ILI SI S ĐILASOM, ILI TE NEMA: Ovako funkcioniše surovi mehanizam lidera Stranke slobode i pravde

Autor:

Vesti

05.02.2024

23:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Đilas drži poziciju vrhunskog cenzora od koga isključivo zavisi medijska vidljivost svakog od aktera njegovog opozicionog bloka.

ILI SI S ĐILASOM, ILI TE NEMA: Ovako funkcioniše surovi mehanizam lidera Stranke slobode i pravde

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Autoritarni mehanizam delovanja i disciplinovanja svojih političkih saradnika Dragana Đilasa postaje sve očigledniji i suroviji. Svaki pokušaj neslaganja ili odstupanja od njegove volje nailazi na oštru političku kaznu. Lideri drugih stranaka, poput Zorana Lutovca i Nebojše Zelenovića, postali su mete Đilasovih napada zbog javnog opiranja bojkotu konstitutivne sednice Skupštine Srbije. Đilas je pokrenuo razrađenu mašineriju gušenja drugačijeg mišljenja, što je dovelo do skorašnjeg pokušaja smene Lutovca sa mesta šefa Demokratske stranke, samo zato što nije bespogovorno poslušao Đilasovu naredbu. Slična sudbina zadesila je i Savu Manojlovića iz udruženja Kreni-promeni, koji je javno kritikovao postizbornu taktiku opozicije, te postao omražena figura u Đilasovom taboru.

Đilasov modus operandi

Đilas je primenio sličan pristup i prema drugim strankama, poput Demokratske stranke, koju je polako uvlačio u dužničko ropstvo kako bi pribavio sebi uticaj u organizaciji. Slično je postupio i sa Pokretom slobodnih građana, koji je postao potpuno utopljen u Đilasov trenutni politički projekat. Ovakav način delovanja Đilas je primenio i u slučaju Narodne stranke i Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića, te se pokazao kao vrhunski manipulator političkim procesima i rivalitetima unutar opozicije, prenosi 24sedam.

Politika medijske vidljivosti

Đilas drži poziciju vrhunskog cenzora od koga isključivo zavisi medijska vidljivost svakog od aktera njegovog opozicionog bloka. On koristi medijsku moć Junajted grupe Dragana Šolaka kako bi disciplinovao svoje saradnike, a bojkot izbora 2020. godine bio je politički koban za Marka Bastaća, koji je, nakon neućestvovanja na lokalnim izborima, bio smenjen po kratkom postupku. Đilas takođe pokazuje sposobnost da dodatno polarizuje društvo i gradi nezdravu klimu, razarajući opoziciono tkivo samo zato što mu takvo stanje odgovara.


Ovaj autoritarni mehanizam delovanja nudi tri opcije - poslušnost, razbijanje i proglašavanje za saradnike aktuelne vlasti. Đilas nastoji da oko sebe postroji bespogovornu i ucenjenu grupu ljudi, jer jedino u takvom okruženju, bez konkurenata, on može da se uzdigne kao glavni opozicionar koji čeka priliku da dođe na vlast.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (26)

Loading
Tanja

05.02.2024 23:18

Sa Đilasom neće niko jer on je nasilnik koji vređa čak i svoje pristalice.

Ena

05.02.2024 23:20

Autokrata Đilas ne dozvoljava nikom da misli drugačije od njega.

Aurora

06.02.2024 02:33

Cak su i pojedinci iz opozicije su pobegli od Djilasa jer niko normalan nece da podrzi nasilnika i lazova. Toliko o tome koliku podršku ima gnjida Djilas.

Salle

06.02.2024 07:45

Đilas drži poziciju vrhunskog cenzora od koga isključivo zavisi ko će i kada da bude na njegovim medijima.