PREKO 12 MILIJARDI NEMAČKIH MARAKA I DALJE U SLAMARICI: Štediše se ne odriču popularne valute - rok za zamenu novčanica neograničen

Autor:

Vesti

16.12.2022

17:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Građani Nemačke, čak 21 godinu nakon uvođenja eura, čuvaju i dalje 12,3 milijarde ove valute, objavila je u petak nemačka centralna banka.

PREKO 12 MILIJARDI NEMAČKIH MARAKA I DALJE U SLAMARICI: Štediše se ne odriču popularne valute - rok za zamenu novčanica neograničen

Foto: pixabay.com

„Nemačka je jedna od šest zemalja u zoni evra koja može neograničeno da menja i novčanice i kovanice stare valute u evre“, rekao je Johanes Berman iz Nemačke centralne banke.

On je rekao da je ove godine povećan obim razmenjenih maraka u evre, što je povezano sa činjenicom da su filijale centralne banke bile zatvorene za transakcije sa klijentima tokom pandemije.

Količina novčanica i kovanog novca nemačkih maraka u posedu građana krajem novembra procenjena je na 12,3 milijarde maraka, odnosno 6,29 milijardi evra.

Iznova i iznova mediji svedoče o spektakularnim nalazima nemačkih marki. Nedavno je jedan građanin, koji je nasledio imanje svog oca, u vrtnom patuljku pronašao kovanice stare valute u vrednosti od 26 evra. Mnogo više (637.000 maraka) u zaboravljenom sefu porodične firme pronašao je bračni par iz Majnca.

Stručnjaci procenjuju da se veliki deo nepromenjenih maraka i dalje nalazi u inostranstvu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading