo je Srbija ispunjavala svoje obaveze, dok tzv. Kosovo nijednu, posebno formiranje ZSO. Kurtijev režim je ovakvom odlukom PS SE nagrađen za konstantno etničko čišćenje koje se prema Srbima sprovodi na KiM

Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

- Sraman dan i za SE i za Doru Bakojani, čiji je izveštaj o stanju na KiM zapravo legalizacija najvećeg etničkog čišćenja u Evropi i pokušaj da se sakrije Kurtijev teror nad Srbima na KiM. Prejudicirala je status KiM i "zaboravila" na ZSO. Zapanjujuće je i što je navela da se na KiM poštuju ljudska prava. Da je tako, ne bi se 14 odsto Srba iselilo zbog progona Kurtija. Preuzela je odgovornost za svaki napad na Srbe na KiM. I ona je pravoslavka i valjda veruje u boga, pa se nadam da je svesna da je ovakvim izveštajem opravdala pokušaj ubistva srpskih dečaka na Badnji dan. Ne znam kako bi se ponašala u Grčkoj da neko puca na grčke dečake koji slave Božić

Republika

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Goran Vesić

Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

- Zbog ove sramote SE jednoga dana će crveneti i stideti se. Još jednom su pokazali da međunarodno pravo, principi i bilo kakva vrsta dogovora za njih postoje samo onda kada su u službi njihovih interesa. Ili smo možda svedoci krojenja novog pravila koje teroristima u službi separatizma i cepanja međunarodno priznatih država garantuje plasman u SE, čak i onda kada su trgovali ljudskim organima Srba koje su otimali i ubijali 

Republika

Foto: FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

Nikola Selaković

Milan Krkobabić, predsednik PUPS - Partije ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije

- Na delu je zloslutni sumrak SE i potpuni trijumf novih principa u međunarodnim odnosima nezavisnih država, članica UN. To su, bez sumnje, nametnuti ili dobrovoljno ograničeni suverenitet i narušeni, do sada neprikosnoveni, teritorijalni integritet. To je neprihvatljivo za Srbiju i sve naše građane.

Republika

Foto: Milan Obradović

Milan Krkobabić

Nenad Vuković, predsednik Društva lobista

- "Guranjem" tzv. Kosova u SE obesmišljavaju se svi principi i postulati na kojima SE počiva. Ono što pokušava da se predstavi kao neki specifičan slučaj i presedan, može da donese mnogo više štete SE i Evropi nego koristi. Veoma je važno da svi jasno čuju stav Srbije, kako zbog zaštite srpskih vitalnih interesa, dela sopstvene teritorije i svojih građana, tako i zbog toga što je to nešto što može da se desi bilo kojoj zemlji jer sve imaju otvorene i nerešene probleme

Republika

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Nenad Vuković

Suzana Grubješić, stalna predstavnica Srbije pri SE

- PS SE se sve više pretvara u političku organizaciju. Ali usvajanje mišljenja izvestioca za prijem tzv. Kosova u SE Dore Bakojani ne znači i prijem tzv. Kosova. To mišljenje nije obavezujuće za Komitet ministara koji jedini ima vlast da odlučuje o članstvu. Za Srbiju je i dalje ključno pitanje ZSO. Ako se sada ZSO ne formira, neće biti nikakve šanse da Priština ispuni tu svoju međunarodnu obavezu ukoliko postane član SE

Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM

- PS SE osramotila se kao nikad u istoriji. Prihvatanjem mogućnosti da u članstvo SE bude primljeno nešto što nije država, već separatistički režim koji svakodnevnim nasiljem nad srpskim narodom u sebi personifikuje sve protiv čega bi civilizovan svet trebalo da se bori, apsurd je postao stvarnost

Republika

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Petar Petković

Zlatan Elek, predsednik Srpske liste

- Članice SE su usvajanjem preporuka u PS SE da se tzv. Kosovu odobri članstvo pljunule na međunarodno pravo i vladavinu prava. Ovakve nepravde trebalo bi još više da nas ujedine, da budemo složni, strpljivi, pametni i nepokolebljivi u onom osnovnom, a to je da mi živimo ovde svoj na svome, na svojim vekovnim ognjištima. Verujem da ćemo u tome uspeti uz pomoć naše države i predsednika

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (13)

Loading
Luka

17.04.2024 20:56

Sve je to Kurtijev teror nad Srbima i treba ga zatvoriti u neki logor jer nista bolje nije zasluzio!

Andjelka

17.04.2024 20:57

Sramne odluke bez ikakvog pokrića, kršenje pravnog poretka

Raša

17.04.2024 21:06

Ovo se i ocekivalo od njih ali mi je zao sto onaj nas iz SPN-a ni jednu rec nije izustio da odbrani svoju drzavu, bas bedno.

Olivera

17.04.2024 21:14

Ovo je sramotan presedan koji će imati dalekosežne posledice na integritet međunarodnog pravnog sistema.