ODIHR O IZBORIMA I PRAVOJ SLICI ŠOLAKOVIH MEDIJA! Udarili na N1 i Novu S! Vučić više od pola vremena predstavljen negativno!

Autor:

Vesti

27.02.2024

21:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladajuća stranka bila je tema za televiziju N1 u 55% njihovog sadržaja, a od tog pokrivanja 60% je bilo u negativnom tonu.

ODIHR O IZBORIMA I PRAVOJ SLICI ŠOLAKOVIH MEDIJA! Udarili na N1 i Novu S! Vučić više od pola vremena predstavljen negativno!

Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Finalni izveštaj ODIHR-a o decembarskim izborima u Srbiji koji će biti objavljen sutra, jasno ističe da su izbori bili apsolutno regularni i da ODIHR ne traži poništavanje izbora niti međunarodnu istragu, suprotno željama opozicije.


Interesantan deo izveštaja odnosi se na nadzor nad radom medija, gde je ODIHR objektivno ocenio rad televizija u vlasništvu Dragana Šolaka. Izveštaj je izneo šokantne statistike o konstantnom negativnom prikazivanju predsednika Aleksandra Vučića i vladajućih stranaka, posebno ističući televiziju N1.

Ono što je veoma zanimljivo je deo dosta opširnog i detaljnog izveštaja jeste i nadzor nad radom medija, gde je jedna međunarodna institucija konačno objektivno ocenila rad televizija u vlasništvu Dragana Šolaka, te iznela šokantne statistike koje jasno govore o konstantnom blaćenju predsednika Aleksandra Vučića i opsednutošću njegovim likom i delom. 

Naime, ODIHR je u izveštaju o izborima naveo da je televizija N1 dala negativan prikaz predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vladajućih stranaka i vlasti. Informativni programi N1 su pokrivali predsednika u 23% svog ukupnog sadržaja, dok je u 55% tog sadržaja on predstavljen negativno! Vladajuća stranka  bila je tema za televiziju N1 u 55% njihovog sadržaja, a od tog pokrivanja 60% je bilo u negativnom tonu. Ostaje da se vidi kako će “nezavisni i objektivni mediji” sada objasniti i ODIHR-u kako oni ne znaju da rade svoj posao i kako oni samo izveštavaju o činjenicama i nisu ni pod čijom kontrolom, piše 24sedam.

ODIHR je takođe u svom izveštaju istakao da su, po zakonu, javni emiteri dužni da svim izbornim učesnicima obezbede besplatno vreme za emitovanje kako bi predstavili svoje platforme. Pored toga, kako se u izveštaju navodi, emiteri mogu prodavati vreme za emitovanje takmičarima, pod uslovom da ustanove nediskriminatorno cenovnike. Za ove izbore, većina velikih TV kanala je omogućila takvo plaćeno vreme za emitovanje. Međutim, kako je ODIHR u svom izveštaju napisao, kablovski kanali N1 i Nova S su odlučili da to ne učine. ODIHR je dodao da je ova odluka kritikovana od strane vladajuće koalicije, da je ometala njihove napore u kampanji, kao i da je istaknuto da ovi kanali vrše selektivno pokrivanje i pristrasnost. 

Sada je i najznačajnija međunarodna institucija za posmatranje izbora u potpunosti ogolila politiku Dragana Šolaka i njegovih medija i otkrili su međunarodnoj javnosti ono što je građaniam Srbije odavno jasno. A to je da je jedina programska šema za televizije N1 i Nova S mržnja prema Aleksandru Vučiću.

ODIHR-ov izveštaj jasno je istakao nedostatke u radu određenih medija, posebno ističući negativan prikaz predsednika Srbije i vladajućih stranaka. Međunarodna zajednica sada ima uvid u ono što je građanima Srbije već bilo jasno - da je programska šema televizija N1 i Nova S pretežno fokusirana na negativno predstavljanje Aleksandra Vučića.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (71)

Loading
Nina

27.02.2024 22:06

Mogu oni pricati o Vučiću sta hoce.Vučić je pokazao delima kako se bori za svoju zemlju

Dara

27.02.2024 22:06

N1 i Novu S gledaju samo mrzitelji Srbije i srpskog naroda. Nista normalno nikad nisu emitovali, samo im je cilj da blate Vucica.

Nikola

27.02.2024 22:06

Jasno je koliko su manipulativni novinari iz Solakovih medija. To su neprofesionalni, neobjektivni mediji. Kojima je vazno jedino da plasiraju sto vise lazi i manipulacije vezane za Vucica.

Ana

27.02.2024 22:07

Konacno i to da priznaju!! Ali nije opoziciji nista pomoglo,niti ce !!