OPREZ, POKUŠAVAJU DA VAS POKRADU: Nova opasna prevara pomoću sajta Buking

Autor:

Vesti

20.02.2024

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko često putujete koristeći usluge smeštaja preko sajta Buking (booking.com), obavezno ovo pročitajte jer u pitanju je nova vrsta velike prevare i krađe podataka s kartica.

OPREZ, POKUŠAVAJU DA VAS POKRADU: Nova opasna prevara  pomoću sajta Buking

Foto: ST/Dragan Kadić

Ta prevara deluje toliko uverljivo da možete bukvalno za tren oka biti pokradeni. Sam Buking nije učesnik u prevari, ali je njihova platforma očigledno hakovana i iskorišćena za pokušaj krađe podataka njihovih korisnika.


Poslednjih nekoliko meseci mnogo korisnika popularne platforme za putovanja žalilo se na istu stvar: u DM na samom Bukingu su im stizale poruke od hotela u kojima su već rezervisali ili već uplatili smeštaj, uz zahtev da se klikne na link i potvrde podaci o platnoj kartici. Svako ko bi kliknuo i nastavio proces postao bi potencijalna žrtva prevare kojom bi platna kartica mogla da bude zloupotrebljena, a novac s računa skinut.


Kako piše Telegraf, ovakav slučaj se dogodio u poslednjih nekoliko meseci, kad su od hotela, koji su rezervisali šest meseci unapred dobili čak četiri puta poruke koje su bile potpisane ili imenom hotela ili kao booking support... Poruke su mahom bile slične i traženo je da se "ponovo daju podaci o platnoj kartici u svrhu ažuriranja", te da će, ukoliko se to ne uradi u roku od 24 sata, rezervacija biti otkazana.


Ono što je dodatno opasna stvar je što poruka nije stizala samo na lični mejl (povezan s Bukingom), već i direktno u inboks na Bukingu i da je stizala direktno od hotela koji je rezervisan, što daje mnogima lažnu sliku da je postupak koji traže zaista neophodan.
Svaki put, posle nekog vremena nakon hakovane poruke, stizalo je i obaveštenje hotela da se ignoriše prethodna poruka i da se ne klikće ni na kakve linkove, kao i da su podaci kod njih sigurni.


- Na kraju smo i Kastomer servisu Bukinga poslali pritužbu, tražeći da nam objasne šta se događa i od njih smo dobili potvrdu da je reč o prevari i pokušaju krađe, koju u njihovo i u ime hotela koji se kod njih oglašavaju radi neko treći. Takođe, uz izvinjenje i uveravanje da su naši podaci sigurni, daju i upozorenje da, ukoliko smo kliknuli na hakovani link, obavezno promenimo šifru našeg naloga na Bukingu, a u slučaju da smo već oštećeni da kontaktiramo i s lokalnim organima (policijom), što znači da stvar nije nimalo naivna - piše pomenuti medij.


Inače, kako kažu, usluge Bukinga koriste godinama i nikada nisu imali gotovo nijedan problem do sada, a na na isti pokušaj prevare u poslednjih nekoliko dana na društvenim mrežama požalilo se mnogo ljudi.

 

Na ovu prevaru se na mrežama žali mnogo ljudi

Poruke potpisane imenom hotela ili kao booking support

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading