FIJAT U SRBIJI PRAVI 2 MODELA: Stigla vest koju smo dugo čekali!

Autor:

Vesti

14.12.2022

12:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U pogon u Kragujevcu dopremljena je nova oprema za proizvodnju električnih automobila.

FIJAT U SRBIJI PRAVI 2 MODELA: Stigla vest koju smo dugo čekali!

Foto: Promo foto

Život se vraća na velika vrata u kragujevačku fabriku automobila. Pošto je 500 radnika zbog nedostatka posla letos napustilo fabriku, u ovom gradu je zavladala bojazan da će se i ostalih 1.550 radnika, samo je pitanje vremena kada, naći na ulici. Međutim, stigle su sjajne vesti...

U fabrički pogon ovih dana dopremljena je nova oprema za proizvodnju električnih automobila, pa će radnici imati pune ruke posla, a umesto jednog, kako se sada najavljuje, postoji mogućnost da će "Fijat" u srcu Šumadije proizvoditi dva potpuno nova modela.

Panda i još...

Podsetimo, kako je najavljeno u aprilu, počev od 2024. u Kragujevcu će se proizvoditi električna verzija fijat pande. Novi automobil, čije ime je još nepoznato, predstavljaće naslednika fijata 500L. Sada je u planu, po svemu sudeći, i drugi model.

U kompaniji "Fijat automobili Srbija" (FCA) nisu želeli direktno da potvrde da je izvestan i drugi model, međutim, iz formulacija u njihovom saopštenju može se mnogo toga zaključiti.

- Postrojenje bi moglo biti konfigurisano tako da podrži potencijalne dodatne količine drugog modela na osnovu kontinuiranog poboljšanja performansi - poručuju iz FCA Srbija.

Republika

Foto: Profimedia

Proizvodni pogon Fijata u Kragujevcu

Industrijski direktor FCA Srbija Jovica Jovanović poručio je da je nova oprema dokaz da se kontinuirano i temeljno radi na realizaciji plana i projekta transformacije, te da je dopremanje te opreme prekretnica koja će odrediti budućnost fabrike.

- Ovi koraci menjaju kurs i grade savremenu tehnološku kompaniju za održivu mobilnost - objašnjava Jovanović.

Prošle muke

Predrag Živković, generalni sekretar Asocijacije automobilskih novinara Srbije, kaže da je ovo ohrabrujuća vest.

- "Fijat" za sebe vezuje desetine hiljada radnih mesta u Srbiji i, posle svega što se dešavalo letos, ovo je vest koju smo svi iščekivali. Te platforme za proizvodnju su jedinstvene, na jednoj se može praviti više modela sličnih brendova. Verujem da će "Stelantis" uskoro izaći s obaveštenjem o tome šta će se tačno proizvoditi. Mi se nadamo da će to biti automobili koji će biti pristupačni i prosečnom srpskom kupcu, ali s obzirom na to da se zna kolike su cene električnih automobila, videćemo šta će biti. Ipak, ohrabruje što kod nas i dalje važi subvencija za hibridne i električne automobile, u EU su to, recimo, ukinuli - ističe Živković.

Rad Vlade se vidi i na ovom primeru

Podsetimo, letos su radnici "Fijata" organizovali više protesta nezadovoljni odlukom "Stelantisa" da oko 500 radnika privremeno proglasi viškom. Deo opozicije je iskoristio te ljude da napravi bunu protiv vlasti. Politički analitičar Stevica Deđanski ističe da su sada vidljivi rezultati rada Vlade i po ovom pitanju:

- Manje-više, svaki protest u Srbiji je politički i guraju ga partije koje su gubitnici na izborima. Tražiti mrvu nezadovoljstva da od toga napravite cirkus jer niste dobili podršku na izborima je žalosno.

Posetimo, 492 radnika, proglašena tehnološkim viškom, osim što su dobili otpremninu od 790 evra po godini staža, pre toga su imali ponudu da dobiju posao u inostranstvu na period 18-24 meseca, te da imaju garantovan posao kad se vrate. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading