SAMO SOCIJALNO ODGOVORNA DRŽAVA JE DRŽAVA PO MERI GRAĐANA! Krkobabić: Zato u prvi plan stavljam plate i penzije, jer one su od posebnog značaja za najveći broj građana ove zemlje

Autor:

Vesti

24.02.2023

17:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Krkobabić je istakao da je punu podršku ovom konceptu dao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

SAMO SOCIJALNO ODGOVORNA DRŽAVA JE DRŽAVA PO MERI GRAĐANA! Krkobabić: Zato u prvi plan stavljam plate i penzije, jer one su od posebnog značaja za najveći broj građana ove zemlje

Foto: PUPS

Predsednik Poslaničke grupe PUPS – Soladarnost i pravada Stefan Krkobabić, govoreći u parlamentu, rekao je da je za njegovu partiju samo socijalno odgovorna država, država po meri najvećeg broja stanovnika Srbije
 
- I zato u prvi plan stavljam plate i penzije, jer one su od posebnog značaja za najveći broj građana ove zemlje. Sasvim razumljivo,  jer su im jedini izvor prihoda i egzistencije. Kada je reč o povećanju, bolje reći usklađivanju penzija, moram da istaknem da je upravo naša inicijativa bila da se arbitrarnost zameni sa objektivnom švajcarskom formulom - rekao je Krkobabić i dodao: 
 
Istovremeno ukazivali smo i na njene slabosti, i na neophodnost da se dorade određeni delovi formule. To je urađeno i mi danas možemo da kažemo da je zaživeo onaj naš vrednosni stav 3P-Penzije–PratePlate! To znači da onoliko koliko rastu plate u javnom sektoru, toliko rastu i penzije. 
 
Krkobabić je istakao da je punu podršku ovom konceptu dao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 
 
Napominjem da su dalja unapređenja u sistemu usklađivanja urgentna i neophodna, uklanjanje sve većih razlika između najviše i najniže penzije, postizanje optimalnog odnosa prosečne penzije i prosečne zarade ne ispod 50 odsto - kazao je Krkobabić i konstatovao da su sve to pitanja za juče. 
 
Pred nama su istovremeno i neophodnost revolucionarne reforme penzijsko-invalidskog osiguranja koje se odnosi pre svega na poljoprivrednike - rekao je Krkobabić. I dodao da kada je reč o socijalnoj državi da nju mora da karakteriše i adekvatna celovita, utemeljena socijalna politika. Krkobabić se osvrnuo i na delove te politike koju Fiskalni savet u svom Izveštaju svrstava u “antikriznu pomoć građanima” i karakteriše je kao ekonomski neefikasno i neselektivno davanje svima. 
 
Tu su Vlada i Fiskalni savet na dijametralnim pozicijama. Mi iz PUPS-a Solidarnost i prvada  smatramo da su ta sredstva dodeljena blagovremeno i više nego opravdano. Novac utrošen za kupovinu lekova i jedan jedini spašen život su bitniji i vredniji od u Izveštaju:  “predviđenog povraćaja u Budžet kroz povećanje naplate poreza”. Život ili porez? Mi uvek glasamo za život! - istakao je Krkobabić i dodao: 
 
Novčana pomoć građanima učvrstila je njihovo jedinstvo i vratila samopouzdanje, a sve to nema cenu. Krkobabić napominje da, kada smo kod selektivnosti, treba da budemo selektivni do kraja. U Srbiji prema nekim podacima ima 130.000 građana starijih od 65 godina koji nisu obuhvaćeni sistemom penzijsko-invalidskog osiguranja, nemaju imovinu, a ni bilo koji drugi vid prihoda. 
 
Među njima je, procenjuje se, 85 odsto žena i to žena sa sela. Polazeći od toga, mi iz PUPS-a-Solidarnost i pravda zalažemo se za uvođenje socijalno garantovane penzije, kao posebnog vida socijalnog davanja u iznosu ne manjem od 100 evra. Smatramo da je to najmanje što država Srbija, kao socijalno odgovorna država, može da učini za te ljude. Sigurno i redovno primanje obezbediće im neophodan mir u starosti i vratiti poljuljano dostojanstvo - zaključio je Krkobabić. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading