PRODAJA STANIOVA U DRUGOM KVARTALU 2024. GODINE: Zabeležen pad, blago povećanje u septembru!

Autor: Miodrag Gazibara

Vesti

07.10.2024

17:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukupno 72 odsto od svih transakcija su keš dok su u 28 odsto slučajeva bili kreditni kupci

PRODAJA STANIOVA U DRUGOM KVARTALU 2024. GODINE: Zabeležen pad, blago povećanje u septembru!

Foto: shutterstock.com

Prodaja stanova u Beogradu za drugi kvartal 2024. godine, prema podacima Cordon | Real Estate Consultancy, opala je u odnosu na prethodne periode.

Foto: Printscreen

 

Ukupan iznos od 555.6 miliona EUR koji je potrošen na stanove predstavlja pad od oko 7 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine kada je taj iznos bio 596.1 miliona EUR, ali je ukupan iznos u ovom kvartalu i dalje izuzetno visok.

Foto: Printscreen

 

Ukupno 72 odsto od svih transakcija su keš dok su u 28 odsto slučajeva bili kreditni kupci. Ovo je porast u aktivnosti kreditnih kupaca u poređenju sa istim periodom prošle godine, kada je taj procenat bio 20 odsto.

Broj transkacija u septembru veći

Nevezano za podatke iz drugog kvartala ove godine, stiče se utisak da se broj transakcija u septembru blago povećao

Foto: Printscreen

 

Ono sto će postati evidentno u narednom periodu je nedostatak novih projekata u određenim delovima grada, zato što se na današnji dan ne vidi isti broj kranova kao ranije, u delovima grada poput Dorćola I slično. Nestalo je dosta manjih projekata koji su se zasnivali na visokoj predprodaji kao glavni izvor finansiranja izgradnje. 

"Očekujemo da ce veći projekti još neko vreme davati manje popuste, za koje smo i ranije rekli da više liče na "korekciju" cene, ali kada se prodaju i stanovi u tim projektima, onda cemo videti sličan trend kao i pre par godina, a to je visok nivo predprodaje u kvalitetnim projektima na dobrim lokacijama, kao odgovor na nedostatak ponude.Tek nakon toga se stvaraju uslovi za rast cena na nivou tržišta (ne isključujemo mogućnost da pojedinačni projekti mogu da reaguju bolje od ostatka tržišta), ali ne očekujemo porast cena uskoro.  Trziste stanova u Beogradu je veliko I inertno", navodi se u dopisu Miodraga Gazibare, direktora firme Cordon.

Foto: Printscreen

 

Kako se dalje navodi, kao što do najavljivanog kolapsa tržišta nije došlo, a sigurno nije došlo brzo, tako ni do porasta cena ne može da dođe brzo, izuzev u slučaju nekog događaja koji izaziva paniku. 

Evidentno je da je doslo do akumuliranog keša od strane investicionih kupaca koji su u prethodnih skoro dve godine očekivali veće popuste I nisu kupovali, dok je sa druge strane Americki FED spustio kamatne stope za 50 baznih poena, bez negativnog uticaja na inflaciju, I sa idejom da ce se kamatne stope jos spustati u narednom periodu. 

Foto: Printscreen

 

Za sada se, kako se navodi, samo stiču preduslovi za oporavak tržišta u vidu većeg broja transkacija u iole kvalitetnim projektima. Nedostatak kvalitetne ponude, u vecoj meri, ostaje glavna tema Beogradskog tržišta stanova.

Uredna dokumentacija prednost

Iznos prometa svih nepokretnosti na nivou Beograda u delimično regulisanom tržištu (nekompletna dokumentacija) nastavlja da bude visok i iznosi oko 265 miliona EUR za prvi kvartal. Ova cifra uključuje i kuće, garaže, poslovne prostore, i zemljišta. 

Od ovog iznosa, oko 186 miliona EUR su bile transakcije na primarnom tržištu (kupovina direktno od investitora) što pokazuje da je uredna dokumentacija kod novih nekretnina I dalje prednost. Jedan deo ovog iznosa se odnosi samo na kašnjenje u izdavanju upotrebne dozvole za objekat u trenutku transakcije.

VAŽNA NAPOMENA: Podatke iz tabele u prezentaciji vezano za konkretne projekte treba uzeti sa dozom rezerve zato što RGZ ne registruje pred-ugovore, vec iskljucivo ugovore koji se potpisuju pred useljenje. Sa pravne strane gledano, podaci su ispravni, zato što konačni ugovori koji su navedeni jesu potpisani u drugom kvartalu ali su se te transkacije tržišno gledano odigrale ranije, pa ne odslikavaju broj transkacija i cenu u realnom vremenskom roku. U izveštaju koji RGZ pravi stoji da je Beograd na Vodi u drugom kvartalu prodao samo 63 stana, dok je prava cifra 445 stanova I deluje da idu u smeru prometa od 500 miliona EUR godišnje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading